Угорська дипломатія перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ на міжнародній арені – Менцер

Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто порушив у четвер питання про зміни в українському законі про освіту, пов'язані з розширенням прав державної мови, перед міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на зустрічі в рамках програми ЄС «Східне партнерство», відповідь українського колеги була неприйнятною для угорської сторони

Угорська дипломатія перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ на міжнародній арені – Менцер

Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто викликає у міністерство на понеділок, 11 вересня, посла України в Угорщині Любов Непоп через нещодавно схвалений закон про освіту.

Як заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, міністр Сійярто має намір особисто повідомити, що вважає новий український закон «соромом і ганьбою».

За його словами, Сійярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували жодної української ініціативи у міжнародних організаціях, а також, що Угорщина віднині не підтримуватиме важливі для України рішення.

На всіх форумах ООН, ОБСЄ та Європейського союзу Будапешт буде порушувати питання щодо внесення поправок у мовну статтю закону України про освіту, додав Менцер.

Він так само зазначив, що за особистою вказівкою Пейтера Сійярто угорська дипломатія перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ на міжнародній арені.

Менцер пояснив, що причинами цього рішення Сійярто, з одного боку, стали такі зміни в українському законі про освіту, які унеможливлюють здобуття нацменшинами України, включно зі 150-тисячною угорською нацменшиною, освіти рідною мовою. З іншого боку, коли Сійярто порушив у четвер це питання перед міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на зустрічі в рамках програми ЄС «Східне партнерство», відповідь українського колеги була неприйнятною для угорської сторони, наголосив Менцер.

У четвер, 7 вересня, Пейтер Сійярто заявив в Естонії, що своєю новою політикою у сфері освіти Україна «всадила ніж у спину» сусідній державі.

«Ми були тими, хто найголосніше підтримував запровадження безвізу для українців; одними з перших ратифікували угоду про асоціацію між ЄС та Україною, відкрили реверс газу через Угорщину. Від нас (українцям, – ред) надійшло гуманітарної допомоги на суму 600 мільйонів форинтів (понад 2 мільйони доларів США). За останні три роки ми зробили можливим відпочинок та оздоровлення 2600 українських дітей в Угорщині», – сказав міністр МЗС Угорщини в Таллінні, інформує "Радіо Свобода".

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який започатковує реформу освіти в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Крім того, новий закон України про освіту, а саме його розділ про мову освіти – державну, – викликав критику влади і правих екстремістів в Угорщині. Також голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль в унісон з офіційним Будапештом закликав президента України Петра Порошенка ветувати нещодавно схвалений закон про освіту і повернути його у Верховну Раду з правками. Найчисельнішою національною меншиною на Закарпатті є угорці.

ДО ТЕМИ:

Конституцію мовною статтею закону "Про освіту" не порушували – Гриневич (ВІДЕО)

Небезпека для України йде не лише від Росії, але й від Угорщини - Арестович

П.Клімкін для угорської газети "Мадяр Немзет": "Нагорода почесного громадянина для Путіна не політичне, а моральне питання"

11 вересня 2017р.

Теги: Сійярто, Угорщина, освіта

Коментарі

Зек 2017-09-15 / 18:34:52
Москаль абсолютно правий Не треба так переживати за угорцiв.Не знаэ мови не буде з нього начальника

Вуву 2017-09-12 / 07:14:49
Так тому то він і маскаль ...
... "Хоч на голові дрова рубай"

Володимир 2017-09-12 / 05:36:40
Якщо не помиляюсь, подібний тиск у свій час був з боку Угорщини на Словаччина і Румунією. Треба просто витримати.Бо не знаю країни в Європі де б віталися не володіння державною мовою. А якщо дослухатися до побажань окремих сусідів(до речі від словаків, Поляків,болгар,кримчан, гроші, та навіть росіян нічого не чути), та порад "інтелектуала і поліглот" Москаля, то можна створити прецедент, за яким мовою навчання в Німеччині і Франції буде арабська

Вуву 2017-09-11 / 20:16:27
... Точніше ... мирослава гортяні.

Вуву 2017-09-11 / 20:14:19
Точну дату украйінців ...всіх вікових категорій які на сьогодні проживають в хунійі знає хортяні(голова спілки обєднання украйінців) ...не більше 10тис. Всіх(або всього).

вуву 2017-09-11 / 20:09:24
Вони не вказали за який термін часу вони надали допомоги на 2- млн$ ... Очевидно що за 26років ...і сюди напевно входить побілка дитсадка в шаланках ... ремонт йіхнього інституту ... Ціна за тоті всякі таблиці і всякі
Нюморийк памятники + "фесивалі"(газу далі) і наостанок по мішку ГМо кукурудзи і лишень свойім
... Але голосно заявляють що надали допомогу Украйіні . І тепер думають що розумніші за украйінців.?

ІВАН 2017-09-11 / 11:23:23
Та ні, Тібіку. " Від нас (себто - від угорського уряду) надійшло гуманітарної допомоги на суму 600 мільйонів форинтів (понад 2 мільйони доларів США)". Абсолютно вся ця гуманітарка надавалася різним категоріям закарпатських мадярів , КМКСу, іншим організаціям. Тепер вони припинять це робити. І дуже добре, що так зроблять.

айяйяй 2017-09-11 / 11:02:55
Нехай крикуни мадярські назвуть кількість державних дошкільних, середніх та вищих навчальних закладів з українською мовою навчання, які функціонують в Угорщині. Нуль? От і вам зась! А без допомоги вашої ми обійдемось - не жебраки.

Tibor 2017-09-11 / 09:47:01
ІВАНу

Мова йде про кредити для України для будівництва доріг і т.д., а не про проекти для угорців Закарпаття. Програми для угорської меншини будуть продовжуватися, а що стосовно міжнародної підтримки України, тут у України будуть величезні проблеми на всіх рівнях.

ІВАН 2017-09-11 / 09:22:08
Мадяри - прикольні: припинять приймати мадярських дітей із Закарпаття, надавати матеріальну (гуманітарнну) допомогу мадярським школярам, вчителям, мадярам - дрібним бізнесменам. Прикольщики. Налякали нас...

Kokot 2017-09-11 / 08:31:07
А ці суки і так неперервно перешкоджають у всьому! Окрім поляків, ніхто нас не підтримує із так званих близьких сусідів.

сорри 2017-09-11 / 05:13:53
От і вилізло назовні нутро путінських прислужників

Вуву 2017-09-11 / 03:11:01
Ну і звтчайно що треба памятати обіцянеу путіна про інвестування 12млрд в побудову 2-го ат. енерогоблок пакшськой АС. ......і як стверджував один дописувач ...яка крута вигода від такойі співпраці ...ми путіну диплом за 2-а $ ... А він нам енергоблок .
Тому оця вся " хунська піна " ... очевидно теж ...входить до оплати за побудову АС ...як "бонус" ...або як "дрібна послуга" ...яка і самим хунам дає "певні сатифакційі принижених і ображених".

Вуву 2017-09-11 / 03:00:22
Ми добре памятаємо ...як було розхитано ситуацію на донбасі ... і так само по мовному питанню яке екстраполювалось на інші ідеологічно підготовлені і пропрацьовані аспекти .
Ситація яка є на сьогодні майже ідентична ... Але
Наші громадяни Украйіни вже зовсім інші (яеісно) ...аніж ті які були на початеу 2014 р.

Вуву 2017-09-11 / 02:53:12
Так ... Після візиту "друга" путіна ... Вереск здійняли навколо "хунського питання" але з розрахунком на те що російська меншина яка є другою по чисельності теж почне здіймати галас ... Ті зі сходу ...ці із заходу ... Нагнітання деструктивнойі ситупційі яка по часу припадає на коупні військлві гавчання російі .
А посилила це все сьогодні юля яка особисто привезла саакашвілі ... Ця акція теж входитьв план по розхитуванню ситаційі в крайіні .

Вуву 2017-09-11 / 02:44:04
3. Політична ситуація як і міждержавні стосунки мають природню властивість до змін ... Анаші стосунки із за цього не перейшли в стадію критичних. І Там і тут це розуміють .

Вуву 2017-09-11 / 02:40:06
Сіярто це иіністр з.с. ... але не премєр і не парламент ... А тому рішення будуть прийматись там а не міністром з.с. 1.
2. Ситуація є штучно надутою по відношенню до Украйіни з декількох причин ...одна з них це вектор у відносинах з путіним і іще кілька.

форестер 2017-09-11 / 02:34:53
Безпрецедентний тиск і втручання у внутрішні справи.
Дуже сподіваюся, що Україна вистоїть.
Вказані пункти закону стосуються в першу чергу російської освіти, але рейвах здійняли угорські васали Кремля.
Треба заборонити всі проекти Угорщини на Закарпатті і необмежені візити владних осіб цієї країни в нашу область.
Ну і символіку угорську на органах влади - теж.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини