Закарпатська обласна рада переживає почуття Верховної Ради початку 90-х: депутати обирають прапор гірського краю

На останню сесію 27 грудня 2007-го депутати Закарпатської обласної ради залишили собі політичну родзинку – питання про затвердження прапора області, яка залишилася єдиною в Україні, що не має власного стягу. Із поданих 50-и варіантів на розгляд депутатів запропоновано два ідейно-протилежні варіанти: синьо-жовтий, розділений білим хрестом із зображенням герба з ведмедем – авторства Закарпатського художнього інституту та триколірний – синьо-біло-червоний із гербом краю – теж з ведмедем – поданий Народною Радою Русинов Закарпаття.

За тиждень до сесії групи, що представляють два різні варіанти особливо активізувались. Спочатку із журналістами зустрілися «синьо-біло-червоні», у відповідь наступного дня провели прес-конференцію «синьо-жовті».


Синій, білий, червоний, – наші традиційні кольори, – русини


Депутат обласної ради Євген Жупан, який входить до експертної групи, каже, що Народна Рада Русинов Закарпаття макет прапора подала першою і єдиною. Тому термін конкурсу продовжили. У результаті надійшло 50 проектів, з яких вибрали два. «За синьо-жовтий стяг колективу Художнього інституту проголосувала більшість експертів, але серед них багато антирусинів», – вважає депутат і підкреслює, що декілька областей України мають прапор у червоно-біло-синіх тонах. Це, зокрема, Крим: «Нам не треба «пришивати» проросійськість. Чому не кажуть, що ми французи? Це ж кольори не лише Росії, а й Франції, і багатьох інших держав».


Варіант, запропонований Закарпатським художнім інститутом, Євген Жупан вважає «глумлінням над духовністю і над християнством, адже не можна розпинати ведмедя, хрест має бути або сам, або ж на ньому може бути зображено розіп’ятого Ісуса».


Русини аргументують свою позицію тим, що їхній варіант якнайкраще задовольняє бажання багатьох нацменшин краю: «Синій, білий, червоний – наші традиційні кольори, що зустрічаються у символіці представників усіх народів, які живуть в області: росіян, угорців, словаків, чехів, вірменів та інших»,– пояснює член Всесвітнього союзу русинів Михайло Алмашій і додає, що «історично на Закарпатті переважав червоний, а не синьо-жовтий колір, який натомість прийшов з Австрії».


За синьо-жовтим прапором двісті, а то і більше років, – УжНУ


Своєю чергою представники Закарпатського художнього інституту категорично проти того, щоб прапор національних меншин, про яких говорять їхні опоненти став прапором більшості, якою за останнім переписом є українці. Павло Федака, заступник директора Закарпатського краєзнавчого музею стверджує, що синьо-жовта барва у прапорництві Закарпаття згадується з 1709 року. «Це і кольори прапора першої хвилі еміграції русинів до Америки. 1919 року з’їзд русинів пройшов також під синьо-жовтою фаною, – каже Павло Федака. – З 18 століття до 20-х років 20 століття узагалі не було іншого прапора на Закарпатті, окрім синьо-жовтого. Навіть кахлі XVII століття Невицького замку мають синьо-жовте забарвлення. За російський триколор голосувало двоє з експертної групи, бо вони були й авторами. У 20-ті роки на Закарпатті справді був поширений прапор російського царизму, який прийняли русофільські організації як прапор загальноруської єдності. Він був занесений російськими емігрантами на Закарпаття. Русинський прапор – синьо-жовтий. Цей факт підкріплений багатьма доказами».


Олег Сліпецький, викладач допоміжних історичних дисциплін УжНУ, зокрема, науки про прапори пояснює, що за проектом-переможцем як мінімум двісті, а то й більше років. А прапору, представленому Народною Радою Русинов Закарпаття півтора десятиліття: «Вживання російського триколору у 20-30 роках ми не можемо відносити до часу, протягом якого вживався представлений цією організацією прапор». Історик закликає громадськість придивитись до неповторності «синьо-жовтого» варіанту прапора і каже, що нічого схожого серед прапорів інших областей та й країн не знайти.


Проректор Закарпатського художнього інституту Михайло Приймич пояснює, чим керувалась творча група інституту, працюючи над власним проектом: «Перше, це історичність кольору, який є найдавніший, по-друге, врахування принципів геральдики, і, по-третє, естетичний вигляд. Щодо використання герба на хресті, про яке закидають опоненти, то таке використання часто зустрічається. Зокрема на колишньому прапорі Ірландії, чи на одному із стягів Фінляндії».


У «синьо-жовтому» прапорі є всі об’єднуючі чинники, переконаний Михайло Приймич. Науковець посилається на часи Карпатської України, коли був прийнятий синьо-жовтий прапор: «Це єдиний прапор, на який спромоглася громадськість Закарпаття, прийнятий політичною волею».


Голосування буде заангажованим?


У понеділок, 24 грудня, в Ужгороді відбулося розширене засідання президії Закарпатської обласної ради за участі членів конкурсної експертної групи з розгляду проектів прапора Закарпатської області та представників громадськості під головуванням голови облради Михайла Кічковського. Розглядався порядок денний та регламент роботи пленарного засідання четвергової (27 грудня) сесії обласної ради з основним питанням «Про прапор Закарпатської області».


Те, що за «синьо-жовтий» варіант виступає ініціативна група депутатів, включаючи самого голову облради, хвилює групу «триколора». Депутат-русин Євген Жупан переконаний, що через це голосування буде досить заангажованим і несправжнім. «Закарпатська влада підтримала проект синьо-жовтого прапора, щоб плюнути русинам в обличчя», – переконаний депутат.


Тим часом інтернет-громадськість визначає власні уподобання, голосуючи на сайті Закарпатської облради. 36% осіб – за макет першого стягу (трикольору), за другий варіант (синьо-жовтий) – 59%. Жоден варіант не підтримує 20%.

ЗІК
26 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

степан 2007-12-26 / 18:15:00
Повна дурня з уст Михайла Алмашія: "«історично на Закарпатті переважав червоний, а не синьо-жовтий колір, який натомість прийшов з Австрії". Цей мадярон не знає навіть кольорів австрійського стяга, де домінує саме червоний. Русини-українці самі дадуть раду з національними кольорами, без підказок мадяронів та мацкалів. Зрештою, Русь вже понад тисячоліття тому обрала жовто-сині барви.

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини