Закон про освіту: куди заведуть мовні пристрасті на Закарпатті

"Ніж у спину"- так голова МЗС Угорщини описав закон про освіту, який Верховна Рада України ухвалила 5 вересня і який започатковує реформу освітньої сфери в Україні. Ректорка угорського інституту на Закарпатті назвала його "поверненням сталінських часів".

Закон про освіту: куди заведуть мовні пристрасті на Закарпатті

Це лише кілька з безлічі яскравих коментарів щодо законопроекту. Документ ще не підписав спікер парламенту та президент України, проте вони вже встигли позитивно оцінити документ.

Серед іншого законопроект передбачає переведення навчання у середніх та старших класах на державну мову.

На Закарпатті компактно проживає угорська громада і працюють більше сотні шкіл з угорською мовою викладання, тож документ очікувано підняв вир емоцій та обурення національних меншин.

Обурення Угорщини

Угорщина обурена прийнятим документом, оскільки вбачає в ньому загрозу правам 150 тисяч угорців, що мешкають на Закарпатті.

Зокрема, Будапешт звертає увагу на те, що після навчання рідною мовою у початковій школі (1-4 класи) учні змушені будуть перейти на українську мову в середній і старшій школі. Угорську мову можна буде викладати як окремий предмет.

Закон передбачив перехідний період - початок викладання предметів українською мовою у середній школі, за попередніми даними, має відбутись не пізніше 2020 року.

Загалом, за даними міністерства освіти, в Україні працюють 176 угорськомовних шкіл.

На переконання представника уряду Угорщини Яноша Арпада Потапі, перехід на українську суперечить чинній Конституції України.

"Україна встромила Угорщині ножа в спину, внісши зміни в закон про освіту, який сильно порушує права угорської меншини", - йдеться у заяві міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, опублікованій на сайті уряду.

Він заявив, що для країни, яка прагне розвивати тісніші стосунки з ЄС, ганебно схвалювати рішення, які суперечать європейським цінностям.

"Це неприпустимо, що Україна позбавила угорців права навчатися рідною мовою в школах і університетах, і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садках і початкових школах", - сказав міністр.

На прес-конференції у Будапешті 11 вересня міністр Сіярто заявив, що обов'язок влади "захищати угорський народ, який живе в Угорщині і за кордоном, навіть за тисячі кілометрів".

Загалом на Закарпатті угорці складають більшість населення у Берегівському районі, а також близько третини населення в Ужгородському та Виноградівському районах. Ці райони межують з Угорщиною.

Реакція політиків Закарпаття

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль розкритикував ухвалений проект.

Чиновник переконаний, що він не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, чинному законодавству України та укладеним з сусідніми країнами міжнародним договорам.

Він послався на статтю 6 закону "Про національні меншини в Україні", який гарантує використання рідної мови та навчання нею.

Геннадій Москаль вважає, що захищати українську мову потрібно й необхідно, але не обмежувати мови національних меншин.

"Закарпаття - багатонаціональна область, у нас положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов - румунської, словацької та угорської", - йдеться у заяві губернатора.

Парламентський пасьянс

За проект закону у парламенті проголосували закарпатські представники президентської фракції БПП Роберт Горват і Валерій Пацкан.

У фракції президента єдиний голос "проти" закону дав очільник Партії угорців України Василь Брензович.

Чотири з шести округів Закарпаття представляє родина Балог: брати Віктор, Іван та Павло Балоги, а також їхній кузен Василь Петьовка.

Віктор Балога, якого вважають одним із найвпливовіших політиків області, під час голосування утримався.

Проте на сторінці у Facebook він написав, що підтримує національні меншини Закарпаття, але Україні ще далеко до такої жорсткої мовної політики, яка є в Угорщині.

"У мовному питанні нам якраз потрібно брати приклад з Угорщини. Так, як вони захищають свою рідну мову, нам ще треба повчитися. Громадянином Угорщини може бути лише той, хто знає мову. А її незнання є прямою підставою до втрати паспорта", - зазначив пан Балога.

На його думку, всі, хто вчаться в українських школах і є громадянами України, повинні знати державну мову. А з цим у багатьох випускників угорських шкіл, як стверджують експерти, є проблеми.

Депутат зауважив, що угорські партії в обласній раді входять у коаліцію з БПП та займають низку важливих посад в області.

"Саме тому виходить, що міністр закордонних справ Угорщини критикує сам себе. Угорці та угорські партії є союзниками цієї влади. А тому повністю розділяють відповідальність за всі прийняті рішення", - додав Віктор Балога.

Брат Віктора Балоги Іван є членом парламенту від закарпатського округу №73, до якого входять райони з найбільшою кількістю угорців - Берегівський та Виноградівський.

Іван Балога проголосував "за" новий закон про освіту, а ще один брат - Павло Балога - був відсутнім.

Василь Петьовка також проголосував "за" документ.

Угорські освітяни - проти

В угорській пресі практично одразу ж після голосування в парламенті вийшла стаття ректорки Закарпатського угорського інституту Ільдіко Орос.

"Ми вважаємо, що найтемніші сталінські часи повернулися в Україну, яка називає себе демократичною державою. Це викликало обурення, коли український парламент прийняв закон, що порушує конституційні права меншин, наприклад, таких, як угорці Закарпаття", - пише Ільдіко Орос.

Вона є депутатом Закарпатської облради від Партії угорців України. І додає, що використовуватиме всі законні засоби для відновлення права освіти угорської нацменшини рідною мовою.

"Це промосковська орієнтація"

Голова закарпатської обласної філії "Руху захисту української мови" Ірина Гармасій позитивно сприйняла закон.

"Рішенням Конституційного суду від 1999 року чітко визначено, що єдиною мовою навчання в Україні є українська. А поруч з нею можуть вивчатися всі мови, які бажають громадяни. Тому я не зовсім розумію ажіотажу стосовно якісного виховання громадян зі шкільної парти", - вважає пані Гармасій.

На її думку, інтегруватися в українське суспільство можна тільки завдяки досконалому знанню мови, що, зокрема, дає можливість претендувати на посади у державній владі всіх рівнів.

"Мені дивно, що представники нацменшин відстоюють старі радянські програми щодо інтегрування нацменшин у суспільство. Сучасною мовою - вони зорієнтовані в промосковському напрямку", - вважає Ірина Гармасій.

Вона вказує, що багато угорців Закарпаття взагалі не володіють українською мовою.

Популярна мова

Єва Борисова, вчителька української мови в одній з ужгородських угорських гімназій, розповідає, що її колеги-вчителі обурені новим документом та "обговорюють можливі страйки у селах".

Пані Борисова розповідає, що попит на угорську мову в регіоні - дуже високий.

Протягом останнього року в Ужгороді відкрилося багато угорських груп у садочках, в деяких школах запровадили вивчення додаткової іноземної мови - угорської.

Вчитель розповідає, у дітей часто немає мотивації навчатися українською мовою, бо велика частина випускників вступають до вишів за кордоном, зокрема і в Угорщині.

Угорщина не один рік поспіль вкладає чималі ресурси у розвиток угорської громади в цьому регіоні.

Це стосується фінансової допомоги, гуманітарних проектів, а також видачі мешканцям Закарпаття паспортів Угорщини.

Незнана українська

За офіційною статистикою Українського центру оцінювання якості освіти, у 2016 році понад 36% випускників Закарпаття здали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови з результатом від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою.

"Ці результати означають, що третина випускників Закарпаття не мають можливості вступити у виш України, адже успішне складання ЗНО з української мови - обов'язкова вимога при вступі", - пояснила міністр освіти Лілія Гриневич.

За її словами, потрібно знайти баланс вивчення мов, щоб після випуску з державної школи діти виходили конкурентоспроможними та мали усі можливості для навчання у системі вищої освіти України.

Хоча багато представників національних меншин Закарпаття закликають президента ветувати закон про освіту, Петро Порошенко вже встиг позитивно оцінити цей документ.

"Хотів би подякувати цій залі за таку потужну підтримку освітньої реформи. Це величезний крок, який є інвестицією України в майбутнє", - заявив він у Верховній Раді за два дні після схвалення проекту закону про освіту.

Зоряна Попович, для ВВС 
14 вересня 2017р.

Теги: закон, мова, пристрасті

Коментарі

Макс 2017-09-20 / 20:19:47
Або в цих прислужників путіна дуже коротка пам"ять, або совєти таки недопрацювали в 1956 році.

Йосиф 2017-09-20 / 09:30:43
Прислужники путіна
А хто засудить угорський парламент у співпраці і палкій дружбі із путі ним і Росією? Яка вбиває українців і яка розпочала братовбивчу війну?
Пот шо мадяри ще можуть кричати
Це сором їм і правильна позиція українського уряду

Лоцій66 2017-09-18 / 11:25:46
Хай собі угорці вчать свою мову, на здороячко. Але ДЕРЖАВНУ мову вони мають знати. А всякм "Протестантам" питання: Скільки шкіл українських є в Угорщині? І щоб дістати угорський паспорт, що треба знати? Правильно: угорську державну мову. То хай би трохи заткнулися.

Нік 2017-09-18 / 07:13:44
Вуву у тебе немає українськоїїїїїїїїїїїї (йі) на планшеті, видали у фсб?

Вуву 2017-09-18 / 00:33:17
В тебе пластінка перескакує ...тому одна і та сама пісня . Якщо йійі крутити довгий час ... То це називається психологічний террор ... Навіть люди які були прихильними до тебе ... Почнуть сприймати тебе як ворога .

Tibor 2017-09-17 / 20:30:14
Мається на увазі, що в Україні не змогли реалізуватися і реалізувалися в. Угорщині та за кордоном? На жаль таких декілька десятків тисяч, і ніхто назад в Україну не хоче. Можу привести безкінечну кількість прикладів, коли Закарпатці, угорці та українці реалізувались в Угорщині. Я більше скажу, в Україні угорці можуть реалізуватися виключно завдяки своєї угорськомтхі та Неньки Угорщини!

Вуау 2017-09-17 / 19:41:16
Ти краще напиши як наші хуни змогли себе реалізувати ... "на новій родіні" ... І скільки є таких які широ шкодують що вийіхали .? Це теж іще одна дуже цікава тема.

Tibor 2017-09-17 / 18:16:44
Я питаю, а чого нам потрібно йти в вузи України, які навіть в 1000 кращих вузів не потрапила ні одна, на відміну від Угорщини, де є 8 вузів і від Росії 18 вузів в цьому списку. Про що ми говоримо?

Муму 2017-09-16 / 13:57:06
До Вуву:Ви скiлькома мовами розмовляете?

Вуву 2017-09-15 / 23:18:24
Абсолютно ... Без проблем ...Але як нема проблем ... то йіх створюють для того що нагнітати протистояння ... Бо як всього цього нема ... То для чого тоді фінансувати йобік ... І взагалі для чого він тоді потрібен ...кому ???

2012 2017-09-15 / 13:42:06
Свого часу через подібне пройшли країни Балтії. Там теж "русскоязычные" обурювались, але діти їхні вчать державну мову,бо хочуть жити там, а не за "поребриком". Перехід на навчання українською в національних школах - це справа не одного дня.Пані Орос бідкається, де взяти вчителів? Зачекайте, а звідки взялись фахівці у новостворених угорськомовних школах? Хіба за часів СРСР готували географів-математиків-фізиків і т.д. для національних шкіл? І нинішні вчителі перейдуть на викладання українською в старшій школі.Для прикладу, в Латвії є російськомовні школи, але приблизно 60% предметів у старшій школі викладається латиською.

Вуву 2017-09-15 / 04:37:32
Мовні пристрасті вже вивели на помічника бринзовича ... Який вимамагав у підприємця бабло ... Цілком непогано як для початку .

+++ 2017-09-14 / 22:55:00
https://www.facebook.com/1024125771001946/videos/1513697402044778/

Вуву 2017-09-14 / 21:12:13
Іще побільше памятних хунських досок ... за гроші місцевого бюджету ... Побільше понаципляти хунських флагів ... Паспорти з гражданстврм уже роздали ... Типирь лем осталось хунам завалити нашу овітню реформу ... Та в такий спосіб показати середній палець ... Бо уже і сама границя зробилася як формальність ...
Што хочуть ... То і роблять .

Унгвару 2017-09-14 / 20:51:58
А тих хто неваловшний володіти , куда йіх дівати ?

Унгвар 2017-09-14 / 19:02:58
В АТО призивати лиш тих угорцiв якi досконало володiють украiнською мовою

Вуву 2017-09-14 / 18:44:04
Слово не горобець ... раз сказав ... то хай швидше підписує.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини