Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич провела відкритий діалог із освітянами Закарпаття (ФОТО)

У п’ятницю, 17 листопада, в ректораті Ужгородського національного університету відбулася зустріч міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з працівниками навчально-освітніх закладів Закарпатської області.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич провела відкритий діалог із освітянами Закарпаття (ФОТО)

У зустрічі, яку відкрив вступним словом ректор УжНУ Володимир Смоланка, взяли участь народний депутат України Валерій Лунченко, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, голова Державної інспекції навчальних закладів України Руслан Гурак, директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова.

Керівник МОН Лілія Гриневич у своєму виступі наголосила, що для вирішення такого надто важливого питання, - як найкраще організувати вивчення української мови у школах національних меншин, - потрібні спільні зусилля науковців і педагогів. «10 грудня ми очікуємо оприлюднення висновків Венеційської комісії, які можуть стати для на нас підґрунтям виступити з ініціативою деталізації навчання у школах національних меншин у залежності від специфіки мовної групи цієї меншини і її мовного середовища. Тому сьогодні у цій фаховій дискусії я б хотіла почути думки закарпатських освітян про те, як краще організувати цей процес, які методики застосувати, які підручники готувати, аби вони відповідали європейським мовним рекомендаціям, та інші чинники, які б ви хотіли сьогодні запропонувати», - мовила Л.Гриневич. 

Після виступу міністра відбулася зацікавлена фахова дискусія, у якій взяли участь декан філологічного факультету УжНУ доцент Галина Шумицька, завідувач кафедри української літератури УжНУ,  доктор філологічних наук, професор Валентина Барчан, завідувач кафедри  словацької філології УжНУ, доктор філологічних наук, професор Світлана Пахомова, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ професор Ілдико Орос, директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова, директори шкіл І-ІІІ ступенів з угорською мовою навчання – Емеріх Бенедек (сел. Солотвино Тячівського району), Йосип Кантор (с. Велика Добронь Ужгородського району), Габріелла Гомокі (м. Виноградів), народний депутат України Валерій Лунченко та присутні у залі керівники структур МОН.

Серед конкретних пропозицій, покликаних поліпшити вивчення української мови у школах національних меншин, виступаючі називали збільшення часу для уроків української мови, комплектування шкіл кваліфікованими учителями, розробку нових програм, які б спрощували навчальний процес та поліпшували засвоєння викладеного матеріалу, диференційований підхід у в організації державної мови для представників національних меншин неслов’янських мовних груп, збільшення соціальної мотивації для вивчення державної мови та оплати учительської праці.

Робоча поїздка міністра освіти і науки України на Закарпаття триватиме 17-18 листопада. Лілія Гриневич проведе зустрічі освітянами Закарпаття в Ужгороді та Берегові, повідомляє офіційний сайт УжНУ.

17 листопада 2017р.

Теги: діалог, освітяни, Лілія Гриневич

Коментарі

Робін 2017-11-19 / 18:38:59
Шановна пані міністр не зможе домогтися виконання Закону до тих пір поки освітою в області буде керувати сраколизка москаля .Стидно і гидко було слухати на відзначенні Дня вчителя як москалик в присутності цієї начальниці обзивав пані Лілію а ця дамочки тільки хііхікала.Це вам нічого не нагадує , часи Ющенка іТимошнно?

До народа 2017-11-19 / 08:49:55
100% пiдтримую!

Народ 2017-11-18 / 19:34:25
Я особисто нiяких претензiй до укр.Мови не маю.Просто хочу нагадати що на Украiнi ——як не дивно—приживають не лише украiнцi.Мiж iнашим я роздiляю людей на двi групи:1):приносить користь краiнi. 2):не приносить користь краiнi.A на якiй мовi вiн(вона) розмовляйе?Майе це значення?A щоб вiн»робив “ на Украiну потрiбнi вiдповiднi умови .Тут нi причому Москва,Путiн i т.д.

правда 2017-11-18 / 13:10:15
"народе" ти сепар! Це однозначно! Чия держава, того й мова! Сила Держави в її мові, в нас вона,Мова, й Держава - українські. Венеція нам не вказівка! Народ скаже, так і зав"яже! Діалог може бути рівнозначним тільки при умові, що умови гри рівні, а не придумані московитами. Пултер за газ купує таких шавок , як ти "народе" й вони гавкають. За гроші!Ми сьогодні вже сильні й трохи вільніше дихаємо.... З такими , як ти, "народе" в нас розмова буде коротка.... Слава Україні й її мові!

Народ 2017-11-18 / 09:50:21
Може спочатку треба було дiалог а потiм мовний закон?

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини