Виставковий сезон-2008 в закарпатському Мукачеві відкриває Василь Свалявчик

Високе мистецтво, майстерне втілення творчого задуму, багатий колорит, довершеність композиційного задуму та глибоку естетичну насолоду відчули чисельні прихильники творчості заслуженого художника України Василя Свалявчика, завітавши погожого січневого дня до міської картинної галереї на відкриття його персональної виставки.

Виставковий сезон-2008 в закарпатському Мукачеві відкриває Василь Свалявчик

«Виставка творів Василя Свалявчика – це діалог художника з сучасником, його прагнення привернути увагу до необхідності всім разом вирішувати основоположні проблеми буття і берегти загальнолюдські цінності»- ці слова заслуженого працівника культури України, директора Закарпатського музею народної архітектури та побуту Габріели Андял дуже влучно передають атмосферу, яка панувала на вернісажі.

Самобутній митець, гідний продовжувач закарпатської школи живопису, відкритий, правдивий, відвертий – ось неповний перелік чеснот, які лунали цього чудового дня на адресу митця від секретаря Мукачівської міської ради, в.о. міського голови Золтана Ленд’єла, голови Закарпатської організації Національної спілки художників України Бориса Кузьми, заслуженого художника України Юрія Сяркевича та інших почесних гостей та відданих шанувальників, які прийшли на зустріч з майстром. А він своєю привітною посмішкою відповідав на щирість та теплоту, які випромінювалися навколо, і від яких виставковий зал ставав ще світліший та затишніший.

Карпатський край багатий на таланти в різних галузях людської діяльності, в царині образотворчого мистецтва, зокрема. Славнозвісний Міхай Мункачі, з багатою творчою спадщиною якого мукачівці та гості нашого міста мали щасливу можливість нещодавно познайомитися; корифеї-засновники закарпатської школи живопису Адальберт Ерделі, Йосип Бокшай та їхні послідовники заклали міцний фундамент образотворчого мистецтва, чому підтвердженням є і персональна виставка Василя Петровича Свалявчика.

На творчості художника можна вивчати географію та історію рідного краю, його природу та культуру, духовно збагачуватись та розширювати власні горизонти пізнання в образотворчому мистецтві. Засніжені гірські села, квітучі сади, дерев»яні хатини горян, що стоять на берегах стрімких річок, яскравий новорічний вогонь у селянських обійстях, дерев»яні церкви ніби промовляють до нас, чаруючи своєю красою. Не можна на сьогодні з певністю стверджувати скільки втратило музичне мистецтво від того, що вихованець Мукачівської музичної школи несподівано для батьків, а можливо і для самого себе вирішив подати вступні документи не на музичний відділ міського педагогічного училища, а до Ужгородського училища прикладного мистецтва, яке закінчив у 1971 року. З того часу почався творчий шлях Василя Свалявчика члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії Й.Бокшая та А.Ерделі в галузі образотворчого мистецтва за 1998 рік, учасника обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок, міжнародних пленерів та симпозіумів. Твори художника придбані Дирекцією виставок Національної спілки художників України, Міністерством культури і туризму України. Вони знаходяться у приватних колекціях Словаччини, Чехії, Угорщини. Німеччини, Китаю, США, Канади, Австралії та інших країн, засвідчуючи авторитет образотворчого мистецтва нашого краю та країни.

Реаліст та романтик Василь Свалявчик з теплотою згадує про тих , хто в різний час допомагав його творчому зростанню, з ким мав щасливу нагоду працювати поряд. « І.Ілько, Г. Глюк, А.Кашшай, Е.Контратович, І.Шутєв - це ті митці, перед якими я схиляю голову у глибокій шані» - підкреслює Василь Петрович. Глибоку шану складають шанувальники і Василю Свалявчику за його талант, постійний творчий пошук, любов до рідного краю та людей, за те, що дарує своїми творами естетичну насолоду та високу духовність.

Іван Лендьєл, м.Мукачево, ЗІА "Простір"
08 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини