Закарпатський народний хор концертом вітав колег з Вінниці (ФОТО)

Одна справа – виступати на рідній сцені чи різних концертних майданчиках нашого краю, і зовсім інша – показувати самобутнє багатоетнічне мистецтво Закарпаття десь за його межами.

Закарпатський народний хор концертом вітав колег з Вінниці (ФОТО)

Така приємна і відповідальна місія випала Заслуженому академічному Закарпатському народному хору – 19 жовтня наші артисти побували з концертом у Вінниці на запрошення тамтешньої філармонії. Річ у тім, що саме в ці жовтневі дні Вінницька обласна філармонія відзначає поважний 80-літній ювілей: її перший концертний сезон стартував у далекому 1937 році. На Поділлі народився і творив славетний Микола Леонтович, тож і досі цій величній постаті вдячні земляки відкривають пам’ятники і музеї, присвячують хорові свята, конкурси, фестивалі, мистецькі проекти. А 12 жoвтня нa пoзaчергoвій сесії Вінницькoї облради було ухвалено рішення про започаткування премії імені М.Д.Леонтовича з нагоди 140-річчя від дня нaрoдження видaтнoгo кoмпoзитoрa. 

З метою підтримки, збереження і популяризації національного мистецтва Вінницька обласна філармонія започаткувала проект «Слухай, співай, грай українське», у рамках якого впродовж року планує прийняти на своїй сцені чотири знані творчі колективи України. Саме концертом  Заслуженого академічного Закарпатського народного хору було розпочато цей цикл. Слідом за ним у проекті візьмуть участь Академічний поліський ансамбль пісні і танцю «Льонок» ім. І. Сльоти (Житомир), Академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля» (Вінниця) та Черкаський академічний заслужений народний хор. 

Попри щільний концертний графік і зайнятість у багатьох важливих заходах, наш колектив ретельно готувався до поїздки: відбирав кращі твори зі свого репертуару, працював над окремими номерами та загальною концепцією програми. Адже хотілося показати вінничанам саме те, чим багата й особлива наша культура. А чим характерна для закарпатців благодатна осіння пора, як не колоритними традиціями й обрядами, що супроводжують збір врожаю та виготовлення вина? Тож і вирішено було керівниками Закарпатського народного хору – головним диригентом Наталією Петій-Потапчук та балетмейстером-постановником Михайлом Сачком – взяти за основу одну з найяскравіших програм  колективу «Ой, на горі винобрання», в якій якраз і використані елементи цих старовинних обрядів. А ще традиційно включили до програми відомі і маловідомі закарпатській народні пісні, кращі вокально-хореографічні композиції, оркестрові і танцювальні номери. 

Вінниця прийняла закарпатців теплою, сонячною погодою. Звиклі до невеличкого, компактного Ужгорода, наші артисти милувалися широкими проспектами і численними скверами міста-півмільйонника. Керівництво Вінницької обласної філармонії потурбувалося про невеличку ознайомчу екскурсію для своїх гостей. Попри брак часу (колектив перебував у місті всього добу) надзвичайно цікавим і захопливим для закарпатців виявилося знайомство з двома найвідомішими туристичними локаціями Вінниці – Ставкою Гітлера «Вервольф» та Національним музеєм-садибою видатного вченого, анатома, творця воєнно-польової хірургії, засновника Товариства Червоного Хреста Миколи Пирогова.

Ну, а ввечері місцева публіка щиро насолоджувалася неповторним мистецтвом Срібної Землі. Глядачі не приховували свого захоплення від кожного номеру концерту: теплі оплески дісталися і сольним виконавцям – народному артистові України Петру Матію, Яні Садварій, Андрієві Свиду, Михайлові Бровді – і хоровим та ансамблевим номерам. В’язанку закарпатських мелодій виконало дівоче тріо у складі Василини Голянич, Олександри Підгородської-Шостак та Вікторії Тимко. З захватом були сприйняті словацький та угорський, народні танці. А «на біс» колектив виконав запальний закарпатський «Увиванець». По завершенню концерту багато щирих слів на адресу артистів сказав зі сцени керівник славетного місцевого дитячого хореографічного колективу «Барвінок» Петро Бойко, вихованці якого особливо емоційно підтримували артистів цього вечора. Тепер ми чекатимемо на приїзд одного з провідних колективів Вінницької  обласної філармонії – Академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля». 

 

Таїсія Грись

23 жовтня 2017р.

Теги: філармонія, концерт

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини