Закарпатські активісти взяли участь в роботі другої конференції "Руху захисту української мови" (ФОТО)

Про Закарпаття згадували в частині загроз формування гетто національних меншин

Закарпатські активісти взяли участь в роботі другої конференції "Руху захисту української мови" (ФОТО)

У День Конституції України, 28 червня 2017 року, в Українському домі відбулася друга конференція Всеукраїнське об’єднання «Рух захисту української мови», в роботі якої взяли участь представники Закарпатської філії – голова обласної організації Ірина Гармасій та її заступниця Віталіна Орос (Хустський район). 

Перед учасниками виступили народний депутат Віктор Кривенко, доктори філологічних наук Павло Гриценко – директор Інституту української мови НАН України, та Лариса Масенко – професор кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія», директор Інституту українознавства Богдан Галайко, активіст громадського руху «Відсіч» Сергій Оснач, засновник ВО «Рух захисту української мови» Іван Омелянюк, звіт про річну діяльність ВО «РЗУМ» виголосила голова об’єднання Тетяна Коцюбняк.

У своїх доповідях науковці, громадські діячі говорили про стан і перспективи української мови, про глибоке протиріччя між правом і реальністю, про мову в освіті і культурі, основні принципи законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної» № 5670-д, який активно обговорюється на всіх щаблях суспільства і ухвалення якого є складовою національної безпеки (доповідач С.Оснач презентував структуру закону, про ключові речі не йшлося). Безумовно, це невідкладне скасування ганебного мовного закону Ківалова-Калєсніченка, що було однією із вимог Революції Гідності., питання дерусифікації українського суспільства, яке, резонно, має вирішитися через систему освіти, це досягнення в галузі культури, коли на хвилях радіо і в телеефірах має зазвучати 75% державної мови (РЗУМ – за 100%), громадський контроль тощо.

Однак головна дискусія точилася навколо недоліків нових законопроектів про мову та освіту, зокрема тих статей, які руйнують засади і заперечують статус державної української мови. Це п. 2 ст. 1 законопроекту 5670-д, ст. 7 законопроекту "Про освіту" , в частині «навчання» і «вивчення» мовами національних меншин. Адже на останньому засіданні КВР проголосували за навчання мовами меншин поряд з державною мовою (при обіцянці збільшувати навчання дисциплін українською у школах меншин), за вивчення мови меншини у вишах, як дисципліни, для подальшої професійної діяльності мовою меншини (з подачі самого міністра пані Гриневич). 

Про Закарпаття згадували часто в частині поведінки угорської меншини і Угорської держави загалом. Доктор філологічних наук Павло Гриценко назвав неприпустимим формування в державі угорського чи інших гетто та втручання дипломатії у внутрішнє життя держави, коли посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень на офіційному рівні заступається за антиукраїнський закон Ківалова-Колісніченка мовою агресора. Це у той час, коли в Угорщині закриваються українські кафедри у вищій школі при потужній українській діаспорі. На його думку, основною загрозою мовного питання України все ж залишається нова форма русифікації, бо нині існує глибоке протиріччя між юридичним статусом і реальністю.

Директора Інституту українознавства Богдана Галайка згадав голодування побратима Сашка Капіноса п'ять років тому, улітку 2012-го, у знак протесту щодо прийняття закону Ківалова-Колісніченка на гарячих плитах Українського дому і його смерть на крижаній бруківці вулиці Інститутської у ніч на 20 лютого 2014 року. Він зазначив: «Сьогодні українцям важливо не іти на жодні поступки, не задовольнятися дрібними подачками, а максимально просувати свої вимоги щодо тотального поширення української мови в усіх сферах життя в нашій державі». 

Активісти РЗУМу з усіх куточків України ділилися підсумками і досвідом роботи у популяризації української мови та якісному виконанні ст. 10 Основного Закону на державному рівні. Приємно, що робота Закарпатської філії відзначена Першим місцем за підсумками І кварталу 2017 р.

На завершення відбулися концерт біля Українського дому та хода вул. Хрещатик до Майдану Незалежності та Бесарабської площі.

Ірина Гармасій, голова Закарпатської ОФ ВО РЗУМ

01 липня 2017р.

Теги: мова, захист, РЗУМ

Коментарі

Борис 2017-07-02 / 18:05:25


Анонімний перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Ірина Гармасій 2017-07-02 / 15:57:54
Борису. Ваш комент - повна дезінформація. Редактором жодної з названих газет я не була, період співпраці з виданнями - період формування моєї національної свідомості, за що вдячна долі. Із здоров'ям у вас, мабуть, не все в порядку, тож сучасні режекторні фільтри від ЕМВ вам наявно необхідні. Однак ваша свідомість до цього доросте як мінімум через 50 років. .. Якщо доживете.

коротко 2017-07-01 / 15:17:37
Коли нема що сказати по суті, переходять на особистості

Борис 2017-07-01 / 11:19:32
Ірина Гармасій. То яка за Івана Різака була редактором газети СДПУ/о/ "Світогляд", а перед цим в головного сепаратиста краю отця Димитрія Сидора була редактором його газетки "Християнська родина"/РОДІНА/.Тепер їй час нести покуту і захищати українську мову.А ще пані Гармасій за великі гроші продає російські підпільні, контрафактні металеві пластинки в мобільні телефони і дурить людей що вони захистять їх здоров"я.Забила на телебачення, бо пластинки приносять куди май ліпші гроші.Ото така защітніца.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини