"Українські" олігархи прибирають до рук імпорт газу з Європи - ЗМІ

На ринок імпорту газу з Європи вийшли компанії Пінчука і група Приват Коломойського та Боголюбова. Також в міжнародний газовий трейдинг повернулися Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ з партнерами.

Про це повідомляє Liga.net.

"Поки що обсяги поставок газу з Європи українських великих фінансово-промислових груп невеликі. Тим не менше, різниця в цінах газу в Європі та Україні дозволяє їм непогано заробити на імпорті", - зазначає видання.

В кінці березня перші обсяги газу з Європи закупила газовидобувна компанія Укрнафтобуріння. Контроль над цією компанією має дніпропетровська група Приват Ігоря Коломойського. Їх партнерами у бізнесі також стали Віталій Хомутинник і Павло Фукс.

З кінця березня Укрнафтобуріння імпортувала понад 5 млн кубометрів через Словаччину по 240 дол/тис кубометрів на кордоні, свідчать дані ДФС, наявні в розпорядженні видання. У цей період НАК Нафтогаз України пропонував найдешевший ресурс по 268 дол/тис. кубометрів (без ПДВ і витрат на транспорт).

У 2016 році Дмитро Фірташ, який втратив свій газовий бізнес у 2014, і його партнери повернулися в міжнародний газовий трейдинг. З червня минулого року газ в Україну почала поставляти швейцарська компанія Nafta-Gaz Trading Ltd, зареєстрована в кантоні Цуг.

Крім поставок природного газу Nafta-Gaz Trading займається імпортом скрапленого газу з Білорусі та Росії для облгазів, підконтрольних Фірташу.

У лютому цього року пробну партію природного газу завезла з Польщі група Інтерпайп Віктора Пінчука. Продавцем виступив польський трейдер AOT Energy (Польща), покупцем - Нижньодніпровський трубопрокатний завод. Це перші обсяги газу, завезені Інтерпайпом. Про подальші плани в групі не поширюються.

Як повідомляється, Рінат Ахметов зайнявся імпортом газу ще в 2013 році разом зі структурами Сергія Курченко. За 2013 рік ДТЕК, за даними компанії, завіз з Європи 630 млн кубометрів. З 2014 року цей бізнес простоював. Фаворов звільнився з ДТЕК і з партнерами заснував власну компанію ЕРУ Трейдинг, що стала одним з найбільших приватних імпортерів палива в країну.

ДТЕК відновив закупівлі блакитного палива в Європі тільки у вересні 2015 року, імпортування за рік 27 млн кубометрів. Результат 2016-го ще скромніше - 17 млн кубометрів. За перші три місяці нового року обсяг поставок не перевищив 4 млн кубометрів, свідчать дані ДФС.

Невеликі обсяги імпорту пояснюються просто. Найбільші фінансово-промислові групи володіють власними видобувними активами.

Зазначається, що на частку компаній Ахметова, Пінчука і групи Приват в минулому році довелося більше 3,5 млрд кубометрів, або 66% всієї приватної газовидобутку (з урахуванням Укрнафти). Газ українського видобутку обходиться їм дешевше, ніж імпортний.

В цілому за підсумками першого кварталу 2017 року приватні компанії поставили в Україну близько 1 млрд кубометрів газу - 24% від загального обсягу імпорту (4,2 млрд). Іншу частку - близько 3,2 млрд кубометрів - імпортував НАК Нафтогаз України.

26 травня 2017р.

Теги: олігарх, імпорт, газ

Коментарі

Учасник 2017-05-28 / 20:48:59
На Майдані ніхто ніколи не скакав !
Не годуй себе московськов пропагандов .Поскакати закликала Руслана , їй здавалося що цим самим тобто закликом ( поскакати)допоможе людям зігрітися .
Зігрітися допомагав горячий чай ,і постійний вогонь в бочці.
Не будемо ціплятися до Руслани ...вона була на сцені ...

555 2017-05-28 / 17:31:33
Про будь-який процес можна судити з часом, опісля розуміння, хто є в підсумку його головними вигодонабувачамі. Хто був головним вигодонабувачем "революції гідності" показує подальша історія. Це аж ніяк не обдурені люди, що скакали на майдані.

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини