Проблем з вивченням державної мови у румуномовних учнів Закарпаття не виникає (ВІДЕО)

90% випускників румуномовних шкіл Тячівщини залишаються в Україні

Проблем з вивченням державної мови у румуномовних учнів Закарпаття не виникає (ВІДЕО)

Ось так на кількох мовах діти декламують вірші під час уроку читання у першому класі Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст. Ця школа на Тячівщині – з румунською мовою навчання. Втім, тутешні учні з початкових класів починають вивчати українську, а також англійську мови.

Ганна МІГАЛКО, вчитель початкових класів Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст.:

– 4 рази на тиждень у нас уроки української мови. Дітки дуже старанні, батьки допомагають. Українська мова дається їм легко, з англійським тяжче. Ми стараємося дуже багато усього поєднати, наприклад, вводити українською мовою на математиці, на природознавстві, на читанні терміни і назви різні.

Діана Пашко – випускниця школи у Глибокому Потоку. Після випускних іспитів та складання ЗНО, без проблем вступила на факультет української філології і здобувши диплом повернулася додому, аби ділитися здобутими знаннями. Тепер дівчина – вчителька молодших класів.

Діана ПАШКО, вчитель молодших класів Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст.:

– Це моя рідна шкода, я сама тут вчилася. Потім успішно склала ЗНО, вступила до Рівненського університету і знову повернулася працювати у рідну школу. Труднощів не виникає, люблю працювати з дітьми, мені завжди подобалася українська мова. Тепер намагаюся дітям привити це, аби і їм вона подобалася,  навчити їх усьому.

І саме на молодих спеціалістів у тутешній школі і роблять основну ставку. Крім збереження традицій румунської, набувають знань із української та поглиблено вивчають ще кілька мов.

Людмила КРЕЦ, заступник директора Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст. з навчально- виховної роботи:

– Мы в школе всю документацию ведем на украинском языке, включительно с календарно-тематическим планированием учителей, исключение – только филологи румынского языка. Из 35 учителей 12 молодых специалистов, которые закончили ВУЗы Украины на украинском языке. То, что наши дети знают два языка – это прекрасно. Наши дети изучают еще и английский, и французский.

А отак у Глибокому Потоку проводять уроки мистецтва та музики. В репертуарі школярів є як сучасні, так і народні пісні Румунії та України. У майбутньому діти мріють навчатися в українських вишах, а ще полюбляють дивитися кіно та мультфільми державною, а знання англійської допоможе вільно подорожувати Європою, — переконані учні.

Вчителі української мови та літератури у цій школі на Тячівщині акцентують: якщо із румунською у дітей проблем відносно не виникає, то одночасно є прагнуть  мати доступ до повноцінного вивчення української. Єдине – у шкільній бібліотеці бракує книжок художньої літератури.

Марія СИМЙОНКА, вчитель української мови та літератури Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст.:

– Учні розуміють українську мову, вона легко їм дається, вона гарна та мелодійна. Вони її легко опановують, головне – її потрібно хотіти вчити. Але таких проблем із небажанням учнів у нас нема. Діти охоче дивляться мультики українською мовою, читають українські казки. Єдина проблема у нас – немає достатньої кількості художньої літератури в школі. Можна збільшити кількість уроків української, особливо для учнів 10-11 класів, там ЗНО і потрібно ретельно готуватися.

Таку ж думку поділяють і класні керівники старшокласників. До прийняття Закону України «Про освіту» у Глибокопотіцькій ЗОШ поставилися спокійно і схвально. Провели зустрічі з батьками та колективом закладу. Кажуть: право на вивчення румунської мови протягом усіх років навчання у них ніхто не відбирав, вони матимуть можливість здобувати дошкільну та початкову освіту своєю мовою поряд з державною.

Ніна ШОРОДОК, класний керівник 9 класу Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст.:

– Дітям, можливо, і легше спілкуватися румунською. Але вступати їм складніше. Тому батьки і хочуть, щоб діти перейшли на українську мову навчання. У них ніхто рідну мову не забере, рідну мову треба пам’ятати і знати. Але кожен громадянин України, кожен наш учень має розуміти, розмовляти та розуміти державну мову.

Директор Глибокопотіцької ЗОШ Дмитро Буга підкреслює: проблем зі знанням державної мови у школі не було й до прийняття нового Закону. Це доводять результати ЗНО з української мови та літератури, кращі, ніж у деяких школах з українською мовою навчання.

Дмитро БУГА, директор Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст.:

– У нас розмова була з батьками, з колективом. Я завжди говорив: ми живемо в Україні і маємо всі знати державну мову. Я говорив з учителями, що ми не втратимо робочі місця, всі як працювали, так і будемо працювати. Буде перекваліфікація, але нічого страшного я в цьому не бачу. Румунська мова у нас буде обов’язково, румунські традиції у нас ніхто не забере. Але потрібно більш ґрунтовно знати українську мову. Десь і мені шкода, що сам не дуже добре говорю, але стараємося. У нас тут молоді кадри і знаю, що з ними буде усе набагато краще.

Наразі за партами цієї школи у Глибокому потоку навчається 340 дітей. Після закінчення 90% випускників, здебільшого, здобувають вищу освіту в Україні. За кордон – в Румунію та Молдову – вступають одиниці. Тож, педагоги налаштовані оптимістично і вважають освітні зміни необхідними та важливими для українського суспільства.

01 листопада 2017р.

Теги: румун, мова, Глибокий Потік

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини