Перемогу у конкурсі стартапів УжНУ здобув проект "Реставратор" з очистки різноманітних поверхонь за допомогою високого тиску і соди (ФОТО)

1 червня в УжНУ відбувся завершальний етап конкурсу «Стартап – УжНУ 2017».

Перемогу у конкурсі стартапів УжНУ здобув проект "Реставратор" з очистки різноманітних поверхонь за допомогою високого тиску і соди (ФОТО)

З півтора десятка інноваційних проектів молодих науковців університету після двох етапів відбору до фіналу дійшли 7 найцікавіших і найперспективніших розробок. Про те, що проекти-фіналісти направду мають високі шанси бути втіленими у життя, свідчить, наприклад, той факт, що одним із стартапів авторства студентів хімічного факультету уже зацікавилися у Бразилії. 

На старті конкурсу молоді науковці УжНУ зареєстрували 16 проектів. Сито відбору пройшли 12 розробок від представників 8 факультетів: фізичного, математичного, біологічного, географічного, економічного, хімічного, інженерно-технічного, а також факультету туризму і міжнародних комунікацій. А на завершальному етапі конкурсу 1 червня оцінювали 7 проектів-фіналістів від молодих науковців з фізичного, хімічного, біологічного та географічного факультетів.

До складу комісії, яка оцінювала інноваційні проекти, входили начальник департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман, головний спеціаліст департаменту освіти і науки ОДА Юрій Бабинець, заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, директор НДІ засобів аналітичної техніки Йосип Головач,  представник ПАТ «Комерційний інвестиційний банк» Юлія Ломпей та директор Наукового парку «Ужгородський національний університет» Матвій Кадар. УжНУ також представляли проректор із наукової роботи Ігор Студеняк, начальник науково-дослідної частини Ірина Грабова, директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна та заступник начальника науково-дослідної частини Катерина Ковальчук.

Перемогу в конкурсі “Стартап - УжНУ 2017” здобув проект “Реставратор 2017”, який виконали студенти 4 курсу фізичного факультету Тетяна Феделеш та Іван Марушка під керівництвом доцента кафедри прикладної фізики Василя Біланчука. «Реставратор 2017» - це прилад  і технологія очистки різноманітних поверхонь від забруднень за допомогою високого тиску із застосуванням соди. Це значно здешевлений  і доступний варіант технології, що вже застосовується у світі. Проект-переможець - яскравий  приклад  стартапу. Це не просто прототип чи інноваційна ідея, що має потенціал до комерціалізації, а реальний продукт – вже працюючий, затребуваний на ринку, технологічно розроблений (проте ще потребує вдосконалення). А ще «Реставратор 2017» – це потужна команда та гарні перспективи щодо використання не лише в серійному виробництві на побутовому рівні, але й у вирішенні комунальних проблем  на муніципальному рівні.

Друге місце розподілили між собою два проекти фізичного факультету: “Персональна система телеметрії для співробітників служб порятунку” (студент 4 курсу Давид Гал) та “Альтернативні джерела енергії для мобільних систем” (студентка 3 курсу Генріетта Бан), які виконані під керівництвом доцента кафедри фізики напівпровідників Олександра Молнара.

Двом проектам присуджено треті місця. Один з них – “Дослідження ефективності неорганічних сорбентів при очищенні стічних вод, вод-охолоджувачів АЕС та природних вод від стронцію” (студенти 4 курсу фізичного факультету Олександр Сич, Олександр Васильєв і Василь Буковецький). Інший – “Синтез та біологічна активність телуровмісних гетероциклів” (аспірант хімічного факультету Микола Кут, студентки 4 курсу хімічного факультету Мар’яна Повідайчик та Інеса Фалес) під керівництвом завідувача кафедри органічної хімії Михайла Ониська.

Директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна  Бутурлакіна відзначила кілька позитивних моментів конкурсу, що якісно відрізняють його від минулорічного: «Важливо відмітити зацікавленість представників бізнесу та реальних потенційних інвесторів. Саме цей етап є принципово важливим  для життя стартапу – для його  реального старту. Цього року  на презентації  проектів-фіналістів, крім представників влади, були присутніми Віталій Попович, директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області, виконавчий директор Асоціації бізнесу Закарпаття, та Володимир Панов, член правління ПрАТ «Єврокар», голова обласної організації роботодавців «Бізнес Закарпаття», поввдомляє офіційний сайт УжНУ.

05 червня 2017р.

Теги: конкурс, стартапи, реставратор, УжНУ

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини