Юрій Ільницький подарував закарпатцям свої "Спомини"

Нещодавно у видавництві «Мистецька лінія» вийшла в світ книга нашого відомого і шанованого краянина Юрія Васильовича Ільницького «Спомини». Вона миттєво викликала великий резонанс серед читачів не тільки Закарпаття. На виставці-ярмарку «Книжковий Миколай» цією книгою цікавились, її хотіли придбати гості із Пряшівщини (Словаччина), Києва, Львівщини, Волині…

Це переконливе свідчення суспільної значимості «Споминів».

Презентація книги Юрія Ільницького, яка відбулася у понеділок, 24 грудня стала однією із яскравих подій у культурно-духовному житті Срібної Землі. 

Відкриваючи це свято, голова обласної ради Михайло Кічковський наголосив, що: «Поява такої книги не випадкова. Духовне життя, культура, мистецтво, книговидання у Закарпатті в 2007р. розвивалися по висхідній. Цьому сприяли прийняті обласною радою галузеві програми і, зокрема Програма підтримки засобів масової інформації, засновниками яких є органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, освітянських і дитячих видань, засобів масової інформації, що сприяють розвитку мов і культур національних меншин України, а також видання творів Закарпатських авторів.

    Згідно із цією програмою профінансовано видання цілого ряду книг, які за висновками експертної ради з питань книговидання мають вагому суспільну значимість, високий пізнавальний, виховний естетичний і художній рівень. Серед них – і книга Юрія Ільницького. Її назва промовиста і чітка - «Спомини про прожите і пережите». Вона передусім цінна тим, що автор, оповідаючи про свою життєву дорогу, відтворює складну, часом драматичну долю Закарпаття від початку двадцятих років дотепер. Крізь своє серце, переживання, розмисли він пропускає безліч подій – особистих і суспільних. На її сторінках не суха документалістика. У кожному рядку, кожному слові – пульсує гаряча кров. Вони – вистраждані. Бо ж ідеться не просто про життя самого Юрія Васильовича, а про найдорожчих його серцю людей – батька, матір, братів, сестер, селян із рідного села Розтока Міжгірського району, про всіх із ким ділив хліб і сіль, радість перемог і гіркоту невдач, перебуваючи на різних високих посадах. Наче в документальній кінострічці перед читачем постають сотні особистостей. Кожна з них по-своєму висока, і по-своєму земна.

    - Зі сторінок цієї книжки, - сказав Михайло Кічковський, дізнаємось про такі деталі з історії Закарпаття, про які раніше чули краєчком вуха і то фрагментально. Зокрема про те, чому наш край оминуло нещастя атомної електростанції, чому нереалізованим залишився проект повернення русла рік Тиса та її приток… Дізнаємося також і про невідомі сторінки подій у Чехословаччини в 1968 році. Це лише окремі фрагменти. А їх у книзі багато. «Спомини» Юрія Васильовича якісно збагатили не тільки закарпатську, але й українську мемуаристику. Ця книга потрібна суспільству».

    Присутні на презентації книги письменник Дмитро Кешеля, доктор історичних наук, професор УжНУ, письменник Сергій Федака, редактор видавництва «Мистецька ліня» Олеся Козоріз, кандидат філологічних наук, доцент УжНУ Іван Сенько, шеф-редактор газети «Срібна Земля – фест» Василь Ільницький, заслужений художник України Михайло Белень, колишній голова облвиконкому Михайло Мальованик, колишній голова обласної ради Дмитро Дорчинець, знаний журналіст Степан Лендєл, відомі у минулому керівники Василь Гецянин, Василь Петрецький, Олександр Долгоп’ятов у своїх виступах відзначили, як історично-суспільне значення книги Юрія Ільницького, так і її краєзнавчу, виховну, естетичну для молодих поколінь роль.

    Презентація зібрала широке представницьке коло. Адже вона збіглась із пам’ятною подією - 83 річницею від дня народження її автора. Тож привітали Юрія Васильовича і як іменинника - голова обласної ради Михайло Кічковський, голова облдержадміністрації Олег Гаваші, його давні друзі і колишні колеги: Микола Сюсько, Ірина Тимченко, Юрій Воробець, Іван Машков, Еміл Попович, Іван Бігунець, Орест Іваницький, Йосип Чулей, Степан Туряниця, та багато інших.

    Із Міжгірщини привітати автора «Споминів» та іменинника Юрія Васильовича Ільницького приїхали колишній голова районної ради Михайло Русняк і її теперішній керівник Іван Ярема. Вони подарували йому традиційну верховинську гуню, яка і в дощ, і в мороз зберігає тепло, захищає людину від негоди. Десь так і «Спомини» призначені захищати нас і майбутнє покоління від забуття своєї історії, зігрівати любов’ю до отчого краю.

Василь Чорногор, сайт Закарпатської обласної ради
26 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини