Мукачівська греко-католицька єпархія наполягає перенести відділення фізики із зони історичного комплексу Кафедрального собору

Мукачівська греко-католицька єпархія наполягає перенести відділення фізики ядра та елементарних частинок фізичного факультету УжНУ із зони історичного комплексу Кафедрального собору та Єпископської резиденції.

Тож, на засіданні президії облради, яка відбулася напередодні третього пленарного засідання сьомої сесії, ініційовано звернутися до Міністерства освіти і науки  України щодо прийняття рішення про можливість виділення коштів на перенесення університетського комплексу електронних прискорювачів ДВНЗ «Ужгородський національний університет».

У зверненні, автором якого є департамент освіти і науки ОДА, зазначається, що до органів місцевого самоврядування неодноразово надходили звернення єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії владики Мілана Шашіка щодо перенесення відділення фізики ядра та елементарних частинок фізичного факультету Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» із зони історичного комплексу Кафедрального собору та Єпископської  резиденції (пл. Андрія Бачинського, 1, м. Ужгород). 

Зазначену будівлю збудовано в 60–70-х  роках минулого століття за рахунок коштів ДВНЗ «Ужгородський національний університет» на власній території.

Крім того, зазначений навчальний заклад з 2005 року за вимогою Наукової ради з проблеми «Ядерна фізика та атомна енергетика» НАН України та Міністерства освіти і науки України здійснює підготовку фахівців для атомних електростанцій у рамках забезпечення енергетичної незалежності України. Базою підготовки, яка була створена ще на початку 70-х років минулого століття, слугує саме цей університетський комплекс електронних прискорювачів: мікротрон М-10 та бетатрон Б-25/30. Цей комплекс електронних прискорювачів є унікальним і претендує сьогодні на статус національного надбання України.

У лабораторіях ядерної фізики проходять ядерний практикум студенти всіх напрямів підготовки та спеціалізацій фізичного факультету, студенти хімічного факультету (спеціальність «Екологія»), а також студенти Пряшівського університету. Щороку тут виконуються десятки курсових, бакалаврських та магістерських робіт. На прискорювальному комплексі університету здійснюються важливі наукові дослідження у рамках державної бюджетної теми ДБ-846: 011514001098 з трансмутації радіоактивних відходів атомних електростанцій та договору про науково-технічну співпрацю з Технологічним університетом м. Брно (Чехія).

На сьогодні, після анексії Криму та втрати Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, в Україні залишилися лише три ядерні центри (у містах Харків, Київ та Ужгород), де здійснюється підготовка фахівців для атомної промисловості та галузевих наукових установ України.

Сучасна ціна прискорювачів, аналогічних мікротрону М-10 та бетатрону Б-25/30, становить близько 8 млн євро. Враховуючи необхідність виділення окремої земельної ділянки та побудови нових приміщень для навчальних і наукових лабораторій, зали для прискорювального комплексу, витрати на прокладку нових комунікацій та розробку науково-технічної документації, затрати на переміщення, монтаж та налаштування електронного обладнання, можна очікувати, що за найскромнішими підрахунками все це обійдеться в  150-200 млн доларів США.

Одночасно повідомляємо, що згідно з пунктом 6 Закону України «Про повернення культових будівель релігійним організаціям» зазначений університетський підрозділ ядерної фізики належить до стратегічно важливих «режимних об’єктів з особливим режимом допуску або перебування», що не підлягають поверненню у власність релігійним організаціям.

Враховуючи вищезазначене, перенесення цього високотехнологічного комплексу в інше місце вимагає значних матеріальних, фінансових та людських ресурсів. Оскільки ДВНЗ «УжНУ» перебуває у безпосередньому підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України, просимо проінформувати Закарпатську обласну раду про можливість виділення коштів на перенесення університетського комплексу електронних прискорювачів», йдеться у документі. 

Прес-служба Закарпатської облради

21 серпня 2017р.

Теги: єпархія, перенесення, УжНУ

Коментарі

Wind 2018-02-10 / 12:24:55
Шановний пане Іван, брехати - гріх. А якщо ви не володієте інформацією про прискорювач, і не маєте навіть малого поняття про що пишите, навіщо писати ? Прискорювач працює по сьогоднішній час, на ньому зроблено десятки дипломних робіт, сотні статей в наукові журнали, і близько тисячі публікацій.
Хоча про що тут говорити, відкрийте спочатку Гугл і прочитайте в чому різниця між коллайдером і прискорювачем з.ч. Після цього відкриваєте Біблію, і знаходите Приповісті 12, як раз для вас.
І нарешті починаете потроху думати що ви пишите :)

Копча 2017-08-22 / 14:10:53
Відмінити фізику в школах замість неї викладати закон божий а також обов’язково ввести у податкове навантаження церковну десятину. А що, якщо скочуватить у ранній феодалізм в ХХІ стоітті то з усіми атрибутами.
P. S. Можна запровадити святкові спалення єретиків. Для початку підійдуть професори університету.

??? 2017-08-21 / 20:55:04
А чого б Шашіку не знести цю будівлю бульдозером, а потім не сказати, що сама впала? Як це він зробив з історичним муром біля собору

Іван 2017-08-21 / 20:45:33
Яка цінність цього коллайдера, якщо з 1970 року він і дня на працював?
Він ніколи і не працюватиме, так як за останні 50 років наука пішла вперед і коллойдери 2000х років вже давно закриті.
Однак у нас гору бере популізм. І замість того, щоб розвивати туристичну історичну зону ми , нерозібрашись, відстоюємо цю групу металобрухту.

Зоро 2017-08-21 / 18:55:14
Підтримую!!!!

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини