На Тячівщині 52 першокласників пішли до «Нової української школи» (ФОТО)

2017-2018 навчальний рік особливий для чотирьох шкіл Закарпаття – Ужгородської №8, Чинадіївської на Мукачівщині, Міжгірської №1 та Ганичівської ЗОШ І-ІІІ ст. на Тячівщині (директор – Михайло Фельбаба). Адже першокласники цих освітніх установ 1 вересня почали навчатись за стандартами «Нової української школи». Загалом, в Україні лише 100 шкіл стали учасниками цього пілотного проекту.

На Тячівщині 52 першокласників пішли до «Нової української школи» (ФОТО)

У Ганичах до «Першої української школи» пішли 52 хлопчиків та дівчаток з 1-А та 1-Б класів. Як стартували ганичівські педагоги та першачки – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Ганичівської ЗОШ І-ІІІ ст. Микола Омельяненко:

«Рішення про запровадження у нашій школі нової освітньої концепції було прийнято відповідно до наказу директора департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганни Сопкової. Відтак у школі провели педраду, на якій його було затверджено.

Спочатку у нас був певний острах, адже треба було починати все з нуля, не було належної бази. Але на сьогодні всі побоювання вже позаду. Діти успішно почали навчатися, а вчителі приступили до виконання обов’язків. Цьому передувала відповідальна підготовка. Вчителі, задіяні у проекті, – Василина Юріївна Плиска і Марія Михайлівна Аннишинець на чолі з заступником директора з навчально-виховної роботи початкової ланки Василиною Василівною Фіцай пройшли триденні курси-тренінги щодо впровадження нових програм при Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти. Тижневу курсову перепідготовку у м.Біла Церква на Київщині пройшла і вчитель англійської мови Яна Михайлівна Костенюк. Всі педагоги отримали сертифікати на право викладання у класах, які беруть участь в освітньому проекті». 

Чим же відрізняється «Нова українська школа» від існуючої? Педагоги відповідають: за стандартами «НУШ», змінено стиль навчання. Вчитель повинен бути, насамперед, другом і наставником для учнів. По-новому працюватиме й трикутник партнерства «вчитель-учні-батьки». У перспективі, після закінчення школи, учень повинен вільно орієнтуватись у суспільстві і застосовувати на практиці отримані знання, не боятися інновацій, змін та відповідальних рішень. 

Є специфіка і у типових навчальних планах: окрім звичних математики,  письма, читання, природознавства, іноземної мови та інших, є й інтегровані предмети, як-от музичне та образотворче мистецтво. 

Уроки проходять нестандартно, у дружній атмосфері. Вчителі не нав’язують свої ідеї, дослуховуючись до думок школярів, радяться з ними навіть щодо того, як їм зручно сидіти на уроці. 

У зв’язку із запровадженням реформи, частково вдалося покращити і матеріальну базу школи. 

«За сприяння департаменту освіти і науки ОДА отримали новий комп’ютерний клас. А завдяки управлінню освіти та керівництву Тячівської РДА отримали кошти на капітальний ремонт двох класних приміщень. За це дирекція школи висловлює щиру подяку, – каже Микола Володимирович. – Також найближчим часом очікуємо інтерактивні комплекси для обох класів».

Як же сприйняли новації батьки? У школі кажуть: спочатку вони поставились до такої перспективи з пересторогою, але побачивши, що школа готується до цього, дали добро на участь дітей у проекті. 

А як почуваються, власне, першачки? В обох класах сьогодні малюють «дитячий паспорт». Приміщення відремонтовані, світлі й затишні, з новими партами і шафами. Дітвора з допомогою вчительки зосереджено виводить друкованими літерами свої імена та  автопортрети – наче у справжньому документі. У кожного – іменний бейджик з логотипом «Нової української школи». Такі самі є і у вчительок. Обидві наставниці – з великим досвідом роботи та званням «старший вчитель», вчителі вищої категорії. Та зараз їм потрібно оновлювати звичний підхід до роботи, цілковито відкинувши стару методику викладання. 

Враженнями від перших днів навчання по-новому ділиться класовод 1-Б класу Марія Аннишинець:

«Спочатку емоції нас переповнювали, адже ми були в невідомості. Але коли побачили, що разом з батьками у нас вийде хороша команда, тривоги відступили. 1 вересня у нас відбулося незвичайно знайомство – кожен школяр отримав кульку зі своїми іменами, а батьки разом з дітьми вирізали «долоньки» і наклеювали їх на папір у вигляді сонця. Це сподобалось як дітям, так і дорослим. Кожен день у нас розпочинається з ранкового вітання, яке проходить по-різному. Наприклад, сьогодні тема дня – «Я і мої однокласники». Тож діти називали імена однокласника і передавали повітряні кульки по колу. Також ми вивчили пісню «Давай любов тому, хто біля тебе». Зараз вчимося створювати дитячий паспорт. Ще має бути гра «Пантоміма» – діти повинні вгадати хобі однокласників за жестами й мімікою. На завершення кожного дня проводиться виставка дитячих робіт, з яких згодом буде сформовано робоче портфоліо. Наприкінці тижня батьки матимуть змогу ознайомитись із творчим доробком дітей. Мушу сказати, в такій невимушеній обстановці дітям краще працюється, ніж коли вони строго сидять рядами. Вони задоволені, батьки теж. Сподіваємось, так буде і надалі».

Її колега – класовод 1-А класу Василина Плиска впевнена, що зміни в освіті однозначно потрібні. 

«Нам оновили приміщення, зробили ремонти – це чудово. Як педагог з більш, ніж 30-річним стажем, не можу спрогнозувати наперед, як себе покаже нова система. Адже все це і для мене нове. Як буде проваджуватись проект далі – покаже час».

Втім, ганичівські педагоги сподіваються на краще і кажуть: будуть порівнювати ефективність нової методики зі  старою, адже один клас – 1-В – вчиться за звичною програмою.

Вчителі зазначають: новації у Ганичах викликають неабиякий інтерес з боку колег з інших шкіл Тячівщини, бо з наступного року стандарти «Нової української школи» планують запровадити в усіх школах держави.

Наталія Маджара, Tyachiv.com.ua

06 вересня 2017р.

Теги: школа, освіта

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини