"Париж в Ужгороді" від основополжника закарпатської школи живопису побачила Словаччина (ФОТО)

У Шариській галереї в Словаччині експоновано картини одного з основоположників закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі зі збірок Шариської (м. Пряшів) та Кошицької Східнословацької галерей, Східнословацького музею в Кошицях та з однієї приватної збірки (до якої є певні запитання щодо автентичності окремих творів).

"Париж в Ужгороді" від основополжника закарпатської школи живопису побачила Словаччина (ФОТО)

Адальберт Ерделі настільки потужна особистість, така Велич-глиба, що про нього не напишеш кількома абзацами – навіть книги замало, тому репортажний опис виставки – це всього-навсього маленький штрих у потужній історії митця. Художник, графік, письменник, філософ – багатогранна особистість, якому якнайкраще пасує цитата Оскара Вайлда, яку також часто вживав художник: «Справжній художник містить в собі ознаки всіх мистецтв».

Знайомитися з творчістю Ерделі у жодному разі не можна через посередництво художніх альбомів або моніторів ґаджетів, адже жодна ілюстрація не відтворює те багатство внутрішнього світу та кольорового спектру митця, яким воно є насправді. Адальберт Ерделі писав: «Колір – це вібрація, живопис – трепетання кольорів», «Я неспокійний, люблю кольори-барви – в цьому зміст усього». Він – Маестро кольору, всі свої емоції та вираження передавав через колір і завжди скаржився, що йому не вистачає фарб, щоб передати те, що він відчуває та бачить.

Мюнхен і Париж – величні художні форпости Європи того часу, коли жив і творив Митець. Ерделі студіював, розвивався і працював там, але маючи змогу залишитись та, безперечно, досягти в Парижі світового визнання… він повертається додому. Що ж, це його нелегкий хрест, який він ніс упродовж усього подальшого життя, проте його самопожертва зробила маленький старовинний Ужгород містом художників. Завдяки Маестро частинка душі прекрасного французького Міста закоханих оселилася назавжди в місті над Ужем.

«Париж в Ужгороді» – таку назву отримала експонована в Пряшеві експозиція. На ній представлені 27+1 картина – це пейзажі, натюрморти та кілька портретів, написаних Майстром переважно в 1920-1940-их роках. Навіть така маленька експозиція дає змогу чітко побачити та виокремити ранній («Склянка з водою», «Хати під пагорбом», «Портрет батька», Мюнхенський («Портрет жінки, що сидить», «Краєвид»), Французький («Дерева біля річки», «Над водою (Міст)», «На мосту») та вже післявоєнний живопис митця («Пейзаж з хаткою», «Портрет гуцулки»).

Чому саме так: «+1» картина? Тому, що одна картина, включена до камерної експозиції, не належить пензлеві самого Маестро. Йдеться про роботу «Клоун», 1931 року виконання, яку раніше приписували пензлю Адальберта Ерделі. Більшість шанувальників та мистецтвознавців творчості митця вже давно схилялися до думки, що «Клоун» «випадає» із художньої стилістики та жанровості Маестро, й нарешті картину було ідентифіковано як роботу Ерделі, але Ференца Ерделі (1904-1959), уродженця Будапешту, однофамільця та сучасника Адальберта. Тим не менше, робота представлена на розсуд глядачів.

Олександр Нікітчук, Фундація розвитку закарпатського мистецтва

12 вересня 2017р.

Теги: виставка, Ерделі, живопис, основоположник, Слоавччина

Коментарі

читачка 2017-09-12 / 22:22:26
Протягом останніх років лише і чути: "Ерделі, Ерделі". Нічого особливого у його картинах не бачу, тим паче, не хотіла б мати їх у своїй хаті.

Читатель 2017-09-12 / 21:15:25
Данный пример еще раз доказывает - главное не квалификация художника, а его имя. Я бы, лично, никогда такое вот не купил, и не повесил бы у себя дома. Допустим, у кого-то, дома такое висит. Но... Греет ли оно душу? Увы! Греет мысль, что "эта картина стоит много". А красота ее, или некрасота - дело десятое для таких потребителей.

Но, Бог с ним. Другая проблема. Многие художники сетуют - их картины очень плохо продаются. А не потому ли? ))) Нарисуют картину, скажем, за час, и хотят уже за нее большие деньги! Нормально? Нет. Так быть не должно!

А вот, картина, которая рисовалась многие часы (!), действительно имеет право стоить очень много! К примеру, потратил бы художник на картину 100 часов, и выставил ее по цене, скажем, 6 тыс. гривен - это нормально!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини