ВР у першому читанні частково схвалила медичну реформу Супрун

Верховна Рада розглянула проекти законів, які впроваджують медичну реформу в Україні.

"За" проект "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (6327) з поправками голови Комітету соціальної політики Людмили Денисової та нардепа Андрія Шепка 227 народних депутатів проголосували лише з третього разу.

При цьому альтернативний проект "Про державні фінансові гарантії забезпечення населення необхідною медичною допомогою, лікарськими засобами та послугами системи громадського здоров'я" (6327-1), який підготував народний депутат, екс-міністр охорони здоров`я Олег Мусій, депутати не підтримали.

Проект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (6329) нардепи не підтримали, як і альтернативний (6329-1). Обидва законопроекти відхилили.

"Щодня в Україні вмирає 1600 людей. Система, яка мала б їх рятувати – не працює... Прийнявши ці законопроекти ми проголосимо незалежність від української медичної системи від радянської спадщини", – зазначила, доповідаючи із трибуни парламенту в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. 

"Прийнявши ці законопроекти ми проголосимо незалежність від української медичної системи від радянської спадщини", – зазначає Уляна Супрун

В.о. міністра нагадала, що за роки незалежності було розроблено 21 законопроект про медичне страхування та змінилось понад 20 міністрів охорони здоров`я, а українців стало на 10 мільйонів менше. 

"Ми можемо надалі шукати ідеальну модель, але руїна в нас зараз... Час говорити правду: в Україні немає безоплатної медицини. Ми даємо хабарі за все, навіть за пологи. Це все зміниться, ми перейдемо на нову систему", – пообіцяла Супрун.

У свою чергу Олег Мусій під час засідання розповів, що законопроекти, запропоновані командою МОЗ не мають висновків антикорупційного комітету.

"Законопроект передбачає централізацію всіх коштів, 80-ти мільярдів, що унеможливить надання людям медичної допомоги. Сьогодні пані Супрун виступила із листом від пацієнтки, якій не надали допомоги. Завтра всі будуть писати їй такі листи. Забирати 80 мільярдів із без того жебрацької охорони здоров'я – верх цинізму, тому в альтернативному законопроекті вдалося на 80% зменшити корупційні ризики. Я пропоную відправити на суттєве доопроацювання цей законопроект", – сказав Мусій.

8 червня законопроекти щодо медреформи не підтримав Комітет охорони здоров'я.

Голова Комітету охорони здоров'я Ольга Богомолець назвала законопроекти "киданням пацієнтів під танки". За її словами, вони не потрапили до розгляду комітету.

"МОН і Кабмін за рік не спромоглися визначитися, що буд входити у базовий гарантований пакет медичної допомоги, скільки потрібно буде платити людям по співоплаті. Зараз ми даємо людям додаткові тарифи", – сказала Богомолець.

Комітет охорони здоров'я підготував власний пакет законопроектів щодо реформування галузі медицини, який презентуватимуть 9 червня.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк пояснює, що "це ключові законопроекти, які запустять незворотні структурні зміни в системі охорони здоров’я".

Перед голосуванням законів було два етапи додаткової роботи над законопроектами – міжфракційна група за ініціативи БПП, де були внесені окремі пропозиції, а також розгляд законопроектів на Національній раді реформ, яку скликав президент Петро Порошенко, і який так само запропонував кілька поправок до законопроекту.

У МОЗі зазначають, що всі пропозиції були враховані.

"Пропозиції не змінюють модель реформи в цілому, – те, що ми називаємо фундаментом моделі, – але були окремі вимоги, які стосувались питання таймінгу реформи, нової інституції Національної служби здоров’я, як буде реалізована реформа у віддалених селах тощо", – пояснює Павло Ковтонюк.

08 червня 2017р.

Теги: медична реформа, Супрун

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини