Вийшла книга про всесвітнє визнання букових пралісів Карпат

Цьогоріч виповнилось десять років від часу включення, за рішенням Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, українських ділянок букових пралісів Карпат, в межах Закарпаття, як єдиного природного об’єкту України, разом із словацькими кластерами букових пралісів, до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вийшла книга про всесвітнє визнання букових пралісів Карпат

 А в 2011 році до них долучено ділянки давніх букових лісів Німеччини й утворено серійний транснаціональний об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Цей Об’єкт – унікальна, глобального значення, природоохоронна територія кластерного типу, яка охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового від високогір'я Українських Карпат до побережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген. На світовому рівні становить надзвичайну цінність як взірець недоторканих природних комплексів помірних лісів та репрезентує найбільш завершені і повні екологічні моделі, де відображено процеси, що відбуваються в чистих та мішаних лісостанах за різноманітних природно-кліматичних умов.

Дуже важливо наголосити, що включення, за нашої ініціативи букових пралісів Карпат до переліку Всесвітньої спадщини, започаткувало європейський процес збереження старовікових букових лісів загалом.

У рамках цього процесу, відповідно до рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, за фінансової підтримки уряду Німеччини та активної участі українських експертів, проведено широкомасштабну інвентаризацію та вивчення стану збереження старовікових букових лісів в усіх європейських країнах, де поширений ареал цього колись домінуючого на континенті деревного виду. Виявлено понад 100 малопорушених його ділянок, достатньо великих розмірів у 12 біогеорегіонах Європи в 23 країнах.

Пізніше, в результаті критичного аналізу, в рамках міжнародної конференції «Букові праліси та давні букові ліси Європи: проблеми збереження та сталого використання», що проходила 16-22 вересня 2013 року у м. Рахові, сформовано так званий короткий Рахівський список поширення старовікових букових лісів Європи, які можуть розглядатися як потенційні об'єкти для розширення українсько-словацько-німецького об'єкта. Цей перелік доопрацьовано на віденському семінарі та погоджено на міжміністерській нараді у травні 2014 р. у Бонні. До нього, в підсумку зараховано 47 претендентів для включення до Всесвітньої спадщини із 11 біогеоргіонів 20 країн. Серед них й українські ділянки букових пралісів та давніх букових лісів із природних заповідників «Горгани» та «Розточчя», національних природних парків «Синевир», «Зачарований край» та Подільські Товтри. 

Найбільш визначні ділянки букових пралісів із 10 країн Європи успішно пройшли експертну оцінку Міжнародного Союзу охорони природи (IUCN) і 7 липня 2017 року у польському місті Краків, на 41 засіданні Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включені до Всесвітньої спадщини.

Краківським рішенням Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, об’єкт «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» перейменовано на «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions in Europe). Ядрова зона цього новоствореного об’єкта складає 91232,81 гектарів, серед яких майже тридцять відсотків охороняється на території Карпатського біосферного заповідника. Завдяки цьому, Україна займає перше місце за площею об’єкта (28985,98 га), друге –  належить Румунії (23982,77 га), а третє – Болгарії (10988,91 га), Цікаво і те, що найбільшою серед 78 ділянок в 12 країнах Європи, що входять до цієї спадщини, є Угольсько-Широколужанський масив букових пралісів Карпатського біосферного заповідника (11860 га). Навколо усіх ділянок об’єкта утворено буферну зону загальною площею 254769,75 гектарів.      

З цієї нагоди днями, за фінансової підтримки Закарпатської обласної радита Закарпатської обласної державної адміністрації, в ужгородському видавництві «ФОП Сабов А.М.», вийшла друком науково-популярна, публіцистична книга Федора Гамора «Всесвітнє визнання букових пралісів Карпат: історія та менеджмент. Матеріали  з нагоди десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Обсяг публікації – 28.8 умовних друкованих аркушів. Тираж 400 шт.

У книзі розглядаються актуальні питання з історії створення та менеджменту транснаціо-нального, серійного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Привертається увага до міжнародних наукових форумів, які започаткували підготовку цієї номінації та розгортання європейського процесу збереження старовікових букових лісів.

Аналізується стан виконання актів Президента та Уряду України із питань збереження букових пралісів як об’єкта Спадщини та сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів, що прилягають до них.

Подаються також основні міжнародні та українські нормативно - правові акти, які регламентують діяльність із збереження Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та деякі інші архівні матеріали.

Розрахована на науковців, фахівців та активістів в галузі охорони природи, працівників органів влади та місцевого самоврядування й широкої громадськості.

Ознайомитись із книгою можна в інтернеті за посиланням : http://cbr.nature.org.ua/doc/BFC.pdf

Крім того, інформуємо, що Міністерство екології та природних ресурсів України, Закарпатська обласна державна адміністрація та Карпатський біосферний заповідник, під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, за рахунок коштів  українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», організовує проведення 26-29 вересня 2017 року в місті Рахів міжнародної науково-практичної конференції «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту».

 Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника

06 вересня 2017р.

Теги: букові праліси, книга

Коментарі

*** 2017-09-18 / 15:21:44
Пропозиція: 1-о класникам,1-о курсникам ввести Традицію!САДИТИ ДЕРЕВА!Старшокласникам-випускникам,старшокурсникам-випускникам садити дерева!

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини