В Ужгороді відкрили меморіальну дошку видатному скульптору Василю Свиді (ФОТО)

У вівторок, 24 жовтня, в Ужгороді урочисто відкрили меморіальну дошку на будинку, де жив і творив видатний скульптор, лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка, народний художник України Василь Свида.

В Ужгороді відкрили меморіальну дошку видатному скульптору Василю Свиді (ФОТО)

Як відзначила модератор сьогоднішнього зібрання мистецтвознавець Олена Приходько, два дні тому відзначали день народження скульптора, а історія створення нинішньої пам’ятної дошки, як і намагання створити меморіальний музей митця, почалися ще 25 років назад. Тоді ж, чверть століття тому, були зроблені перші ескізи для пам’ятної дошки, а лише зараз, у тому числі завдяки меценатам, постала у бронзі робота заслуженого художника України Михайла Михайлюка.

Священик отець Іоан провів освячення меморіальної дошки, до речі, вона вже кілька днів відкрита для огляду. Відтак виступи продовжила заступник генерального директора Національного українського музею народного декоративного мистецтва Людмила Білоус. Гостя з Києва розповіла, що в цьому столичному музеї знаходяться 15 робіт Василя Свиди, закуплені Міністерством культури впродовж років із численних виставок.

Чимало про Василя Свиду пригадав його друг – ще один корифей закарпатського мистецтва, академік, теж лауреат Шевченківської премії Володимир Микита. Відзначив, що знав Василя Івановича ще з 1947-го року і до його останніх днів, і той завжди був у роботі. «Будучи зовсім юним, він пішки пішов із рідного Пацканьова в Ясіня на Рахівщині, щоб учитися. І таким був усе життя – якщо ставив завдання, то обов’язково його виконував. Також Василь Іванович так знав психологію, душу нашого народу, що як мало хто передав у свої творах закарпатську ментальність. Дякую за все, що зараз робиться в пам’ять про Василя Свиду, він залишив нам великий скарб. Не забуваймо про нього», – підсумував Володимир Микита.

З теплими словами про корифея виступили і голова Закарпатської організації Національної спілки художників України академік Борис Кузьма, і заслужений працівник культури України Василь Габорець, нагадали, що Свида – перший закарпатець, який отримав найвищу творчу відзнаку України – премію Тараса Шевченка. Племінниця скульптора розповіла про дитинство Василя Івановича, який у 5 років залишився без батька, про стареньку хату, де в одній кімнаті жило 17 осіб різних поколінь родини. За день до нинішньої події на новій хаті, що постала в рідному селі митця на Ужгородщині – Пацканьові, встановили теж нову меморіальну дошку, її зробив учень Василя Свиди Михайло Белень.

На відкритті меморіальної дошки був присутній і онук академіка, лауреата Шевченківської премії, Героя України Бориса Візницького Андрій Возницький, який також допомагає зберігати пам'ять про нашого відомого земляка. Як і нинішній власник будинку - лікар Руслан Федько.

Багато подяк лунало на урочистостях всім, хто допомагає зберігати пам’ять про закарпатського корифея, і найбільше – сину митця, Ярославу Свиді, який проводить буквально подвижницьку роботу для популяризації його творчості.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25 жовтня 2017р.

Теги: Свида, скульптор, меморіальн дошка

Коментарі

Ф.Гулаткан 2017-10-27 / 07:01:57
Дужже прикро коли пропадають меморіальні дошки встановлені закпрпатським українцям і влада невідновлює і ненаходить крадіїв-злочинців-сепаратистів. Міліціа @Стефанишин, Поліція, ОДА, Міськрада @Андріїв ? ?

Ф.Гулаткан 2017-10-26 / 23:44:48
http://uzhgorod.net.ua/news/10е8779
кан 2017-10-26 / 23:42:02
Дужже прикро коли пропадають меморіальні дошки встановлені закпрпатським українцям і ніхто неназодить і невідновлює. Міліціа, Поліція, РДА, Міськрада? ?

Ф.Гулаткан 2017-10-26 / 23:42:02
Дужже прикро коли пропадають меморіальні дошки встановлені закпрпатським українцям і ніхто неназодить і невідновлює. Міліціа, Поліція, РДА, Міськрада? ?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини