Навіть малесеньке колесо приватної "Цесни" не знайде вибоїну на злітно-посадковій смузі аеропорту в Ужгороді

Тепер в Ужгородському аеропорті найкраща смуга в Україні. Такі є хіба ще в Борисполі, але до цього державного монстра, який щороку отримує десятки мільйонів із держбюджету, нашому маленькому лето-вищу й рівнятися нічого. Зате жоден український аеропорт, що, як Ужгородський, перебуває у комунальній власності, ще не має такої смуги. А зовсім недавно ж узагалі поставало питання, бути аеропорту чи не бути.

Навіть малесеньке колесо приватної "Цесни" не знайде вибоїну на злітно-посадковій смузі аеропорту в Ужгороді

За словами директора аеропорту Олега НЕБОРАКА, без серйозного ремонту злітно-посадкова смуга простояла з 1989 року. Хоча різними порціями з того часу «з'їла» близько мільйона гривень - на ямковий ремонт. Цього року обласна рада мала намір передати аеропортові ще 600 тис. грн., але влітку депутати спеціально вибралися подивитися, які проблеми в аеропорту і що можна зробити для їх вирішення. Після тієї екскурсії виділили ще 2,7 млн грн, аби нарешті зробити належної якості трасу для літаків. Тендер на виконання робіт виграла ДСУ-58, що входить до київської корпорації «Золоті ворота». Працюючи з 9 жовтня, до грудня практично завершили основну частину робіт —- покрили якісним спеціалізованим асфальтом 56495 кв. м. Тобто при довжині смуги 2040 м і 40 м ширини заасфальтовано середню частину завширшки 25 метрів та вздовж обох боків смуги по 2 метри так званих пантусів безпеки. Зроблено вже й розмітку. Продовжити роботи планують навесні наступного року. Для цього, за словами Неборака, вже передбачено 2,2 млн грн виділити рішенням сесії облради.

На нову смугу виконавці дають навіть два роки гарантії. А після завершення робіт вона проходитиме державну сертифікацію.

Взагалі, українські аеропорти дістають сертифікати за 12 параметрами, які враховують, зокрема, авіаційну безпеку, світло-систему, пожежну безпеку тощо.

Якість злітної смуги для Ужгорода дуже важлива ще й тому, що, за словами Олега Миколайовича, дедалі частіше до нас приватними літаками літають європейські інвестори й охочі відпочити. Такі рейси нині становлять 60 % усіх літаків, які сідають-злітають в Ужгороді. Це здебільшого невеликі літаки «Цесна», переднє колесо яких має дуже малий діаметр. Якщо воно потрапить навіть у невелику вибоїну, може зламатися стійка, до якої прикріплене колесо й, крім того, що станеться трагедія, доведеться ще й відшкодовувати власникам збитки.

До того ж Закарпаття задекларувало, а помаленьку вже й починає втілювати один із основних напрямків розвитку - перетворення на курортно-рекреаційну зону. Нещодавно відбувся відкритий конкурс, який визначив переможця, що обіцяє до «Євро-2012» перетворити тільки одну частину Боржавських полонин у цілорічний курорт світового рівня. Не менш амбіційні проекти готуються й в інших районах краю.

Щоб туристи могли до нас дістатися - легше, дешевше швидше й реалістичніше зробити 2 км злітної смуги, ніж прокласти через гори якіснішу залізницю. Перспектива, що навіть за кілька років рейками до Львова доїздитимемо швидше, ніж за 7-8 годин, а до Києва — за 17— 18, — дуже примарна.

Навіть нині, з 20-х чисеп грудня й до кінця січня, особливо якщо буде сніг, кількість прибулих на Закарпаття повітряним транспортом може зрости вдвічі. А загалом до кінця року Ужгородський аеропорт планує вийти на 1100 рейсів протягом усього 2007-го. У грошах щорічний приріст становить додаткові 300-350 тис. грн. Проблема — хіба що подорожчання пального, а відтак і вартість квитків, які з Ужгорода тепер коштують близько 670 грн.

А ще - те, що нинішнє керівництво міста затято не хоче розуміти потребу і перспективність аеропорту для Ужгорода, воліючи просто продати або забудувати землю. Для цього навіть відмовилися надати аеропорту пільги в оплаті за землю. За словами Олега Неборака, це єдине в Україні таке рішення міської ради. Тепер 70% щорічного платежу за орендовану земля, який іде містові, повітряна гавань платить повністю, а на 30 %, що опиняться в обласному бюджеті, депутати надали 90-відсоткову знижку. При тім, що аеропорт уже кілька років як перейшов у комунальну власність області, приносячи їй хіба видатки. Хоча вкладання у злітно-посадкову сучасну і якісну смугу - це інвестиції в майбутнє, швидкі пересування, причетність нашої провінції до столиці, Європи і світу.

"Старий Замок "Паланок"
29 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини