Прапори інших держав не повинні бути на держустановах України – активісти про інцидент у Берегові

На Закарпатті знову скандал. 12 листопада під час ходи націоналістичних організацій в місті Берегові до 79-ї річниці Карпатської Січі учасники зняли угорський прапор з будівлі мерії, який був встановлений поряд з українським стягом та прапором ЄС. Мерія міста, в якому компактно проживає угорська меншина, заявляє про залякування населення. Дії учасників ходи не сподобались і обласному керівництву. Натомість націоналісти стверджують: прапори іноземних держав не повинні бути на державних установах України.

Прапори інших держав не повинні бути на держустановах України – активісти про інцидент у Берегові

Берегівський відділ поліції Головного управління національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження за фактом зняття прапора.

«Провадження відкрите за ст. 296 Кримінального кодексу «Хуліганство», максимальна міра покарання – до трьох років обмеження волі», – коментує Тетяна Щоголєва, речник головного управління Нацполіції у Закарпатській області.

Щоголєва стверджує: є відео, де зафіксовані обличчя людей, які знімали прапор. Прапор передали поліції і практично відразу його повернули на місце.

Організація народної оборони «Карпатська Січ», представники якої зняли угорський прапор з мерії Берегова, планує подавати зустрічний позов до суду про правомірність розміщення прапорів іноземних держав на українських державних установах.

Про це Радіо Свобода повідомив Олег Куцин, командир окремої добровольчої чоти організації «Карпатська Січ». За його словами, влада не розібралась в інциденті з прапором і відволікає увагу спільноти від реальних подій, які відбулися під час ходи до річниці створення Карпатської Січі.

«Бійці «Карпатської Січі», які воювали на фронті приїхали на два дні, щоб провести акції в Ужгороді та Берегові. Основним мотивом наших акцій, окрім ходи, було пікетування консульства Угорщини з вимогами припинити тиск на Україну, відновити історичну справедливість і припинити роздавати угорські паспорти, і фінансувати сепаратизм», – пояснює Олег Куцин.

«Коли відбувалася хода по вулицях Берегова, з боку деяких поліцейських відбувалася провокація, образи, тоді виникли петарди, запалили дим. Бійці, які воювали на східному фронті, бачили, чим закінчувалося вивішування прапорів іноземних держав на державних установах. У них була спонтанна здорова, на мою думку, реакція. Прапор був знятий з мерії міста Берегова, і на камери вручений поліції з тим, щоб поліція попередила порушення українського законодавства і щоб не було порушень закону у подальшому», – додає він.

В організації «Карпатська Січ» наголошують, що прапори іноземних держав не повинні бути на державних установах України

Січовики переконують: прапор ніхто не спалював, право нацменшин використовувати власну символіку на заходах і урочистостях поважають, але без втручання у державний устрій України.

Мер Берегова Золтан Баб’як коментарів уникає, але оприлюднив заяву на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці. Він зазначає, про акцію Карпатської Січі знали як про мирний захід, який переріс у подію, метою якої було залякування.

«Особливо обурливим є той факт, що учасники ходи, змінивши попередньо узгоджений маршрут, спочатку попрямували до угорського генерального консульства, а потім зупинилися біля будівлі міської ради та зняли угорський національний прапор, який був встановлений поруч з українським прапором, прапором Берегова та прапором ЄС, згідно з чинним законодавством, – зазначає Золтан Баб’як.

«Хочу констатувати: спільнота Берегова засуджує екстремістські виступи всякого роду. Хочу висловити вдячність громадянам міста, котрі особисто, через соцмережі чи в будь-який інший спосіб вистояли за європейські цінності, за те, щоб Берегово й надалі залишалося безпечною, толерантною домівкою для представників різних національностей», – додав мер.

Підтримав мера Берегова голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, назвавши поведінку учасників ходи провокативною, а їх самих – «заїжджими гастролерами, котрі в одному ключі з російськими спецслужбами намагаються розхитати ситуацію в Закарпатській області на багатонаціональному ґрунті».

Порядок використання державної символіки органами місцевого самоврядування визначається законодавчо. Це пояснює адвокат Анастасія Бачинська. «Зокрема, у Законі про місцеве самоврядування, статті 22 і 23. Місцевій громаді на установах дозволено встановлювати державні прапори. Територіальна громада може мати свою символіку територіальної громади, однак така символіка має бути затверджена та зареєстрована», – констатує юрист Анастасія Бачинська.

9 липня 2008 року Берегівська міська рада на сесії ухвалила рішення про надання дозволу на використання символіки нацменшин на будівлях установ, організацій та підприємств усіх форм власності.

Ірина Бреза, Радіо Свобода
16 листопада 2017р.

Теги: прапор, Берегово, Свобода

Коментарі

Вуву 2017-11-19 / 04:39:56
Буде дуже красиво ... Єслі той хунський прапор знімуть ... Складуть і передадуть почесному консулу сусідньойі страни лічно в руки ... Без всякойі наруги ... Ци якихто "порушен" тойі процедури.
Ілі єслі захоче то пусть сам і сніме ... в такому случайі нико нич протів мати не буде .

петро 2017-11-16 / 19:43:36
Є закон про державну символіку.
Мадяри, маву наувазі не тих небораків, що тингирицю копають і свині шинують на торговицю у берегово, а чинуш.
Но, там писано, што на держустановах є прапор україни, а мадярський може бути на столику в спальні. а вать товаристві мадярів у коридорі.

ПАТРІОТ 2017-11-16 / 18:49:21
Мадяре вибачайте за слово ОХУЇЛИ - в Берегові в кафе мені сказала офіціантка - що вона не вміє говорити по УКРАЇНСЬКИ. В Хусті Бетлен колись убивав Хустян - а Мадяре туй влаштували фієрію свята - Нахуй у Мадярщину дуйте.....

льотчик до читача 2017-11-16 / 12:03:15

Покажіть мені хоч одну ДЕРЖАВНИЙ мадярську установу, на Якій висить прапор Іншої держави ...

За 2 хвилини знайшов близько 40 мерій в Угорщині, де висять, словацький, румунський, хорватський ітд., Прапор.
запиши в гуглі : micherechi casa satului або méhkerék községháza -, нажми на картини - це в Угорщині на кордоні з Румунією і побачиш своїми очима ...

Микола 2017-11-16 / 11:21:44
То що жоден прапор (крім Українського) не повинен висіти на держустановах - то факт! Але це не означає що дикуни мають ходити бандами і зривати прапори. Хай ідуть за на свою територію, за перевал, і там роблять безпредєл.

Читач 2017-11-16 / 10:37:35
Покажіть мені хоч одну ДЕРЖАВНУ мадярську установу, на якій висить прапор іншої держави...

111 2017-11-16 / 10:37:01
На державній установі мають бути тільки прапори держави та прапори місцевих органів влади, що зареєстровані у державі.
Це відповідає міжнародному праву.

Вуву 2017-11-16 / 09:13:38
Тепер потрібно вимагати від ВР і президента створення спеціальнойі комісійі ... Яка повинна підняти архівні документи і перевірити правомірність принятого рішенні від 9 липня 2009р. І ніяк не інакше.

Вуву 2017-11-16 / 09:08:48
Маскаль "наче" забув як при його керуванні сталася здача луганськойі області. Да іген .?

форестер 2017-11-16 / 08:50:05
Місному
Так, прапори чужої держави 25 років незаконно, користуючись слабкістю держави Україна, висіли на її органах державної влади. Ну і що? Хто сказав, що так має бути завжди?
Злочин, розкритий через 25 років, уже не злочин?
Ну і ще, може ви не помітили, кілька років тому у нас на ниві сепаратизму розв'язали війну і анексували частину території. Тому, що в тому дивного, що тепер "раптом" побачили ці прапори?

Місний 2017-11-16 / 08:39:32
Ну я ж написав , розумна людина зрозуміє ......



.


Вуву місному 2017-11-16 / 08:37:15
Ти можеш це розуміти як хочеш ...але ми не розглядаємо зараз аню лорак а розглядаємо те що на держустановах висять прапори ...яких там по закону неповинно бути.
І те як і з якими порушеннями закоу були приняті ті рішення . тудом ілі струдом ?

Вуву бачигській 2017-11-16 / 08:30:17
Частина третя ...і вам як людині яка має юр.освіту це повинно бути відомо.
Але якщо ви хотіли цей факт приховати ...то це є свідченням того що ви або працюєте (нечесно) виключно на певні замовлення ... Або не дуже поважаєте свою професію і своє реноме.
Слава Украйіні !

Місний 2017-11-16 / 08:29:42
Прапори висіли 25 років ,на них уже ніхто не звертав уваги . Більшість закарпатців навіть не здогадувалися шо они висять .Просто тому що ни бували в Берегові і в Берегівському районі .
Для телевізійників з Києва на протязі цих років ці прапори були якоюсь прикольною туристичною родзинкою ,мовляв ми одною ногою вже в Європі , нікому від того не було а ні жарко ,а ні холодно .
А тепер про Київ ,14 листопада Національний палац ,"Україна" глядачі вітають СТОЯ співачку Ані Лорак .
За два дні до того :12 листопада Москва ,Ані Лорак отримує "Золотой Грамофон " ....
Як це все між собою повязано ? Розумна людина зрозуміє як ...

Іван 2017-11-16 / 08:28:28
Цікаво, чи відрізнявся прапор Угорщини від прапора нацменшини.Якщо ні то це прапор чужої країни і йому не иісце на державних установах.

Вуву. Бачинській 2017-11-16 / 08:25:12
Ідем далі ... (Частина друга)
Якщо це так ...то це не звинувачення але констатація факту ... Який дає нам шанс поглянути на це голосування під іншим кутом зору .
Бо якщо не було ніякойі паритетності за національною ознакою ...яка повинна бути обовязковою ... То в такому разі маєм ставити під сумнів приняте рішення і його легітимність ... Хоча б з морально етичних норм .

Вуву до бачинськойі 2017-11-16 / 08:18:21
Все правильно як по нотах ....але є одне але .зовсім непомітний але важливий момент ... а саме націнольний склад тих хто проголосував за прийняття цього рішення від 9 липня 2008.
Без сумніву що переважна кількість голосуючих були хуни.

Вуву 2017-11-16 / 07:41:13
Областю повинні керувати ... освідчені і розумні ... ЛЮДИ

Богдан 2017-11-16 / 07:32:25
Областю керуює клан антиукраїнців і прихованих сепарів.Голова ОДА з мадярами ся фурт гостить (кенти),тому не дивна реакція поліції в даному випадку і взагалі по відношенню до націоналістів.

форестер 2017-11-16 / 06:05:03
Все правильно, Ніяких інших прапорів, крім державних і місцевих (міських, районних, обласних) Законом про місцеве самоврядування на будівлях органів влади не передбачено.
Тому те, що активісти, патріоти - проти таких прапорів, не дивно. Дивно тільки, чому порушують справу проти тих, хто зняв незаконний прапор, а не проти тих, хто його вивісив.
Поліція Закарпаття на яку країну працює?

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини