Присвоєння Долині нарцисів імені професора Василя Комендаря обговорили на громадських слуханнях (ФОТО)

За участі Хустського міського голови Володимира Кащука та представників громадськості Закарпаття на громадських слуханнях у Хусті обговорили питання присвоєння Долині нарцисів ім’я професора Василя Комендаря.

Присвоєння Долині нарцисів імені професора Василя Комендаря обговорили на громадських слуханнях (ФОТО)

10 травня 2015 року на базі еколого-освітнього центру «Музей нарцису» у місті Хуст адміністрація Карпатського біосферного заповідника на підставі закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та св’яткових дат, назв і дат історичних подій” організувала проведення громадських слухань у формі засідання «круглого столу». На заході йшлося про присвоєння ім’я професора Василя Комендаря природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника.

У зібранні взяли участь керівники та депутати Хустської міської ради, науковці та природоохоронці, представники громадськості та засобів масової інформації. 

Засідання «круглого столу» вступним словом відкрив директор Карпатського біосферного заповідника, заслужений природохоронець України Микола Рибак. 

Виступаючи на цих слуханнях, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України Федір Гамор підкреслив, що Василь Комендар належить до найбільш відомих український вчених-природослідників, був видатним захисником природи Карпат. Він вніс визначний вклад у дослідження та збереження природи Закарпаття, виховав велику плеяду спеціалістів-екологів, був неперевершеним пропагандистом ідеї охорони природи, заснував та протягом десятиріч очолював Закарпатське обласне товариство охорони природи, організував та був ведучим на Закарпатському телебаченні програми «Шовкова косиця», опублікував у засобах масової інформації на захист природи, зокрема лісів Закарпаття, велику кількість монографій, науково-популярних та публіцистичних статей тощо.

Великою є заслуга професора Василя Комендаря у створенні заповідників та національних природних парків у Карпатах. Завдяки його принциповості та наполегливості вдалося зберегти Долину нарцисів, праліси Закарпаття та багато інших унікальних природних об’єктів.

Тому відповідно до «Плану заходів з вшанування пам’яті доктора біологічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки Комендаря В.І.», затвердженого розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля (№ 176 від 18 квітня 2016 року), вулицям в Ужгороді, Буштино та Іршаві уже присвоєно ім’я Василя Комендаря, на будівлі біологічного факультету Ужгородського національного університету встановлено меморіальну дошку із його бронзовим барельєфом тощо.

Відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України «Порядку проведення громадських слухань під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та св’яткових дат, назв і дат історичних подій”, учасникам засіданні «круглого столу» було запропоновано обговорити та підтримати погоджену Закарпатською облдержадміністрацією та науково-технічною радою Карпатського біосферного заповідника ініціативу щодо присвоєння ім’я професора Василя Комендаря природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника.

У доповідях та виступах хустського міського голови Володимира Кащука, голови Закарпатської обласної організації Українського товариства охорони природи Тіберія Баумана, директора Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру Олександра Геревича, директора редакції мистецьких, молодіжних і спортивних програм телеканалу «Тиса-1», ведучої телепередачі «Шовкова косиця» Людмили Бокій, начальниці редакційно-видавничого відділу та завідувача ботанічною лабораторією Карпатського біосферного заповідника, кандидатів біологічних наук, учнів Василя Комендаря Богдани Москалюк та Миколи Волощука, депутата Хустської міської ради Івана Пригари, заступника директора Рокосовської середньої школи Марії Поган, ветеранів праці із Хуста та Нанкова Івана Попадинця та Івана Ференцика не тільки одностайно підтримано ідею присвоєння Долині нарцисів ім’я професора Василя Комендаря, але й внесено чимало цінних пропозицій щодо її збереження. 

На завершення учасників слухань порадував прекрасний тематичний виступ учнівського ансамблю Рокосовської середньої школи.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, для Закарпаття онлайн

14 травня 2017р.

Теги: Долина нарцисів, Комендар

Коментарі

миротворець 2017-05-15 / 11:58:14
Та ну, дівчатка, не штовхайтеся !!!

Вуву до. у.фатьова 2017-05-15 / 08:29:14
Твоя поавда чоловіче ... Бо тоті што по кабінетах сидять і зарплату мають добру і нич недєлают ... а уже штоби вулиці підмітали ... Так то уже фантазійі. Ци видів дако маскаля ци рівіса на суботніку з ме тьйолкою в руках ?

Вуву до учасника 2017-05-15 / 08:18:21
Ви нич нерозумієте а вшитко плутаєте. Долину назрисів уже назвали ... Типирьки там дагде ... (може по середині), поставлять йому памятник. А як будуть до того памятника ходити то там і буде дорога його імені. Воттак.

Учасник 2017-05-15 / 07:50:03
Ну написали ж внизу , памятник можна поставити , вулицю назвати , а для чого до "Долина нарцисів" ще шось доточувати ...

Вароський фаттьов 2017-05-14 / 23:26:04
Патріотові. Не примішуйте Комендаря до політики. Він створив цей заповітник і зберіг землі від розорювання під с/г угіддя за часів союзу.

Дідо 2017-05-14 / 22:32:19


Анонімний перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Патріот 2017-05-14 / 21:51:41
Щось сі ніц нерозуміу. Якщо рік Шухевича, так він чужак. А що, Комендар Изянин, ци у Нанкові ся родив, ци на Кіришах? Будьте вже послідовними пане Кащук.

Ужгородський фаттьов 2017-05-14 / 21:12:23
Вуві. Чомусь ті, хто пропонує вулицю підмести чи щось прибрати замість якогось міроприємства, самі ніколи не організовують такі речі.

Вуву 2017-05-14 / 19:49:57
І хто що тепер має зробити щоб тепер того в.комендаря анолювати.?
Ну хоча тому що це рішення не обговорювалось з широкою громадськістю міста ... Не було проведено ніяких публічних слухань ... Ні анкетування ні соціологічних досліджень ...Взагалі нічого.
А тільки БАЦ ... Долина нарцисів в.комендаря.
Як Хто Що Коли Куди ???????

Вуву 2017-05-14 / 19:41:40
Ідиотизм повний ... Нема чим людям занятись ... Та візьміть і організуйте волонтерське прибирання сміття навколо замковойі гори ... Хоча Б

Робін 2017-05-14 / 18:38:20
Совкове бидло, на . Уй солі собі насипте, якщо не маєте чим зайнятись

Учасник 2017-05-14 / 17:33:58
Згоден ,з наших людей совковість ,ну незнаю вже ,просто не можливо вибити .
Для чого такому поетичному місці як "Длина нарцисів " , ще шось присвоювати ...
А давайте Говерлі шо не будь присвоїмо : Гора Говерла імені науковця Петренка
..правда бредятина ?!

совдепія 2017-05-14 / 16:55:26
Повна совдепія. Що ініціатива з присвоєння, що сама ця тусовка.
Комендар заслужив на пам'ятник. але Долина нарцисів ім. Василя Комендаря - повний бред.

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини