Угорщину не влаштовує шкільна освіта для угорців Закарпаття навіть у пропорції 60% українською і 40% угорською - Кішкень

Вона вимагає для закарпатських угорців повного навчання рідною мовою на всіх рівнях здобуття освіти

Угорщину не влаштовує шкільна освіта для угорців Закарпаття навіть у пропорції 60% українською і 40% угорською - Кішкень

Пропозиція про 60% викладання предметів українською і 40% угорською нацменшинам в українських школах не є прийнятною для Угорщини. Про це заявив в інтерв’ю «Главкому» надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

«Це анулює саме право вибору навчання рідною мовою. Тобто, якщо не залишиться права навчання рідною мовою, це загрожуватиме існуванню меншини», - коментує Кешкень.

За словами посла, в Україні зараз є 71 навчальний заклад, де навчання ведеться угорською мовою і 31 навчальний заклад з угорською та українською мовами. «Угорська меншина хоче зберегти право, аби ті особи, які хотіли би навчатися рідною мовою, мали його, тобто мали право вибору», - пояснює він.

Щоб вирішити конфлікт між Україною і Угорщиною щодо сьомої статті закону «Про освіту», українській владі необхідно домовлятися з представниками угорської національної меншини, - вважає посол Угорщини в Україні.

«Позиція угорців Закарпаття полягає в прагненнях зберегти навчання рідною мовою на всіх рівнях здобуття освіти. За законом Угорський уряд має їх підтримати, отже, ми підтримуємо цю позицію меншини», - говорить посол.

За словами Кешкеня, якщо українська влада домовиться з представниками угорської національної меншини, угорський уряд приєднається до результатів цих домовленостей.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після початкових класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

19 листопада 2017р.

Теги: освіта, Угорщина, угорці

Коментарі

Олексій 2017-11-24 / 11:54:20
Про що мова? Яка в Україні повинна бути мова?

Микола 2017-11-20 / 21:36:19
До Лариси ..Я скажу чому змуссили себе поважати,просто зрівняйте рівень зарплат та рівень життя.Україна бідна ,дуже бідна таких не поважають.Румуни вчать Іспанську бо там хочуть жити Мадяри виїжджають массово от і не вчать

лариса 2017-11-20 / 11:03:41
Живемо зараз в Іспаніі, румун тут дуже багато. Мають своі магазини продуктові, мають церкву румунську (на Ібіці). Живуть досить згуртовано. Але діти їх ходять в іспанські школи і ні про яку освіту румунською взагалі мова не піднімається.
У моєі доньки в класі з 28 усі чнів іспанців було лиш двоє, решта - з інших краін. Але усі!навчались іспанською! Це при тому, що містечко , в якому ми тоді жили, входить в десятку іспанських міст, де іноземців більше ніж іспанців.
Навчання в універах - іспанською. Не розумієш - вчи, то твоі проблеми.
Чому і як Іспанія, та й інші краіни, змусили себе поважати, а Україна далі тримається як лакей? Так і вчувається "Чєго ізволітє-с?"

мова 2017-11-20 / 11:03:15
не можу ніяк потямити:
1. як не знаючи державної мови можна вивчити Постанову КМУ № 1306 від 10 жовтня 2001 р. (із змінами і доповненнями) "Про Правила дорожнього руху" і здати екзамени на отримання Посвідку водія на право керування транспортним засобів (Права)?
2. як водій транспортного засобу, як учасник руху, в разі потреби, збирається спілкуватися з дорожними службами чи інспекторами не знаючи державної мови?
3. чи можна отримати чи підтвердити Право на керування ТЗ, не знаючи державної мови в європейських країна, наприклад в Чехії чи тій же Угорщині?

То ж цілком вірно, що неграмотний водій збільшує ймовірність ( і не тільки ймовірність) ДТП на дорогах України.
Чи не пора вже внести зміни в Правила дорожнього руху і не допускати до керування ТЗ, як фактором суспільної небезпеки, неграмотних водіїв?

Vigan 2017-11-20 / 00:45:10
Якщо домовиться... Та не домовиться! Бо ім треба, як було дотепер - іх не чіпали, творили, що хотіли. Ціле покоління нємейртемків виросло! Зрозуміло, ім не хочеться, щоб іхні дітваки мізки напружували - украінську вчили. А відтак "Будапешт за нас подбає!" Та й отамани іх ілдіко-брензові не погано на фіндопомогах прижились. То як і з ким домовитись?!

Ужгород 2017-11-19 / 22:51:15
Українській владі не треба ні з ким домовлятися, а просто виконуваии прийнятий закон

марія вовчок 2017-11-19 / 19:43:39
тоді треба усім націям давати тоді ми не україна нас тоді нема азащо стільки років українці боролися і тисячами померали ізарас уже чотири роки померають защо аби усі тут командували тільки неми таті нацменшини хотяби відних користь якась була для країни ато зовсім ніякої тільки використовують країну і все атягнуться в інший бік і іще вони збираються нам командувати

мова 2017-11-19 / 17:51:33
Це дурня собача від пана посла Ерно!
В жодній країні світу нема такого, щоб в школах було відсутнє викладання і навчання на державній мові.
Не зрозуміла позиція єврокомісарів (тобто Євросоюзу), які жодним словом не засуджують дії Угорщини. Або Європа настільки прогнила, або вона(Європа)щось "мудрує", а Угорщині дана команда шавкати на Україну... Тут не все так просто....
То ж чиї там вуха стримлять?

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини