Ілдіка Орос: Ми не проти державної мови, навпаки – за те, щоб її розвивати, однак виважено

Предметом жвавого обговорення 14 вересня в Закрпатській ОДА, під час засідання комісії з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, національних меншин, інформаційної політики, було питання «Про Звернення Закарпатської облради до Президента України щодо Закону України «Про освіту».

Ілдіка Орос: Ми не проти державної мови, навпаки – за те, щоб її розвивати, однак виважено
Члени комісії, яку очолює Ілдіка Орос, вивчала матеріали та проекти рішень, що пропонуються до порядку денного 8-ої сесії.

Як наголосила Ілдіка Орос, в угорськомовних мешканців Закарпаття  з’явилася стурбованість після реєстрації у Верховній Раді цього «мовного» законопроекту.  На їх переконання, він суттєво обмежить використання мов нацменшин у нашому краї.

- Я самотужки вчила українську мову 10 років, завжди підтримувала всі держані ініціативи, але під гаслом: національним меншинам – національну мову. Ми не проти державної мови, навпаки – за те, щоб її розвивати, однак виважено. Адже донині нема жодного довідника української мови для угорськомовної нацменшини. Інститут ім.Ракоці ІІ видав такий на 5 тисяч слів. Тому це питання рубати з плеча не можна, - наголосила вона. Її підтримав Йосип Борто, додавши: 

- Наймеше 20 відсотків населення України, які належать до нацменшини, нині під прицілом цього проекту, що передбачає навчання рідною мовою до четвертого класу. Далі навчання всіх предметів - українською. У підсумку,  наші діти досконало не знатимуть ні угорську, ні українську мови і  залишаться недовченими. Це –по-перше. По-друге, де набрати стільки вчителів, які б зуміли  українською мовою в угорськомовних школах викладали фізику, математику та інші дисципліни? Тому, як на моє переконання, необхідно змінити методику викладання в угорсьмовних школах, забезпечити їх фахівцями, методичними посібниками, ком’ютерними іграми і т.д. Силою вирішити це питання не вдасться, бо це не сконсолідує суспільство, а навпаки –роз’єднає його. Тому статтю 7 цього законопроекту необхідно  відправити на доопрацювання. Врешті- решт є досвід Європи, де визначені окремі програми для нацменшин, - підсумував Йосип Борто.

У контексті спілкування напрацьовані пропозиції до розв’язання назрілої проблеми, які ляжуть в основу цього Звернення.

Нагадаємо, у четвер, 14 вересня, мала відбутися  позачергова сесія обласної ради VІІ скликання, ініційована представниками фракцій Регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» в Закарпатській області, Закарпатської обласної організації партії «Відродження», Закарпатської обласної територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Закарпатської обласної організації «КМКС» Партія угорців України». На сесії мали прийняти Звернення Закарпатської обласної ради до Президента України Порошенка П. О. щодо прийняття Закону України «Про освіту». Однак, сесію скасували і перенесли на 21 вересня. 

15 вересня 2017р.

Теги: Ілдика Орос, мова

Коментарі

Алла 2017-09-23 / 10:31:31
Тоді, Йосип Борто потрібно вивчати украінську не із четвертого, а з дитсадка! Так як в краінах Європи, коли імігранти йдуть до школи з трьох років і абсолютно не знаючи мову даноі держави вивчають іі легко за півроку без акценту!
Ілдіка Орос, у мене питання до Вас!!! А як так трапилось, що ви викладач і не знали украінськоі мови! І смішно стає, що 10 років вчили рідну мову, і це пише викладач!!! Який тоді ваш рівень, як викладача!!! Потрібно всіх викладачів і вчителів протестувати на знання украінськоі мови та фаховоі дисципліни і перегляді кандидатських дисертацій!

Вуву 2017-09-16 / 08:12:39
Це цікаво самому орбану і вйобіку ...а більше нікому.

Вуву 2017-09-15 / 19:46:04
Оооо так ... "підтримувала всі державні ініціативи" ... І іще ЯК підтримувала ...особливо ті що з будапешта ... Хто б сумнівався ?
....ми не проти державнойі мови, ми за те щоб йійі розвивати ....
Чуєш ти ..."викладачка" ...ти хочеш сказати що украйінська мова недорозвинена ... Чи ти думаєш що йійі повинні "розвивати" такі спеціалісти як ти і бринзович ???

соррі 2017-09-15 / 19:11:36
Вже сповзає з теми паскудниця. Так як Москаль у своїх словах сповзає, а Рівіс - в відміні позачергової сесії.

Вуву 2017-09-15 / 18:10:21
Цікаво а бринзович ще в хунію не втік ?

Вуву 2017-09-15 / 17:59:06
Тепер вона наче "перекинула пластінку на другий бік" ... Брензович "заглох" ... маскаль збавив звук ... Але за парканом іще "фонить" ... правда вже не так сильно.

Мові 2017-09-15 / 17:52:44
Зі статті ясно що то не ми а вони неготові до таких змін .І думали що так буде вічно.

мова 2017-09-15 / 17:21:04
"Ми не проти державної мови, навпаки – за те, щоб її розвивати, однак виважено", хочу Вам сказати, пані Ілдико, що українська мова є одна із самих розвинутих сучасних мов, це можна судити по синонімічному ряду, який набагато ширший, ніж в російській, а тим паче ніж в угорській мові - це Вам достеменно, як педагогу і філологу, повинно бути відомо.
Але суть не в цьому.
Справа в тому, що не вивчаючи і не знаючи державної-української мови, хоча на рівні А2, українські угорці попадають в інформаційний анклав.
Людина-громадянин, будь-якої країни-держави, не володіючи державною мовою, втрачає можливість отримати вищу освіту- технічну, медичну, економічну, правову та інші.
Своїм "бойкотом" Закону "Про освіту", Ви свідомо чи не свідомо, але на догоду "правим" з Будапешта, штовхаєте українських угорців (а особливо молодь) в інформаційну темряву та неукцтво.
І цього вони Вам не пробачать.
Ніхто не думає, а тим більше не збирається "Силою вирішити це питання ..." (Йосип Борто), але не вирішуйте за українських угорців: бути їм інформаційному просторі Украни чи ні...
як їм жити чи в

Патріот 2017-09-15 / 15:55:15
Шанована Ілдико, вчити українську мову потрібно! Незабаром Закарпаття до Львова приєднають і він стане Центром Галичини. Як ви собі уявляєте вирішувати питання там без володіння державною мовою? Там же буде розташована такби мовити обласна лікарня, обласна податкова, обласна прокуратура й міліція,- інші структури. А Маскаль вас кинув, доживати своє життя він десь у Канаді буде, й листа про Вето він написав по рекомендації АП, щоб якось помякшити ситуацію. А Балога молодий, на Закарпатській стежинці вам з ним ще зустрічатись буде треба.

Муму 2017-09-15 / 15:41:07
До Вуву "загроза нац. безпеки" Наведiть приклад.

qwerty 2017-09-15 / 14:44:12
Не штовхайтеся, дівчатка ...

Вуву 2017-09-15 / 13:48:55
Якщо вона знає укрпйінську ... Хай "корінна закарпатка" пройде тест і оприлюднить результат . Інакше немає права приходити на засідання в ОДА .
А хуни хай подумають над іншою кандидатурою до КМКС. Представники вйоббіка і хунськойі контррозвідки в наших органах влади ... Загроза національнойі безпеки.
Як би не було йійі маскаля і бринзовича ... "Цієйі воні і смроду на весь світ " ... Не було б.

ІВАН 2017-09-15 / 13:40:54
Ольга 2017-09-15 / 11:59:22
Ілдіко а чому ти знаєш Укр. Мову , а доб діти не знали ? А може тобі вигідно , щоб всі були твої барани? Так легше ними керувати і заробляти на них гроші?
- на 100 gвідсотків - погоджуюся

Wasq 2017-09-15 / 12:05:29
"Виважено" уже є зараз, тобто ніяк

Ольга 2017-09-15 / 11:59:22
Ілдіко а чому ти знаєш Укр. Мову , а доб діти не знали ? А може тобі вигідно , щоб всі були твої барани? Так легше ними керувати і заробляти на них гроші?

Місцевий 2017-09-15 / 11:34:42
Ілдико, ми тя й пудтримали. Айбо як старші люди казали -ПРИЙДЕ НА ПСА МОРОЗ!Який чорт вас, мадярських депутатів в обласній раді, гнав в провладну КААЛІЦІЮ? Що ви тепер хочете, до кого ви зараз апелюєте? Спочатку Маскальови гузицю ЛИЗЬ-ЛИЗЬ, а типирка ЙОЙ. Вчіть українську, або здавайте мандати депутатів включно з Брензовичем. Видиш що його помічник Бедринець витворяє, можна подумати що ні з ким не ділився...

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини