У перший день серпня на Закарпатті стартував Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування

Щороку у світі за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)відзначається Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування. Він проводиться у 40-й тиждень року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини. Цьогоріч девіз тижня – «Підтримаємо грудне вигодовування разом».

У перший день серпня на Закарпатті стартував Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування

Мета заходу: привернути увагу суспільства та наголосити на важливості підтримки грудного вигодовування на всіх рівнях: родини, гродмади, системи охорони здоров'я, роботодаців, суспільства та держави. Створити дружню, підтримуючу атмосферу для жінок, які годують грудьми, та їх родин.

Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Еталону материнського молока не існує. З молоком матері дитині передаються більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Воно захищає дитину влітку при підвищеній небезпеці кишкових інфекцій, а в зимовий час – при високій загрозі вірусних захворювань.

ВООЗ, в свою чергу, рекомендує виключно грудне вигодовування дітей до досягнення ними шестимісячного віку, а після – продовжувати його разом з належним прикормом. Крім того, фахівці ВООЗ відзначають, що до годування дітей слід приступати вже протягом першої години після пологів. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування дітей до досягнення ними шестимісячного віку ВООЗ і ЮНІСЕФ спільно розробили Глобальну стратегію по годівлі дітей грудного віку. Ця програма повинна забезпечити поліпшення харчування немовлят, їхнього зростання і розвиток, а також зміцнення здоров’я. Все це має сприяти підвищенню відсотка виживання дітей грудного та раннього віку. 

В цей тиждень у всьому світі проводяться заходи, присвячені темам щодо захисту, заохочення та підтримки грудного вигодовування.

Як розповіла лікар-неонатолог, національний експерт з програми «Лікарня доброзичлива до дитини» Уляна Волошина, на Україні, в тому числі і на Закарпатті, є медичні установи, які працюють в рамках проекту «Лікарня, доброзичлива до дитини». Саме там активно підтримують молодих батьків і пропагують грудне вигодовування, надаючи необхідні консультації та допомогу. Проект передбачає виконання міжнародних рекомендацій з догляду за дитиною і створення умов для її ефективного вигодовування. Установи, що діють в рамках проекту, крім медперсоналу, додатково мають волонтерську групу та штат власних консультантів з грудного вигодовування. На сьогодні, за словами лікаря-неонатолога, статуси «доброзичливих лікарень» мають такі медичні заклади області: Ужгородська міська дитяча лікарня, Мукачівська ОДКЛ, Мукачівська ЦРЛ, Ужгородський пологовий будинок,  Іршавська районна лікарня (дитяче та пологове відділення), Хустська районна лікарня (пологовий будинок), Хустська районна поліклініка - жіноча консультація, Тячівська ЦРЛ (акушерське та дитяче відділення). Наявність таких лікарень збільшила рівень грудного вигодовування вдвічі. На сьогодні в Закарпатті на грудному вигодовуванні 62 відсотки немовлят віком до 3-х місяців,  а після півроку – 38 відсотків. А вже після року на грудному вигодовуванні кожна десята дитина. 

«Аби грудне вигодовування відбулося, жінка має бути готова до цього іще з періоду виношування дитини. Так само має бути готова сім’я», — стверджує Уляна Волошина. Тому школи відповідального батьківства є дуже важливими не тільки для мам, але й для майбутніх татусів. І якщо такі школи на Закарпатті відвідують 85 відсотків жінок, то, на жаль, тільки 12 % чоловіків знаходять час для  занять. Разом з тим, варто відзначити що 82 відсотки немовлят в нашій області з’являються на світ саме у партнерських пологах, повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі ОЦЗ у Закарпатській області.

 
01 серпня 2017р.

Теги: вигодовування, тиждень

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини