Закарпаття - найзахідніша область України

Крайньою його точкою перед Європою є місто Чоп, де самому Габрієлю Гарсіа Маркесу сподобався пам’ятник Леніну. Втім, у колумбійського класика не було іншого виходу — чогось помітнішого там просто не було...



Закарпатську область оповиває наймогутніша гірська система України — Карпати. У їх лоні височіє найбільший гірський масив — Чорногора, що простягнувся в кількох районах Закарпаття та Івано-Франківщини. На межі цих регіонів — найвища українська гора Говерла (2061 м) та трохи нижчі Бребенескул (у просторіччі — Бербеняска) і Ребра. Крім того, на теренах області є ще три двотисячники — Петрос, Гутин Томнатик і Піп Іван Чорногорський. Найвищий — Полонинський хребет, що тягнеться між ріками Уж і Тересва майже на 150 км. Його середні висоти 1400-1500 метрів, максимальна — 1677 метрів (гора Стій).. Дві гори, до речі, мають найдовші в Україні географічні назви (по двадцять літер) — Піп Іван Чорногорський та Піп Іван Марамороський.

Найбільш оригінальним в Україні скельним масивом визнають Зачаровану долину у верхів’ї Смерекового струмка в Іршавському районі. Чисельні скелі заввишки 20-100 метрів внаслідок обвітрювальних процесів набули форм замкових руїн, дерев (скеля Скам’яніла смерека), тварин (Верблюд-велетень). Зачарована долина — державний заказник.

Під райцентром Хуст є 80-гектарна Долина нарцисів — єдине в нашій державі місце, де в природних умовах ростуть білосніжні нарциси вузьколисті. Доживає в нас віку і найбільш довговічне дерево України — тис ягідний, яке дотягує до виповнення четвертої тисячі років. Це дерево росло ще в античні часи. Від тисів отримала свою назву річка Тиса, що на римських картах проходить від найменуванням Патис.. Окремі тиси збереглися ще на Великоберезнянщині й Рахівщині.

Найбільший екземпляр прісноводної рибини, зловлений в Україні — триметровий сом, витягнутий чисельними рибалками з ріки Боржава на околиця селища Великі Ком’яти Виноградівського району в 1970 році. Він мав 230 кг ваги, а вік — 36 років. У тому ж районі, пригадуємо, під час повені 1998 року солдати МНС висаджували в повітря залишки поруйнованого моста біля села Чорнотисове. Тоді оглушило 200-кілограмового сома. Все село їло його під червоне вино два дні. Про катастрофічні наслідки повені за такою гулянкою якось призабули. Цей найбільш сонячний район Закарпаття взагалі славиться рибою. Адже у болоті біля села Боржавське місцеві парубки впіймали 70-кілограмову щуку довжиною два з половиною метри.
Найдавніші сліди перебування людей збереглися біля селища Королеве — близько 1 мільйон років тому. Це засвідчують знайдені кам’яні знаряддя праці.

Зараз регіон найбільш молодіжний в Україні — середній вік тут 32,3 року. Цьому сприяє традиційно висока народжуваність на Закарпатті. Найпоширеніші в краї імена — Іван та Ганна. Причому останнє має 70 варіантів: Ануца, Анця, Анда, Анцина, Ганизя, Ганішка, Ганьча, Низя, Онизя, Онуша тощо.

А найбільш високогірним містом України є Рахів, який розташований на висоті 820 метрів над рівнем моря. Неподалік від нього і стоїть скромний пам’ятний знак символічного центру Європи. Знаходиться він на околиці села Ділове, де розміщене так зване золоте поле Сауляк. На жаль, видобуток золота там вівся занадто по-хижацькому, а про прибутки історія нічого хитрувато не говорить. Навіть пані Історія в Україні до цього цілком звикла.
Василь Зубач, Ілля Джуринець
29 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини