В Ужгороді говорили про громадський простір як елемент стратегії розвитку міста

Лекцію «Громадський простір як елемент стратегії розвитку міста» сьогодні, 24 червня, у рамках «Майстерні міста» в Ужгороді провела представник ГО «Екосфера» Катерина Станкевич.

В Ужгороді говорили про громадський простір як елемент стратегії розвитку міста

Вона зазначила, що громадський простір – це частина міста, яка не є ні домом, ні роботою, ні кафе, ні комунікацією між цими елементами. Громадський простір також не може бути комерційно орієнтованим та знаходитися у приватному користуванні. Це простір, пов'язаний з певними типами громадської діяльності, такими, як спілкування, дозвілля, простір, що створює умови для прогулянок та відпочинку, творчості та освіти.

Детально зупинилася Катерина Станкевич на розгляді критеріїв, яким повинна відповідати місцевість, щоб бути повноцінним громадським простором. Адже, за її словами, громадський простір у якійсь мірі є синонімом якості життя в місті, особливістю демократичного суспільства.

Насамперед, громадський простір повинен бути доступним для всіх та безпечним, добре освітленим, захищеним від злочинності. За перебування в громадському просторі та користування ним не потрібно платити. Громадський простір враховує інтереси користувачів різного віку, статі, статусу та надає можливості для спілкування, розмов, гри. У цьому полягає його універсальність і комунікабельність. Ще одна особливість громадського простору – безбар’єрність, відсутність будь-яких вертикальних перепон: бордюрів, сходинок, що робить простір доступним для людей з фізичними обмеженнями.

Розповіла Катерина Станкевич і про один із об’єктів в Ужгороді, який, на її думку, міг би бути потенційним громадським простором – парк «Кірпічка». «Цей парк має важливе значення для міста. Наша організація розробила проект, на реалізацію якого зараз шукаємо можливість залучення коштів. Проект передбачає побудувати там міні-амфітеатр на території зеленої зони, куди б містяни могли приходити, проводити свій вільний час, робити різноманітні майстер-класи, семінари, лекції, кінопокази та інші заходи. Це буде конструкція з використанням вертикального озеленення, яка б органічно вписалася туди, як елемент громадського простору», – зазначила лектор із ГО «Екосфера».

Крім лекції про громадський простір, охопили також тему «Зелені та блакитні зони» в урбанізованому просторі, як механізм адаптації до змін клімату».

Протягом останніх десятиріч в Ужгороді, порівняно з кліматичною нормою, зросла кількість днів з температурами 30-35℃. Помітною є і зміна режиму зволоження в усьому регіоні: літні опади зменшилися на 10% , а осінні зросли на 20%. Ґрунтові води впали на 2,5 м, що також призводить до обміління водойм міста. Таку статистику навела Катерина Станкевич і зазначила: «Щоб місто було комфортним середовищем для проживання, воно повинно мати план адаптації до змін клімату – чітко вироблену стратегію, як зробити місто та його мешканців менш вразливими до високих літніх температур. Розвиток зелених та «блакитних» зон в Ужгороді відіграватиме в цьому провідну роль».

25 червня 2017р.

Теги: простір, громада, Станкевич

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини