Ще раз про появу неорусинства

Останнім часом на Закарпатті та й в Україні зага­лом знову загострилась проблема неорусинства. Загострення цієї проблеми відновило дискусії навко­ло питання про час виникнення неорусинства як по­літико-культурологічного руху, головною ідеєю яко­го є теза про відрубність сучасних русинів Закарпат­тя від решти українського народу.

Любомир Белей
Любомир Белей

В науковій літера­турі, присвяченій цій проблемі, найчастіше висловлюється думка, що неорусинство було інспіровано не­­дружніми політичними, а, може, й державними, ор­ганізаціями сусідніх країн у 1990 р. та мало на меті послаблення та дезінтеграцію українського народу в умовах розпаду СРСР. Не піддаючи найменшим сум­­нівам таке тлумачення мети та джерел неорусинства, вважаємо, однак, що перші спроби з реалізації цьо­го політичного антиукраїнського проекту припадають на 50-ті роки XX ст.

У кожному разі в нашому розпорядженні є низка документів з архіву Інституту етно­графії та фольклору Чехословацької академії на­­ук та Чехословацько-радянського інституту Словацької академії наук 1955-1956 р., які однозначно за­свідчують спроби керівників радянських академіч­них установ, зокрема Інституту етнографії ім. Миклу­хо-Маклая АН СРСР, нав’язати вченим тогочасної Че­хословаччини думку, що східні регіони їх країни заселяють не українці, а русини. Так, у витязі із протоколу наради, що відбувалася в Інституті етнографії і фольклору Чехословацької академії наук у Празі 9 вересня 1956 р. говориться, що радянські гості багато говорили про русинів східної Словаччини. Вони висловили мірку­вання, які було рекомендовано пропагу­вати чеським та словацьким ученим: мешканці схід­ної частини Словаччини – це особлива окрема група, яка має свою історію і свій особливий культурний роз­виток, та за­пропонували стосовно неї викори­­сто­ву­­вати назву ру­сини, а не українці. Якби їх пред­ки бу­ли українцями, то це інша справа. Проф. Потапов звер­нув увагу на те, що поява українського народу – це пізніше явище. Велико­роси і україці мали також ко­­лись спільний період іс­торії, але згодом ці народи роз­ділилися; так витво­рилася і група русинів за Кар­па­тами. Окрім Л. П. Потапова, завідувача кафедри в Ле­нінграді та позаштат­ного працівника АН СРСР, у на­раді брала участь і кандидат наук Н. Н. Гра­цянская, спів­робітник Інсти­туту етнографії АН СРСР (Моск­в­а­).

Такі твердження провідних російських етнографів про неукраїнське походження українців Східної Сло­­ваччини спантеличили чехословацьких учених. І. Грозієнчик, директор Чехословацько-радянського інс­титу­ту Словацької академії наук, у листі до проф. Л. П. Потапова від 7 лютого 1957 р. розгублено призна­ється (збе­рігаємо мову та правопис оригіналу): “Украинцев жи­вущих в восточной Словакии мы считаем за самую западную ветвь закапатских украинцев, с которыми они жили вместе, в тех условиях, вплоть до 1938 г. Поэтому нельзя не брать во внимание то обстоятельство, что все это до известной степени касается и украин­цев Закарпатья. А в таких соотношениях вопрос приобретает весьма важное и политическое значение”.

Звичайно, Л. П. Потапов як професор, доктор іс­то­­ричних наук та інші російські вчені також добре зна­ли про українську належність місцевого населення східних регіонів Словаччини, тому, зважаючи на рівень академічної свободи, який панував у часи СРСР, є всі підстави припустити, що активні розмови совєтських учених за кордоном про неукраїнське походження русинів могли вестися лише за вказівкою партійних або всемогутніх “компетентних” органів. Очевидно, комусь вельми впливовому (особі або дер­­жавній чи партійній інституції) у тогочасному СРСР зда­лось дуже небажаним а, може, й небезпечним не ли­ше повоєнне об­’єднання в одній державі більшості ук­раїнських земель та багатомільйонної української люд­ності, а й поширення ареалу розселення західноук­раїнських етнографічних груп на теренах суміжних соціалістичних держав. Тому було розроблено план дезінтеграції найзахіднішої вітки українст­ва, для ре­алізації якого відповідні академічні установи та ви­сокопоставлені науковці висунули аксіому про не­ук­раїнське походження русинів. З невідомих нам причин реалізацію плану з витворення неорусинів за часів СРСР було припинено. Однак, коли стало зро­­зуміло, що дні існування СРСР пораховані, а на йо­го руїнах має усі шанси постати незалежна Україна з 52-мільойонним населенням, розвиненою промисловістю та сільським господарством, то така перс­пек­тива відро­дження українства не на жарт перелякала московсь­ких стратегів, тому з архіву вибрали не­орусинський проект, який крив величезний потен­ціал щодо дезін­теграції української нації на західних те­ренах її поширення, і відрядили на історичну бать­ків­­щину кіль­кох партійних працівників та науков­ців, які й стали промоутерами ідей неорусинства.

Любомир Белей, "Екзиль"
15 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

Колобок 2008-01-30 / 20:48:00
Той, хто вчився лікувати людські тіла, переходячи в політику починає переважно калічити душі :( .

Микола Жалива 2008-01-30 / 09:04:00
А дохтори, попи,вчителі усе політику любили.

май русин 2008-01-29 / 15:40:00
Кідь вун дохтор, то най дохторує, а не політиков народ баламутить

Микола Жалива 2008-01-29 / 13:03:00
Та кажуть що добрий дохтор діти лічить больницю держить добру гроші їй заробляе чого йго нелюбль....

май русин 2008-01-29 / 12:39:00
Се жіван, котрий збаламутив вшитку наш Нашу Украйину

Микола Жалива 2008-01-29 / 11:31:00
З ПОВАГОЮ ВСІХ.

ХТО ЗНАЕ ХТО ТАКИЙ ЖУПАН.Є.Є

Студент 2008-01-28 / 10:14:00
Камуфляжник :), я тривалий час спостерігаю за Вами, намагаючись збагнути, що за людина фігурує за цим ніком. Читаючи Ваші коментарі, у мене склалась суперечлива думка про Вас, як людину. З Вашими поглядами можна погоджуватись, а іноді їх можна жорстко критикувати. Мені особисто іноді не приємно читати Ваші високомірні коментарі в яких Ви принижуєте гідність місцевих жителів нашого краю , паплюжите їхню історію, подаєте себе зверхньо, в образі "супер - інтелектуала". Всі ці та інші чинники спонукали мене вивчити персону, яка ховаючись за ніком Камуфляжник :), (а фактично є анонімно), щоб зрозуміти Ваш внутрішній стан, мотиви, якими Ви керуєтесь роблячи ці не завжди достойні поступки. З цією метою, я зробив розпечатку Ваших коментарів і показав їх знайомому психіатру. Основні тезиси Висновків, які зробив психіатр відносно вашої віртуальної персони мене здивували, а тому виношу їх на суд учасників форуму. Отже, за ніком Камуфляжник :), скривається людина, яка :

1). не являється корінним мешканцем, її світогляд формувався в середовищі за межами Закарпаття; 2). особа у якої є значні проблеми зі здоров’ям, а тому позбавлена можливості вести рухливий спосіб життя; 3). особа, яка в минулому в деякій мірі займалась громадською роботою, любить бути «на виду», відсутність останнього компенсує можливістю бути «на слуху» в інших; 4). має, або мала проблеми із вживанням алкоголю, в наслідок чого не реалізувала себе будучи працездатною, а тому відчуває потребу підвищення значимості своєї персони хоча б у власній свідомості; 5) веде спосіб життя в якому відсутнє в достатній мірі живе спілкування з оточуючими його людьми, а замість цього проблему недостатнього спілкування компенсує шляхом віртуальних розмов, дискусій в Інтернет-мережі:

Оце і все, шановний Камуфляжник :), найкращих Вам побажань !

Колобок 2008-01-26 / 22:05:00
Все-таки, дурник цей "Мацкаль-Ruthen-Панoм Белею и Офіцинськoмy" :) .

май русин 2008-01-26 / 21:31:00
Но, туй го маш, uncle Sem ся нарисовав. Давно туй гибирусинського цирку не было

Панoм Белею и Офіцинськoмy 2008-01-26 / 21:22:00
Трафена гуска загагала, Вуйку! О якім кокурзі ви базікаєте? В державі з найвищим рівнем корупціі в Європі, конкурз?

На північно-східном боці Карпатах мешкають суперманські - сфашизованні русини, тобто свідомі и щирі українці, які "найліпше" знають як русини мають жити. В традіціях фашизму, ці супермані присвойили собі право приказовати, во що русини мають вірити і як мають жити ай на південо-західном боці Крапат.

Трактор 2008-01-23 / 20:41:00
Та-а-а-к! Дуракам тут нйеудобна. Штота лйапнут, а патом нйе знают куда дйеваться, ат стида!

А нйекатарим умним, наабарот, камфортна срйеді дураков. Вот и "Русі Пйервий" ушйел.

Вуйко 2008-01-23 / 19:48:00
На безіменний випад "Панoм Белею и Офіцинськoмy":

Професорів затверджує не наша земля, не заздріники, а ВАК.

На посади професорів університети оголошують конкурси, видно достойніших не було, або ви забули подати документи.

Люди їдять, якщо не жебрають, свій хліб. У вас ніхто нічого не просив.

Русини живуть по обидва боки Карпат.


Батьківщина у русинів одна - Україна-Русь.

Відписувати прошу на нік "Вуйко".

Читатиму і дурніші повідомлення.

Панoм Белею и Офіцинськoмy 2008-01-23 / 19:01:00
Пан Белей з Іванофранківщини, п. Офіцинський – з Львівщини, обоє на нашій землі стали професорами, не є аж дуже видатними вченими, обоє їдять підкарпатський хліб і займають місце в університеті, яке могла б займати талановита людина з русинським корінням. Обоє ПАРАЗИТУЮТЬ на русинстві. Не подобаються русини? Віримо. Але кожен з вас має свою батьківщину за Карпатами!! Любіть її, солодкі ви наші, але не на відстані, раз на рік навідуючи свою рідню за Карпатами. Є ж Львівський університет та Прикарпатський. Мерщій туди!!! Не бажаєте на батьківщину??!!!

Ясіня 2008-01-23 / 12:09:00
"Русинським" клоунам - "русинський" цирк

Колобок 2008-01-23 / 09:32:00
У статті зачеплено комуняк. Ті неарешті вдреагували, як завжди не по темі. Брехлива камуністична агітка КУДА ИДЕШЬ, УКРАИНА містить стільки правди, як води в решеті.

Українські військові формування ніколи не приймали присягу на вірність фашистам і жоден Нюренберг українців не засуджував.

А от півтора мільйонів расєйських власовців, половину з яких мали і покидали свої червоні партєйні квитки, Гітлеру таки присягли.

І тепер ця комуняцько-власівська банда агітує мене мене, патріота, за нібито русінскій триколор, під яким ті власовські колаборціоністи присягали Фюреру.

Аналітик 2008-01-23 / 08:30:00
Звичайно , що русинське питання народилося з подачі Балоги та його оточення. Сьогодні він на Закарпатті одноосібний лідер і буде ним ще тривалий час. Всі інші так звалі "лідери" в т.ч і БЮТовський, ПР та інші, набрали у рот води і тихенько у своїх норах сидять. Жоден із них в порівнянні з Балогою нічого не вартий. Не явлюячись прихильником Б, мені прикро усвідомлювати, що сьогоднішні Закарпатські керівники ПР,БЮТ, НІКОЛИ не зможуть на рівних конкурувати з БАЛОГОЮ. Тому, що ВОНИ закрились у своїх норках і тремтять за свій нікчемний бізнес.Інші питання їх не цікавлять. Це прикрий факт.

КУДА ИДЕШЬ, УКРАИНА? 2008-01-23 / 04:14:00
Обращение петербургских украинцев, участников Круглого стола по теме: «354-годовщина Переяславской Рады. Россия-Украина. XXI век» к гражданам Украины



Братья и сёстры, соотечественники!





Обеспокоил нас отказ Украины подписать постановление Генеральной Ассамблеи ООН «Об осуждении фашизма». В общем-то, это ожидаемое действие украинских властей, где после 2004 года открыто стала пропагандироваться идеология фашизма. Но дело зашло слишком далеко, если при прямом участии официальной власти и лично Президента Украины стали возводиться в ранг национальных героев такие одиозные личности, как Роман Шухевич, а также преступные организации ОУН-УПА, принимавшие участие в уничтожении мирных граждан в годы Великой Отечественной войны на территории Украины, Белоруссии и Польши. Воинское формирование, в котором служил Шухевич, признано и осуждено международным Нюрнбергским трибуналом как преступное!

Трактор 2008-01-22 / 19:47:00
Колобок все-таки - уміщйе! Сто працйентов галава. Ідйентіфіціровал того ВДВ як швидку.

Дійно рйезве ВДВ. Випитує звідки у людей вільний час. Нахал! Я, напрімйер, відорав восени. А тепер зима. Віпочиваю, працюю інтйелйектуалом, як "Русін Пйервий" і той "Мацкаль"! Тільки наоборот, патріотично!

Камуфляжник :) 2008-01-22 / 19:27:00
За "з повагою,", ВДВ, спасибо. Встречи ждите. Следите за комментариями: в ближайшее время сообщу, в каком месте и под каким камнем оставлю записку с адресом явочной квартиры :)

ВДВ 2008-01-22 / 17:44:00
Шановний Комуфляжник Смайлович ! Чекаю відповіді, щодо нашої майбутньої рибалки, охоти на крайній випадок кави з конячком. З повагою, ВДВ.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини