В Ужгороді представлять виставку декоративного живопису на склі майстрині з Луганщини Ірини Мезері

20 вересня о 16.00 год. у виставкових залах музею художниця з Луганщини Ірина Мезеря вперше на Західній Україні представить глядачам свою творчість на виставці «Миттєвості життя».

В Ужгороді представлять виставку декоративного живопису на склі майстрині з Луганщини Ірини Мезері

Художниця працює в різних жанрах, серед них пейзажі, натюрморти, широко представлений жанр портрета, картини на релігійні сюжети; є картини за мотивами творів улюблених художників, замальовки у східному стилі та абстрактний  живопис. Авторка прекрасно працює з різними фактурами, любить сміливі експерименти, віддає перевагу нетиповому для сучасного живопису матеріалу — склу. В творчому доробку  художниці приблизно 100 картин та безліч розписаних сосудів.

Ірина Мезеря народилася 14 січня 1959 року в Луганську. Викладач, кандидат педагогічних наук. До вересня 2016 року - доцент кафедри педагогіки та психології Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, який переїхав у Сєвєродонецьк. Авторка монографій, навчальних посібників і численних наукових статей щодо проблем статевого, сімейного виховання дітей і підлітків. Художниця. 

Живописом вона захоплюється з дитинства, однак спеціальної освіти не здобула. З 2004-го займається декоративним розписом по склу, використовуючи власну техніку. Поступово від розпису скляних посудин Ірина переходить до живопису. Перша та друга персональні виставки луганчанки відбулися в стінах Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. О. М. Горького (Art de vivre - «Мистецтво жити» (2008); Est deus in nobis — «І в нас є іскра Божого вогню» (2009). Ці перші спроби пані Ірини представити свої твори на розсуд громадськості були дуже вдалими. Прості люди - луганчани - дуже тепло та з любов’ю сприйняли її творчість, що додало їй віри в себе та свої творчі можливості. Третя персональна виставка  «Інтерпретація Реальності у стилі «Ретро Модерн» проходила вже в стінах Луганського обласного художнього музею у 2010 році. Також Мезеря брала участь в багатьох виставках майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва районів області. 

У березні 2012-го у приміщенні Українсько-канадського центру «Відродження» та Луганського обласного об’єднання «Просвіта» відкрилася  персональна виставка пані Ірини під назвою «Співпричетність». На цю виставку, відвідуючи об’єднання «Просвіта», завітав відомий політик і громадський діяч Левко Лук’яненко. У "Зошиті вражень" від виставки «Співпричетність» Л. Лук’ненко зазначив: «…Ви користуєтеся оригінальною технікою , яка мабуть є Вашим винаходом. У всякому разі ця техніка цікава, привертає увагу  й приносить естетичне задоволення. ... Щиро бажаю Вам творчих успіхів».

Художниця нагороджена численними грамотами та подяками за внесок у розвиток культури Луганщини. У лютому 2012 року Ірині Мезері було присвоєно звання «Народний майстер Луганщини». 

У  листопаді  2013-го відбулась персональна  виставка під назвою «Енергія кольору» у історико-краєзнавчому  музеї  Станиці Луганської. 

У червні 2014 року, коли в Луганську розпочався збройний конфлікт, Ірина Мезеря з чоловіком і мамою переїжджають до міста Ірпінь Київської області. На новому місці пані Ірина не припиняє малювати картини. Свій власний біль вона лікує живописом. Так з’являються нові полотна: «Народження Духу», «Опір», «Пані з кицею», «Юдиф», «Віра», «Надія», «Любов», «Загублений Рай», «Усамітнення», «Спогади про літо» та інші. Художниця дуже сумує за виставками, бо то є для Ірини не лише обмін думками з людьми, прагненням дарувати красу, позитивну енергію, а й, у той же час, отримання натхнення для подальшої творчості. Так завжди було у її рідному місті. Не стало винятком і місто Ірпінь, в якому оселилась пані Ірина з родиною. Одного чудового квітневого дня завітала художниця до історико-краєзнавчого музею міста і запропонувала свої роботи. Картини сподобалися й директору музею Анатолію Івановичу Зборовському. Він запропонував провести персональну тематичну виставку до Великодня. Виставка «Символ Віри» відкрилася 8 квітня 2015 року. На ній були представлені 16 картин з релігійної тематики. 

Вже восени 2015 року Ірпінський історико-краєзнавчий музей знову запропонував пані Ірині зробити виставку. Експозиція «Краса. Життя. Живопис.», яка була присвячена Дню міста Ірпіня і Луганська відкрилася 11 вересня 2015р. 

А навесні 2016 року роботи Ірини Мезері вже змогли побачити в столиці України. У рамках тижнів Луганської області в Києві з 12 квітня по 12 травня 2016 року у стінах Національного музею літератури України пройшла персональна виставка "Символ Віри". За цю виставку художницю нагороджено подякою від Національного музею літератури України.

І знову роботи Ірини Мезері приїхали до рідної Луганщині. Виставка "Шлях до себе. Час. Мрія. Втілення" відкрилася 8 жовтня 2016 р. у стінах Сєвєродонецької галереї мистецтв, повідомили Закарпаття онлайн у Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту.

 

19 вересня 2017р.

Теги: скло, живопис, виставка, Ірина Мезеря

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини