На Закарпатті за півроку зібрали понад 800 мільйонів гривень податків і платежів до бюджетів усіх рівнів

Закарпаття вийшло на перше місце в державі по темпах зростання обсягів інвестицій у житлове будівництво та темпах введення в експлуатацію житла, продовжує мати найнижчу питому вагу збиткових підприємств, один з найнижчих рівнів злочинності.

На Закарпатті за півроку зібрали понад 800 мільйонів гривень податків і платежів до бюджетів усіх рівнівДля регіону також характерні високі темпи зростання обсягів інвестицій в основний капітал та доходів місцевих бюджетів. Такі рейтингові показники оприлюднили сьогодні, 27 липня, на розширеному засіданні колегії обласної державної адміністрації. На порядок денний були винесені два важливі для краю питання: підсумки економічного та соціального розвитку області і стан виконання місцевих бюджетів за перше півріччя 2006 року.

Результати першого півріччя поточного року засвідчили позитивні зміни в економіці. Забезпечено зростання обсягів промислового виробництва, темпи якого склали 117,9 відсотка до минулорічних показників. Це відбулося, насамперед, за рахунок збільшення на 39,2 відсотка обсягів виробництва на підприємствах машинобудування та більш ніж на 6 відсотків – на підприємствах харчової промисловості та переробки сільськогосподарських продуктів. Активізувалась інвестиційна та будівельна діяльність. Зокрема протягом 1 півріччя розпочали роботу 11 об`єктів туристично-рекреаційного призначення, в стадії будівництва – ще 16, у тому числі 5 гірськолижних витягів. Зросли обсяги роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, нефінансових послуг. Підвищився рівень розрахунків населення та підприємств житлово-комунального господарства за електроенергію та природний газ. Здійснюється комплекс заходів по енергозбереженню.
Створено понад 18 тисяч нових робочих місць, зріс рівень працевлаштування населення. Позитивні тенденції збереглися і в розвитку освіти, охорони здоров`я, фізичної культури і спорту. На початок липня оздоровлено майже 40 відсотків від загальної кількості дітей шкільного віку. Зросла середньомісячна заробітна плата, яка у травні склала 834,3 грн., що на 33 відсотки перевищує відповідний період минулого року і в 1,7 раза – встановлений прожитковий мінімум для працездатної особи. Разом з тим, середньомісячна зарплата залишається нижчою від середньої по країні майже на 17 відсотків. Найнижчими показники залишаються в Іршавському, Тячівському районах та місті Берегові.
Підсумки економічного і соціального розвитку області свідчать і про те, що в умовах зростання платоспроможності населення погіршилася фінансова дисципліна, зросли податкові борги та заборгованість з виплати заробітної плати. Станом на перше червня 2006 року ця заборгованість зросла порівняно з початком року у 2,1 раза. Найбільша частка боргу припадає на Тячівський, Ужгородський, Свалявський, Рахівський і Виноградівський райони. Найбільшим боржником сьогодні залишається Солотвинський солерудник, що на Тячівщині. На 1 червня борг склав 756,6 тис. грн. Хоча тут є й об’єктивні труднощі, зокрема аварії на шахтах, технічна занедбаність, непередбачувані відновлювальні роботи, але вони не можуть і не повинні ставати причиною невиплати зарплати.

В аграрному секторі у порівнянні з І півріччям 2005 року на 0,8 відсотка скорочено обсяги валової продукції сільського господарства. Спад виробництва всіх основних видів продукції тваринництва допустив, зокрема, Ужгородський район, який має значні потенційні можливості для розвитку галузі. В той же час, здійснені заходи з відновлення роботи свинокомплексів, фінансовій підтримці вівчарства дозволили збільшити поголів'я свиней, овець та кіз на 1,8 та 3,9 відсотка.

Що ж до підсумків виконання місцевих бюджетів у І півріччі 2006 року, то вони доволі позитивні. Надходження податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів усіх рівнів порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли на 31,6 відсотка і склали більше 800 мільйонів гривень.

Разом з тим, члени колегії облдержадміністрації відзначили низку негативних тенденцій, над якими для досягнення позитивного результату у II півріччі повинні попрацювати як райдержадміністрації, міськвиконкоми, органи місцевого самоврядування, контролюючі органи, так і розпорядники коштів місцевих бюджетів. Серед проблем варто зазначити невиконання планів доходів загального фонду місцевих бюджетів у трьох адміністративно-територіальних одиницях – містах Берегово, Мукачево та Хуст. Також на колегії звернули увагу керівників окремих міст та районів на низький рівень надходження доходів, що є джерелом бюджету розвитку, – у містах Хуст і Берегово та у Берегівському, Тячівському і Міжгірському районах.
Незадовільною визнали роботу деяких райдержадміністрацій та міськвиконкомів, головних розпорядників коштів обласного бюджету щодо використання коштів субвенцій з державного бюджету. Часто через відсутність проектно-кошторисної документації, тендерної документації, титульних списків, належно оформлених договорів кошти погано недоосвоюються. Зокрема це стосується субвенції з державного бюджету для ліквідації наслідків стихійного лиха. Голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів попередили про персональну відповідальність за своєчасне і повне її використання.

Члени колегії, проаналізувавши економічне, соціальне і фінансове життя Закарпаття за півроку, прийняли низку рішень та доручень. Основну увагу зосереджено на поліпшенні стану справ у галузі тваринництва, реформуванні житлово-комунального господарства, забезпеченні своєчасної виплати заробітної плати, стовідсоткової проплати за спожиті енергоносії, важливості ліквідації відставань по планах виконання місцевих бюджетів. Також для збільшення надходжень плати за землю буде проаналізовано ставки орендної плати як юридичним, так і фізичним особам, активізовано проведення грошової оцінки землі.

Прес-служба Закарпатської ОДА
27 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини