Музеї в Ужгороді долучилися до Всесвітньої акції "Ніч музеїв" (ФОТО)

Тисячі мешканців і гостей обласного центру Закарпаття зустрічали минулу ніч у музеях

Музеї в Ужгороді долучилися до Всесвітньої акції "Ніч музеїв" (ФОТО)

Напередодні до Всесвітньої акції "Ніч музеїв" уже вдруге масово долучилися музеї Закарпаття. Зокрема, в обласному центрі своїх нічних відвідувачів зустрічали кілька музейних закладів – із оригінальними й абсолютно різними святковими програмами. 

Так, Закарпатський обласний художній музей ім.Й.Бокшая запросив поціновувачів до знайомства зі скарбами світового мистецтва різних епох, що представлені в постійній експозиції музею. Серед них – і добірки творів основників закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі. Також – виставка народного художника України Ернеста Контратовича, присвячена 105-річчю від народження митця. Поряд із класиками – роботи відомого сучасника, одного з найбільш запитаних вітчизняних художників, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка Анатолія Криволапа. Оглянути експозиції охочі могли до півночі. Музейне ж надвечір'я прикрасив концерт камерної музики у виконанні викладачів і студентів Ужгородського державного музичного училища ім.Д.Задора й Ужгородської дитячої музичної школи ім.П.Чайковського.

В обласному краєзнавчому музеї ім.Т.Легоцького цього разу відвідувачі оглядали лише один експонат, проте незрівнянний за своєю унікальністю – відбиток риби на магматичній породі, віком близько 7 мільйонів років. На відбиток натрапили працівники Радванського кар'єру в Ужгороді відносно недавно – в 1984 році. Цінну знахідку одразу ж придбав для своєї колекції краєзнавчий музей. Як розповідають музейники, це – результат вулканічної діяльності, внаслідок якої лава поглинула водойму – настільки миттєво, що риба не встигла розчинитись і таким чином залишився відбиток: доволі чіткий, однак недостатній для того, щоби визначити різновид риби. А все ж, кажуть фахівці, на вулканічних породах відбитки живих організмів трапляються вкрай рідко, тож експонат сповна можна вважати перлиною музейної збірки. Цю та інші атракції музейної ночі в затишному внутрішньому дворі Ужгородського замку представляли його володарі – Міклош Берчені та Крістіна Чакі (у виконанні акторів Закарпатського академічного обласного театру ляльок Миколи Карпенка й Олени Пишки), котрі, до всього, цікаво і невимушено знайомили гостей з історією замку. Своєю майстерністю, витонченістю і, як завжди, неповторним художнім смаком чарував академічний камерний хор "Cantus". Видовищності нічній програмі додали виступ студії сучасного танцю "Бліц" та файєр-шоу від Театру вогню "Fire life".

Традиційно, ідеальним місцем для сімейного відпочинку став Ужгородський скансен. На території "старого села" свою порцію веселощів одержали і дітвора, і дорослі. З вечора до пізньої ночі сцену "запалювали" своїми виступами талановите студентство Ужгородського коледжу культури і мистецтв, фольклорні колективи краю та спеціальний гість – закарпатський гурт "ЧАЛАМАДА". Для дітей діяли майстер-класи з традиційних ремесел. Охочі могли відвідати музейні хати та досхочу нафотографуватися в оточенні колоритних краєвидів. Однією з родзинок цьогорічного святкування стала тематична екскурсія "Ворожіння закарпатських босоркань", яку провів для гостей співробітник відділу фондів музею, дослідник народної демонології та магії Василь Король. У різних локаціях музею учасники екскурсії довідалися про захопливі містичні вірування, які, хоч і презентуються порівняно рідко, є невід'ємною частиною закарпатських традицій. Як розповів директор обласного музею народної архітектури та побуту Василь Коцан, тематичні нічні екскурсії в Ужгородському скансені найближчим часом планують проводити щомісяця, з огляду на позитивний досвід інших подібних музеїв в Україні та загальноєвропейський тренд.

Саме так цьогоріч презентували багатий музейницький потенціал Закарпаття, який, безумовно, по-різному вабить удень і вночі, повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

21 травня 2017р.

Теги: музей

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини