Рахівська картонна фабрика: як це було (ФОТО, ВІДЕО)

У радянські часи на території Рахова було розміщено чимало заводів та фабрик, які славилися продуктивністю та успішністю.

Рахівська картонна фабрика: як це було (ФОТО, ВІДЕО)
 
1946 року у Рахові починаються підготовчі роботи по будівництву картонної фабрики. Це було одне із перших підприємств, збудоване після возз’єднання Закарпаття із Радянською Україною. Фабрику звели на берегах Тиси, через що пізніше були проблеми із відходами, які скидували просто у річку. 
 
Головні цехи, у яких працювали рахівчани – картонно-ящиковий, механічний, транспортний та ремонтно-будівельний. Фабрика мала своє енергетичне господарство – потужну ТЕЦ.
 
Знаковою датою для підприємства був 1952 рік, коли містяни дали країні перший картон. У 1955 році фабрика відзначилася рекордом 10 тис. тон картону в рік.
 
Так, підприємство з кожним роком било нові рекорди. У 1957 році було вироблено 500 тис. штук картонних ящиків під вершкове масло, а вже в 1958 році — 4 млн. 300 тис. штук.
 
За роки семирічки на вищий рівень піднялись механізація та автоматизація виробництва, що дозволило збільшити випуск валової продукції у два з лишком рази, випуск картону — на 47%, а картонних ящиків — у три рази; продуктивність праці за цей період зросла на 76%.
 
Надпланової продукції було випущено на суму понад 4 млн. крб., а в цілому у 1965 році фабрика дала продукції на 10 млн. 99 тис. карбованців. Збільшення випуску продукції сприяло впровадженню передової технології та нової техніки. Всі роботи по модернізації фабрики колектив провів власними силами. Рахівські картонники добре оволоділи своєю професією, стали досвідченими майстрами.
 
Станом на 1968 рік на фабриці працювало 997 людей. Підприємство працювало переважно на переробці макулатури та м’яких порід деревини. Продукція картонників надходила майже в усі країни СРСР.
 
Продуктивність працівників фабрики вражала. Так, наприклад, якщо у 1952 році виробіток на одного робітника складав 2571 крб., то в 1966 році він зріс до 15 572 крб., а випуск валової продукції за цей період збільшився з 540 до 10 099 тис. карбованців.
 
З кінця 1967 року фабрика працює за новою системою планування та економічного стимулювання.
 
Картонна фабрика – це було ціле містечко: житлові квартали, восьмирічна школа, дитячий комбінат, водолікарня, їдальня, Будинок культури, стадіон, плавальний басейн та оранжерея.
 
За радянських часів фабрика була одним із найуспішніших підприємств краю, втім після розпаду СРСР ситуація почала погіршувалася.
 
У зв’язку з тим, що не була проведена модернізації обладнання, яке було завезене по репарації з Німеччині у післявоєнні роки, а саме обладнання було виготовлене 1906 року. Тому продукція не відповідала сучасним вимогам та були втрачені ринки збуту (цим терміном користувалися у СРСР, замість продаж). А для модернізованої лінії гофрокартону (пакувальний матеріал, що відрізняється малою вагою, дешевизною, але високими фізичними параметрами) не вистачало поставки сировини, тобто макулатури. 
 
Спочатку фабрика перебувала у корпоративній власності, а потім у акціонерній. Так, потужне підприємство повільно перетворилося у велику купу цеглин.
 
На сьогодні власником території картонної фабрики є УКРГАЗБАНК. Продаж ділянки планувався у 2016 року, однак територію так і не продали. А кілька місцевих підприємців хочуть викупити ділянку для реалізації інвестиційних проектів.
 
Наразі на території фабрики діє тільки котельня, яка не перебуває у власності банку.
 
 
 
 
 

Олександра Будлянська, RakhivNews

06 вересня 2017р.

Теги: фабрика, картон, Рахів

Коментарі

Читатель 2017-09-10 / 21:30:37
Один из ярких примеров того, насколько человечество своими высокими технологиями - в угол себя загнало! И сколько же этого сырья гниёт, сколько валяется его под открытым небом, но при этом, человечество еще смеет плакаться, что дескать "компьютеризация не на должном уровне", или еще что-то...

Дебилизация! )))) А не компьютеризация!

Вуву 2017-09-10 / 04:34:54
Хто може ...то перешліть меру рахова та голові району ....хай читають ...думають ....і все решта .

Олег, Берегово 2017-09-08 / 16:45:59
До Вуву: в цілому, я згоден, що відновлювати переробну фабрику на старому місці не варто. Доцільніше було б побудувати з нуля (та й то після розрахунку ефекту, можливо, простіше просто збирати макулатуру та відправляти її на інші підприємства)

Вуву 2017-09-08 / 08:02:22
Будлянська ... виставляйся на конкурс :" вікі любить памятки" ... Перше місце тобі гарантовано .

Вуву 2017-09-08 / 07:56:38
Люди ходять на роботу ...отриують за щось гроші ....а розвалена картонка нікого не ...(як би це сказати)?...
Ні мера міста ...ні міськраду ...ні райраду ... Ні простих мешканців міста які все це бачать і знають .....одним словом "дикі танці"
P.s. треба було туди завести маскаля ...і показати ту всю красу.

Вуву 2017-09-08 / 06:43:52
Дивним виглядає також і те ...що Олександра Будлянська зняла це Кіно ...а далі ... ні гугу ... Ніякойі реакційі ...наче це не ційі справа ...то для чого в такому разі потрібно було це Кіно знімати ???

Вуву 2017-09-08 / 06:31:52
Інвесторів ... Або тих хто буде зацікавлений в співпраці ... Потрібно шукати в тих крайінах які мають вже достатньо набутий досвід в цьму напрямку ...це може бути Австрія Німеччинна Швеція Норвегія Швейцарія Фінляндія Канада .
Інколи ці крайіни мають можливість виділити фінансові гранти ... І безпосередньо приймати участь у співпраці .
Мож спробувати долучити обласний відділ лісного господарства (чи як він зараз там називається).
Може бути і так що інвестори можуть знайтись в декількох крайінах одночасно ... І разом приняти участь в цьму проекті ...good luck

Вуву 2017-09-08 / 06:22:19
Якщо дійсно ця тема непокойіть ...а видно що ьак воно і є ...то можу поділитись свойіми думками .
Видається на те ... що відновити зараз всю фабрику буде клопітливо (а може і недоцільно) .... А поетапно ...більш реалістичний план .
Потрібно створити організаційний комітет добровольців ...які почнуть шукати через інт. Мережу однодумців і інвесторів ... І складуть приблизний скоординований план дій .
А на місці картонки мож створити якийсь зеленгосп або лісгосп (назва зараз ...це не суттєво) ...чи зконтактуватися з Академією Наук Украйіни ...і відкрити філію ...(науково дослідний відділ рекреаційі карпатського лісу і біосфери) ... Де б замались селекцією дерев і рослин ... різними науковими дослідженнями і відтворення Карпатських заповідників і заказників .

Адмін 2017-09-08 / 06:10:04


Пане Byby, адміністрація сайту не "скидає" ваші коментарі. Це може відбуватися автоматично, через неправильне введення вами цифрового коду, або перевищення часового ліміту написання коментаря.

Якщо апелюєте до Адміністрації сайту через форму написання листів, залишайте свою електронну адресу для можливості надсилання вам відповіді. Форма - анонімна і не доступна для сторонніх осіб.


Вуву 2017-09-08 / 06:06:30
Рахівська картонка ... Перш завсе це зовсім інша специфіка виробництва (т.б.т переробки).навіть ... Якщо б і знайшовся інвестор ...який вкладе значні кошти у відбудову ... То цілком логічно що він захоче отримати прибуток ...(тіті-міті).
Але забезпечити йійі сировиною в тих (попередніх) обсягах ...я некажу про більші ... Навряд чи вийде з певних на те причин .
Бо ...раніше рубка лісу була плановою і був контроль і дотримувались певні норми і тд.і тп.
То за останні 26 років вирубали ...ПО ВАРВАСЬКИ СТІЛЬКИ що на вдновлення лісофонду потрібно як мінімум років 30 (не менше).

Вуву 2017-09-08 / 05:57:19
Приємно і несподівано що хтось відгукнувся .
Так от ... Я теж погоджуюсь з тим що Свалявський завод склотари (майже аналогічний був під хустом) ...зараз дуже потрібен ...і з екологічного аспекту і + "нові" робочі місця ...ну і нехай очільники Сваляви шукають інвесторів ...докладаються до цієйі нагальнойі справи .....щодо рахівськойі картонки ... Читай з гори .

Олег, Берегово 2017-09-07 / 23:19:03
До Вуву: фабрика працювала на МАКУЛАТУРІ. Тій самій, яка зараз сотнями тисяч тонн гниє по усіх смітниках.
Я був на цій фабриці років 15 тому, коли вона вже ледь животіла. Важко сказати однозначно, хто винен в її руйнації, але для Закарпаття, на мою думку, це серйозна втрата. Так само, як і втрата Свалявського заводу склотари, який міг би переробляти великі обсяги склобою, котрим також забиті наші смітники і околиці.

Вуау 2017-09-06 / 17:34:45
..."не вистачало поставки сировини "... Не вистачало клепок в голові ... Розуму не вистачало ... А так нема тойі екологічно деструктивнойі фабрики і нема головнойі болі .
Жили ж якось гуцули до 1946 року в гармонійі з природою ...жили .(і без тойі фабрики)... І далі будуть жити .Будуть насаджувати і доглядати ліс і займатись іншими екологічними проектами .

Вуву 2017-09-06 / 17:27:51
І дуже добре що ця фабрика вмерла ... Слава господу .... Бо виробляти картон ... Треба різати дерева ... А дерева вже повирізали і вже нема що вирізати .... То на який ... Кому та картонна фабрика здалась? ... Тим більше без очисних споруд .за чим проливаємо сльози ?
Будлянська ... Дай відповідь ?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини