Міжнародний фестиваль "ІНТЕРЛЯЛЬКА-2017" в Ужгороді сьогодні визначив своїх переможців (ФОТО)

В Ужгороді, по завершенні насиченої програми, що протягом чотирьох днів розважала й розвивала як малих, так і дорослих театролюбів, відбулося підбиття підсумків та врочисте закриття ХVІ-го Міжнародного фестивалю театрів ляльок "ІНТЕРЛЯЛЬКА-2017".

Міжнародний фестиваль "ІНТЕРЛЯЛЬКА-2017" в Ужгороді сьогодні визначив своїх переможців (ФОТО)

Святкове дійство зібрало організаторів і сприятелів, учасників та прихильників фестивалю у залі Закарпатського академічного обласного театру ляльок. Розпочалось, як і годиться, творчо – з вигадливої театральної мініатюри у виконанні гостя фестивалю, актора з м.Київ Ярослава Завгороднього та головного режисера "Бавки", заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової.

Опісля слово взяли ведучі. Передусім, запропонували присутнім переглянули відеонарис про "батька", багаторічного директора й ідейного натхненника "ІНТЕРЛЯЛЬКИ", якого, на жаль, торік не стало. Це вперше фестиваль проводили без Олександра Туряниці, колеги та послідовники згадували про нього з глибокою шаною, вдячністю, теплом. Принагідно директор "Бавки" Мирослав Петій привітав дружину Олександра Туряниці – пані Ельвіру, котра завжди підтримувала і супроводжувала чоловіка та була ніби частиною колективу.

Далі на сцену запросили "символів" фесту – Іванка та Марічку, які розповіли про вистави, що найбільше сподобались. Їхні враження доповнили і члени спеціального Дитячого журі ("родзинка" фестивалю), якому традиційно довіряють визначати переможця в номінації "Приз глядацьких симпатій". Так, цьогоріч найвибагливіших і, водночас, найщиріших суддів підкорив Волинський академічний обласний театр ляльок (м.Луцьк) із виставою "Солом’яний бичок" С.Ципіна.

В складі ж дорослого, професійного журі працювали: театрознавець, головний редактор журналу "Театр-плюс" Людмила Томенчук (м.Дніпро), драматург, художній керівник Кошицького театру ляльок Іван Согел (м.Кошиці, Словаччина), народний артист України, головний режисер Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв Анатолій Філіппов (м.Ужгород), головний режисер Гродновскього театру ляльок Олег Жюгжда (м.Гродно, Білорусь) на чолі з театрознавцем, лауреатом всеукраїнських і міжнародних театральних та журналістських премій і конкурсів Аллою Підлужною (м.Київ). Остання й оголосила переможців: 

- У номінації "Найкраща жіноча роль" – Наталія Григор’єва, актриса театру "ІстАрт" (м.Миколаїв) за роль Матері у виставі "Історія однієї матері" за Г.Х.Андерсеном;

- У номінації "Найкраща чоловіча роль" – Віктор Гущин та Руслан Прокопчук, актори Житомирського академічного обласного театру ляльок (м.Житомир) за ролі у виставі "Язиката Хвеся" Н.Паладій;

- У номінації "Найкраще візуальне вирішення вистави" – Наталія Ягупова, сценограф вистави "Солом’яний бичок" С.Ципіна Волинського академічного обласного театру ляльок (м.Луцьк);

- У номінації "Найкраще режисерське вирішення" – Олександр Куцик, режисер вистави "У нашім раї на землі" Закарпатського академічного обласного театру ляльок (м.Ужгород);

- У номінації "Гран-Прі" – Кошицький театр ляльок (м.Кошиці, Словаччина) за виставу "Про лицаря без коня" М.Гушеновської. До слова, найвищу нагороду фестивалю словацький колектив виборює вже другий рік поспіль. 

Окрім того, поряд із запланованими п’ятьма номінаціями, за рішенням членів журі було додано ще дві: у  номінації "Музичне вирішення вистави" найкращим визнано Олексія Григор’єва за виставу "Історія однієї матері" за Г.Х.Андерсеном, театр "ІстАрт" (м.Миколаїв), а в номінації "Акторський ансамбль" відзначено акторів вистави "Злидні" М.Назаренко Рівненського академічного обласного театру ляльок (м.Рівне).

Усього участь у цьогорічному фестивалі взяли 15 театральних колективів – із України (Житомир, Київ, Луцьк, Миколаїв, Рівне, Тернопіль, Ужгород, Харків, Чернівці), Словаччини (Кошиці) та навіть із Франції (Ліон) і Аргентини (Буенос-Айрес), повідомили Закарпаття онлайн в управлінні культури Закарпатської ОДА.

04 жовтня 2017р.

Теги: Інтерлялька, вистава, театр

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини