Магдалина Туряниця: Мрію побувати на святій землі й вимолити для Солочина процвітання

„Оточений з усіх боків горами Солочин, де сільським головою Магдалина Туряниця, милує око насамперед первісною природою. Тут – чисте гірське повітря, цілющі води й щирої вдачі люди – все це вабить туристів не тільки з усіх кінців України, а й близького та далекого зарубіжжя. Й сільські депутати вирішили скористатися, як мовиться, даром Божим і направити його на користь громаді. Так було зініційовано створення Асоціації власних садиб і Агентства з питань зеленого туризму“, – так розпочали свою оповідь про Солочин завідувачка сектору з інформаційно – аналітичної роботи відділу організаційного забезпечення діяльності Свалявської райради Віра Бігар та начальник відділу організаційного забезпечення діяльності райради Мар’яна Липак.

 Магдалина Туряниця, яка втретє обрана сільським головою, розповіла детальніше про ідею створення зеленого туризму в Солочині, яку виносила вона в душі ще з тих сумнозвісних часів, коли закарпатці їздили за кордон з метою „купи – продам“, аби вижити. Частенько, вистоявши довжелезні черги при перетині кордону, затим – на базарі, доводилось залишатись на нічліг у приватних готелях, мовила вона, де завжди було охайно, затишно. І вже тоді мріялось створити і в рідному Солочині низку зелених садиб, в яких туристи могли б почуватись комфортно, а ще – заасфальтувати дороги, провести освітлення вулиць, збудувати берегоукріплення, щоб односельці не потерпали від паводків тощо. Словом, облаштувати і село, і життя в ньому як то є в Європі. Й коли депутати обрали її сільським головою, вона вирішила всі ці мрії втілити вжиття. Депутати підтримали. Знайшли інвесторів, які взялися зводити цілий комплекс у диво–глибинці. Під господарські споруди, спальні корпуси депутати виділили дванадцять гектарів неугідь в урочищі Полянки. Вже розроблено генплан забудови, де зводять готель на 150 місць, котеджі, ресторан, сім витягів. До речі, витяги, як розповіли солочинці, працюватимуть цілорічно, в спецкабінках доставлятимуться любителі природи аж до Синяка, що в Мукачівському районі. Інвестиційний проект – на стадії завершення, що розробляється згідно з генеральним планом забудови комплексу і майстер-планом витягів. Загальна довжина траси – 34 кілометри.

    – На території Сорочинської сільради вже діє 30 зелених садиб, довкола –заасфальтовані та освітлені дороги – підкреслив голова райради Михайло Воронич. – У цілому, ця сільрада – самодостатня, майже не дотаційна, і вона – в числі тих, що додають Свалявщині доброї слави. До речі, коли голова облради Михайло Кічковський розповів про м. Умеа, Швеція, де він перебував нещодавно як член постійної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи на засіданні Комітету з питань соціальної рівності, то мені пригадалося наше село – Солочин, яке у порівняні з багатьма іншими гірськими селами краю виглядає по–європейськи.

    - Так, ми вміємо працювати й заробляти гроші, – зазначила Магдалина Іллівна і тут же ж зауважила: – За дев’ять місяців цього року наш бюджет поповнився на 185,5 тисяч гривень, отриманих від прибуткового податку. За оренду надійшло 178,5 тисячі, що значно більше, ніж було торік.

    А ще солочинці розповіли, що їхня сільрада і породіллям, і молодожонам дарує подарунки, аби важливий день у житті односельців запам’ятався.

    Ясна річ, на все це потрібні чималі кошти. То ж сільський голова, будучи діловою жінкою, знайшла інвесторів, які допомагають і коштами, і доброю порадою. Серед таких – товариство „Сузір’я”, підприємці – Олександр Соломаха, Віктор Чернов, Анатолій Мінченко та Анатолій Гольда. За їх сприяння для місцевої школи закуплено комп’ютер, ксерокс, у сільраду – принтер. Тепер вони взялися частково профінансувати й будівництво 800-метрової асфальтової дороги до кінця села.

    А втім, планів у Солочинської територіальної громади - багато, та найголовніше, солочинці хочуть жити гідно, тобто, не гірше, ніж у місті. Для цього необхідно облаштувати насамперед власний водопровід, каналізування. То ж сільрада взялася за виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво водопроводу з потоку Тесаник. Розробляється й каналізування мікрорайону, що в урочищі Біласовиця, де вже височить дев’ять добротних будинків. Перший проект коштує 4 млн 413 тис. грн, другий – 2 млн. Обидва документи знаходяться на розгляді в ОДА. У стадії розробки й проектна документація на реконструкцію фельдшерсько-акушерського пункту під амбулаторію. Цей об’єкт фінансуватиметься власним коштом – вартість його близько 300 тис. грн..

    – Я готова розповісти про наш досвід сільським головам Закарпаття, нехай приїжджають, нехай розбудовують свої територіальні громади, населені пункти, а для цього запрошую голову облради Михайла Кічковського провести на нашій базі виїзну нараду чи засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування, де й обговоримо шляхи взаємодії влади й громади на нашому прикладі, - мовила Магдалина Іллівна й додала.– Ясна річ, добробут села, як і власної оселі, дається напруженою працею, яка вимагає багато часу, терпіння. Але про це не треба думати. Треба діяти за покликом розуму, серця і душі. Тоді й результати будуть.

    – Ваші задуми, схоже, втілюються в життя… Вона на хвильку задумалась і виповіла:

    – А їх у мене – ще багато. Один з найбажаніших – побувати на Святій землі і вимолити для моїх дітей – сина Владика та його дружини Олесі, доньки Віти та її чоловіка Михайла, а також для онуків – Ростіка, Сашика та Валеріки міцного здоров’я й доброї долі, а Солочину – подальшого процвітання.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
26 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

Ярік 2007-12-26 / 15:05:00
Магдалина Туряниця - мужня жінка!Вже скільки років витримує шалений тиск збоку мафіозного Ганинця. Ця Чічка Полонини намагається відібрати в селян їхню власність - земельні паї. Але Магдалина достойно захищає інтереси громади. Стосовно Ганинця П.П. головного лікаря "Квітки полонини", директора та співзасновника підприємства по розливу мінеральної води "МАРГІТ", місцевого мафіозі, порушено три кримінальні справи.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини