Байкар-публіцист Юрій Шип про три Рими і закарпатське село Великі Лази

Передусім хочу сказати, що був доброзичливо здивований, коли прочитав книжку Юрія ШИПА «Переказ у роздумах про село Великі Лази в соборній родині Христової Церкви». Знаю давно її автора як байкаря, пісняра, публіциста. І раптом він виявився ще й допитливим істориком та релігієзнавцем у таких складних проблемах, в які зрідка насмілюються вникати навіть маститі історики.

Байкар-публіцист Юрій Шип про три Рими і закарпатське село Великі Лази

Причому, з широкої панорами овидів християнства з найболючішими моментами його життя: гоніннями, хрестовими походами, інквізиціями, протестантськими та унійними рухами на історичному тлі Вселенської церкви в Україні та Росії з періоду Київської Русі до сьогодення (включно з історичною та релігійною долею Срібної Землі та безпосередньо села Великі Лази).

Юрій Шип досліджує, що було і є в посвареному християнському світі, шукає в причинно-наслідковому ключі відповідь на запитання: чому так сталося? Доказово аргументує своє ставлення до тих чи інших подій та явищ релігійного і світського життя, в тому числі й конфесійних відносин на Закарпатті з найдавніших до наших часів (у контексті багатостраждальної долі Мукачівської греко-католицької єпархії).

Про старанну підготовку Юрія Шипа до дослідження з усвідомленим почуттям відповідальності засвідчують використані ним значущі та рідкісні джерела Святого Письма, праці істориків, богословів та релі-гієзнавців, названих у вступі та довідці після «Підсумкової медитації». Правдивість тексту автора поглиблюють і вдало використані переконливі світлини до них, довідки, архівні й інші конкретні публікації та ілюстрації про важливі події з життя української греко-католицької церкви, спекуляції «Третього Риму» тощо. Викривальним пафосом особливо пройняті ті сторінки книжки, де йдеться про недругів християнської злуки до й після великого розколу (1054), Берестейської' (1596) та Ужгородської (1646) уній, Львівського лжесобору (1946) та «Саморозпуску» Мукачівської греко- католицької єпархії (1947).

На цьому тлі аналізується політика, характер і поведінка Російської пра-вославної церкви Московського патріархату, нищення нею Київської митрополії, Українськоі греко-католицько церкви включно з парафією в селі Великі Лази, більшовицьким режимом та ії сучасною долею. У розділах, присвячених шовіністичним та

«месіанським» зазіханням Росії, особливо в період засилля більшовизму, Юрій Шип продовжує тезу англійського історика Арнольда Тойнбі: «Ми бачимо, як марксизм перетворюється на емоціональну та інтелектуальну заміну православного християнства з Марксом замість Мойсея, Леніном замість Меси і зібраннями їхніх творів замість Святого Письма...»

Поряд із цим Ю.Шип не холоднокровно констатує факти й події історичної правди, а щиро й відверто виражає свою позицію та ставлення до них у віршових відступах, як і в розділах, де йдеться про рівноапостольних Кирила й Мефодія, іконоборство, папство, атеїстизацію Закарпаття і села Великі Лази, а також православізацію поселення тоталітарним режимом із болісними рецидивами в пострадянський період.

Право на це він мудро забезпечив собі у самій назві книжки, що розпочинається словами «Переказ у роздумах...» У такий спосіб він «розв'язав собі руки» для вільної можливості не тільки дотримуватися діалектичного принципу вивчення та оцінки явищ і подій у їхньому розвитку, а й давати їм на підвалинах історичної бібліографії оцінку в своїй інтерпретації.

З огляду на це, виправданими є як обрамлення широкого історичного тла взаємин «трьох Римів» одним селом, так і повтори, роздуми, екскурси в минуле, використання синтаксичних інверсій та науково-публіцистичного і художнього стилів. Як на мене, то ними Юрій Шип вправно послуговується з метою логічноїзавантаженості для наголосу на важливе явище чи подію.

Вони найхарактерніше і самобутньо виражені в поетичних узагальненнях (де йдеться про історичне Закарпаття), на кшталт: Спадщиною прабатьків Гідно й ревно дорожи. Віру їх, любов і гнів, Як зіницю бережи.

Ці та інші вартості засвідчують сучасну значущість видання. Передусім як такого, що цікаво й оригінально висвітлює історію християнства на теренах України, Закарпаття через багатовікову призму села Великі Лази й долю їхніх кращих синів. Маємо на увазі повноформатні нарисові оповідки про Федора Корятовича, Михайла Балога, Андрея Шептицького, Иосифа Сліпого, Теодора Ром-жу, Михайла Дзуровчика та інших духовних світочів і патріотів України.

...Попри те, що в цьому науково-популярному дослідженні автор, не претендуючи, як сам наголосив у вступі, на вичерпне висвітлення порушеної теми, він вдало заявив про себе як письменника, історика та релігієзнавця.

Михайло ТИВОДАР, доктор історичних наук, професор УжНУ
11 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини