Пропозиції скульпторів щодо майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору виставили в Ужгороді на загальний огляд (ФОТО)

Сьогодні в атріумі будівлі Закарпатської облдержадміністрації та облради учасники відкритого конкурсу на найкращий ескізний проект пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років публічно презентували свої роботи.

Пропозиції скульпторів щодо майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору виставили в Ужгороді на загальний огляд (ФОТО)

Нагадаємо, що подати власне бачення теми всі охочі професійні скульптори мали можливість протягом майже півтора місяця з часу оголошення конкурсу й оприлюднення його умов у обласних ЗМІ. Так, станом на 15 травня на адресу управління культури облдержадміністрації надійшли відповідні матеріали від чотирьох авторів, які, власне, і представлені зараз.

На презентацію ескізів проектів пам’ятника завітали організатори та члени журі конкурсу, зокрема, начальник управління культури ОДА Вікторія Фролова та провідний фахівець методичного кабінету при управлінні Владислава Рішко, відомі митці Закарпаття – архітектори Владислав Ганзел і Степан Шолтес, скульптор Василь Олашин і письменник Василь Густі. Від влади міста долучилися заступник Ужгородського міського голови Ігор Фартушок та головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський, від громадськості – голова Закарпатської обласної молодіжної ГО "Сокіл" Томаш Лелекач. 

Оглянувши роботи, фахівці порадились і одноголосно вирішили, що презентовані проекти, безумовно, варті уваги, проте потребують доопрацювання. Зокрема, як поділився голова Закарпатської обласної організації Національної спілки архітекторів України Владислав Ганзел, окремі автори представили досить цікаві образи, та не до кінця впоралися зі вписанням пам’ятника в архітектурний контекст (пл.Народна, 2, біля будівлі медичного факультету УжНУ), хоча саме від цього значною мірою залежатимуть його вигляд та функціональність. Деякі роботи архітекторові видалися надто "багатослівними", водночас, і з допомогою лаконічних, але більш продуманих та довершених виражальних засобів можна змусити ідею працювати, – впевнений Владислав Ганзел. 

Емоційної виразності забракло в представлених роботах і Василеві Густі. Письменник визнав, що перед скульпторами поставлене завдання не з легких: сказати про трагічну сторінку історії України по-новому, й так, аби пам’ятник не просто виконував своє призначення на час проведення масових заходів, а й щодня промовляв до кожного свого глядача, торкав до глибини, нагадував, що потрібно цінувати життя та пам’ятати про тих, хто був позбавлений такого скарбу. За словами Василя Густі, в експонованих ескізах він побачив бажаний потенціал, який, усе ж, слід розкрити повніше.  

Ознайомитися з проектами скульпторів (задля неупередженості сприйняття їхні імена не вказані) всі охочі матимуть нагоду протягом наступного тижня. Із зауваженнями та побажаннями можна звертатися в управління культури облдержадміністрації (м.Ужгород, пл.Народна, 4, каб.537; тел./факс: (0-312) 61-76-43; e-mail:culture@carpathia.gov.ua). 

Тим часом, члени журі дали авторам місяць на доопрацювання своїх ескізів, після чого проекти представлять повторно, повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

25 травня 2017р.

Теги: пропозиції, пам'ятник, Голодомор

Коментарі

Теж Ужгородець 2017-05-26 / 16:57:05
До Олега Диби. Олеже, Ви ж багато спілкуєтеся, як журналіст, відтак багато довідалися про історію міста, але цікавить Ваша власна думка тому, що я особисто вважаю її незалежною попри думок "більшовиків" (інша справа правильно - неправильно). Чому б не спорудити погруддя тій людині, яка проектувала цю площу? Можливо Ви іншої думки. Було би цікаво...

Теж Ужгородець 2017-05-26 / 16:48:54
Підтримую Ужгородку!!! Медфак за часів радянщини був одним з найкращих у СрСр, завдяки кому? Ось таким постатям і треба ставити пам"ятники і прославляти земляків.
А ми - справжні большовики: так сказали робити зверху...а хто? влада натовпу? сумно, нічого не змінилося у нашій свідомості і у виборі місця і у виборі теми....шкода.

Укгородка 2017-05-26 / 12:51:52
Люди добрі!!! Хоч одна пристойна площа в Ужгороді може обійтися без пам"ятника, куда потім начальство буде нести траурні вінки???!!! Увесь Ужгород у Хрестах та пам"ятних знаках. Це ж головна площа області! Сюди діти приходять після останнього дзвоника, проводяться урочистості з нагоди державних свят фестиваль писанок, інші радісні події... Тут має бути лише позитив!!!! А не траурні мітинги, вінки з чорними лєнтами.... Невже у місті не змогли знайти якусь іншу площу чи площадку??? Нащо нагромаджувати головну площу??? Шо за маніакальне бажання ставити усі памятники, та ще й в одному місці: памятник Шевченку, памятна дошка Грушевському, флагшток з 3-ма прапорами... Та й перед медичним факультетом доцільніше поставити погруддя відомим лікарям, уродженцям Закарпаття!

констатація 2017-05-26 / 01:36:36
В одній з робіт абсолютно читається відсутність таланту плаского медальєра Беленя, котрий поняття не має, що таке пластика, гармонія і взагалі талант скульптора.

Крім цього, ця робота є ще й недвознчною насмішкою цього антиукраїнця над однією з найтрагічніших сторінок в історії українського народу.

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини