Угорське щастя. Чи можливий сепаратизм на Закарпатті

Будапешт любить розігрувати карту національної автономії для угорців, які проживають в інших країнах. Чергову таку заяву в березні зробив віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн. Кореспондент Фокуса відправився в Закарпатську область, щоб на власні очі побачити українсько-угорське прикордоння.

Угорське щастя. Чи можливий сепаратизм на Закарпатті

Muzeum / Музей

- А що це у нього очей нема? - запитують відвідувачі музею, дивлячись на портрет одного з численних угорських правителів.

Вони займають всю стіну.

- Тисяча років історії, всяке бувало, - спокійно відповідає екскурсовод. - Когось вбивали, когось труїли, а в цього ось очі викололи.

"Всяке бувало" зберігається в музеї міста Берегово, районного центру Закарпатської області. Під одним дахом тут зібрані уламки історії краю, який встиг побувати частиною угорської та радянської імперій. Не помістився в музеї хіба що пам'ятник Зої Космодем'янської, який через декомунізацію виявився не при справах, але і той стоїть недалеко від входу. З ганку старого одноповерхового будинку видно Карпати.

- Якщо хочете зрозуміти якесь місто, почніть з музею або кладовища, - каже Іван Шепа, директор музею.

Схоже, що багато туристів в Берегові пристають на цю пораду. Крім музею і кладовища, в місті їх ваблять ванни з термальними водами і виноробні. Через потік туристів в маленькому Берегові незвично багато готелів.

- Ми тут живемо як в раю, - поетично вимовляє Шепа. - Тут за статистикою представники 72 національностей, і у кожного своя віра. Православні, кальвіністи, католики.

- А що зробити, щоб всі вони жили в світі? - питаю.

- І так всі живуть в мирі. Головне не заважати.

В одному із залів музею за склом стоїть старий комп'ютер і друкарське обладнання. На ньому виготовляли перші візи для відвідин Угорщини. Кордон тут шанують не менше, аніж релігійно-культурне розмаїття.

Hatar / Кордон

До найближчого контрольно-пропускного пункту на кордоні з Угорщиною - сім кілометрів. Але туристу може здатися, що він уже за кордоном. Вивіски магазинів і назви вулиць, написані по-українськи, тут же продубльовані угорською мовою. Картину доповнюють авто з номерами сусідньої держави. У кафе і ресторанах пропонують угорську кухню.

У громадському просторі функціонують три мови: російська, українська і угорська. Останні два тут захищені законом.

- Мені вистачає моєї угорської, щоб розуміти невеликий текст або підтримати розмову, але спілкуюся я в основному по-російськи, - розповідає місцева мешканка Ганна, а потім легко робить замовлення в кафе, де більшість офіціантів спілкуються по-угорськи.

На багатьох будинках Берегова красуються червоно-біло-зелені триколори - кольори прапора Угорщини. Правда, чиновники стверджують, що це не державний прапор сусідньої держави, а лише символ угорського народу. Стрічки з таким забарвленням прикрашають вінки, які угорські організації кладуть до своїх меморіалів. За словами місцевих, в 1990-і роки тут пройшов бум встановлення угорських пам'ятників. Втім, нещодавно встановили і пам'ятник Тарасу Шевченку. Монумент поетові в кілька разів більший, ніж статуя його угорського колеги Шандора Петефі.

Подібно до готелів, на будівлі міської ради вивішені чотири прапори. Крім українського і угорського - місцевий і Європейського союзу.

Autonomia / Автономія

- В інтересах зовнішньої політики Угорщини пропагувати угорські партії. Давайте говорити чесно: держави зацікавлені в асиміляції угорців. А ми зацікавлені в тому, щоб зупинити асиміляцію і зберегти угорську ідентичність, - заявив віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем'єн під час недавньої презентації книги "Права меншин. Захист інтересів. Автономність" в Будапешті.

На Закарпатті функціонують дві партії, що представляють угорську національну меншину. KMKSZ - в перекладі "Товариство угорської культури Закарпаття" і UMDS - Партія угорців України. Багато років вони були опонентами, але на минулих президентських і парламентських виборах виступили єдиним фронтом.

KMKSZ підтримала на виборах Петра Порошенка, і тому її лідер Василь Брензович потрапив до прохідної частини списку БПП. UMDS відчувала себе впевненіше за часів Януковича. Її представник Іштван Гайдош був народним депутатом від Партії регіонів і виступав на Антимайдані.

Зараз місцеві лідери угорських партій займають посаду голови Берегівської районної ради та його заступника. Посилаючись на важливі справи, говорити з кореспондентом Фокусу вони не хочуть. Вважається, що журналісти тільки підігрівають чутки про угорський сепаратизм.

- Немає тут сепаратизму, нікому не вигідно, якщо не буде кордону, - каже місцевий чиновник, просячи не називати його імені. - Паспорти угорські, звичайно, є. "Фідес" (правляча партія в Угорщині) була зацікавлена ​​в голосах місцевих, але це не спрацювало. Ті, хто отримав паспорти, їздять в Угорщину не на вибори, а працювати.

Politika / Політика

На відміну від міської ради, районний виконком - типова радянська будівля на березі смердючого каналу Верке.

Глава райдержадміністрації Іштван Петрушка вважає, що угорсьій автономії тут не бувати. Запевняє, що у нього угорського паспорта немає і він йому не потрібен.

- Ніяка політична партія у нас не розглядає існування автономії. Бюджет [району] в будь-якому випадку буде однаковий, - каже він. - Не бачу в цьому сенсу. Є окремі політики, які можуть подібне заявляти, але це не територіальна претензія. Угорщина - член НАТО і Євросоюзу. Це не просто гратися з автономіями, оскільки за цим слідують певні наслідки.

Петрушка розмовляє українською мовою, але з сильним угорським акцентом. Іноді переходить на російську.

- Я вчився в радянській школі і говорю більше по-російськи, але вчу українську мову. Вважаю, що діти повинні знати українську мову, оскільки вона державна. Тому що незнання мови веде до вступу в угорський виш. У них у нас вступає до 20% випускників.

У той же час в міському відділі освіти кажуть, що масового вступу в угорські виші не спостерігають. Абітурієнти мають можливість складати всі предмети зовнішнього незалежного тестування угорською, крім української мови і літератури. Є в місті і виш - Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II. Приватний навчальний заклад видає дипломи українського зразка, але фінансується в основному з-за кордону.

Згідно з останнім переписом населення, проведеним в 2001 році, в 25-тисячному Берегові проживає майже 13 тисяч угорців. У Берегівському та Виноградівському районах, за словами голови райдержадміністрації Іштвана Петрушки, налічується до 80% угорського населення, а всього на Закарпатті близько 150 тисяч угорців. Для порівняння: українців тут - мільйон.

- Потрібно займатися традицією і культурою, а не здавати дітей в угорський клас, - говорить Петрушка. - Сучасна молодь не шанує традицій. Угорська мова і культура - це ще й фішка для туристів. Є люди, які бачать якусь "Велику Угорщину". Але її не буде. Хочете допомагати місцевим угорцям - допомагайте, але в рамках законів України.

Nacionalisták / Націоналісти

Берегово - місто невелике. За кілька кроків від пам'ятників і меморіальних дошок угорським національним героям розташований офіс націоналістичної партії "Свобода". Заступник глави її обласного осередку Томаш Лелекач сміється, почувши питання про угорське походження свого імені, і каже, що воно слов'янське, а найближчим українським ім'ям до нього буде Хома. Історію взаємин своєї партії з угорськими організаціями називає складною.

- Ми як українські націоналісти тільки реагуємо на агресію не окремих угорців, а їх лідерів, - каже Лелекач. - Вони постійно намагаються встановити пам'ятники провокаційного характеру. Нещодавно хотіли поставити монумент колаборантів періоду окупації Закарпаття під час Другої світової війни. До цього часто ставили пам'ятники без узгодження з владою. Одному повстанню в Будапешті 1956 року в Ужгороді встановлено два пам'ятники і дві меморіальні дошки.

Кілька років тому угорські партії звинуватили націоналістів в підпалі пам'ятника Петефі. На думку націоналістів, це була випадковість - турист поставив пластикову лампадку, яка підпалила вінки біля пам'ятника.

- Не варто надавати значення заявам політиків сусідньої держави, - каже Лелекач, відповідаючи на питання про можливість угорської автономії. - Ми не допустимо ніяких сепаратистських проявів на Закарпатті.

За його словами, в обласній раді у угорських партій є вісім депутатів. Якщо вони не голосують, то провладна партія не може прийняти жодного рішення.

- Зараз в області хочуть зробити угорськомовне ПТУ, де будуть навчати технічних спеціальностей, - розповідає Лелекач. - KMKSZ протидіє асиміляції угорців. І в той же час вони їх калічать, позаяк людина, що не знає мови держави, в якій живе, не може себе реалізувати. Багато моїх знайомих угорці з Закарпаття їздили в Угорщину, а потім поверталися, там вони себе відчували іммігрантами.

Aktivizmus / Активність

У Берегові існує волонтерський рух для підтримки української армії на сході України. Серед пам'ятників угорським поетам і революціонерам в місті з'явився навіть імпровізований меморіал Небесної сотні і загиблим в АТО. Берегівчанин Михайло Сакалош до 2010-го був членом партії "Фронт змін", але покинув її через політичні розбіжності. З того часу працює тільки в громадському секторі.

- Ми створили організацію "БерегМайдан" з числа активістів місцевого Євромайдану після подій Революції Гідності, - розповідає він. - У нас не було великого Майдану, тільки після розстрілів багато людей прийшли на реквієм за загиблими. З досягнень нашої організації: ми змусили міську владу зайнятися благоустроєм кладовищ і проштовхнули систему "Відкритий бюджет" спільно з київською організацією "Ейдос".

Всерйоз останні заяви угорського керівництва про закордонні автономії для угорців Михайло не сприймає.

 - Я коли дізнався про чергові заяви, то занепокоївся, а потім розібрався, що це ні про що. Я не бачу тут сепаратизму. У нас тут до Євромайдану був офіс євродепутата від "Йоббіка", так ми туди прийшли, а там лише кімната з табличкою.

- Угорцям не дуже цікава загальноукраїнська політика, - вважає Михайло. - Вони, в принципі, дуже схожі на українців, якщо що - відразу винен "Порох", не розуміються в принципах поділу влади на законодавчу і виконавчу.

Замість післямови

11 квітня на спільній конференції з колегами з України, Словаччини та Чехії міністр закордонних справ і зовнішньої економіки Угорщини Петер Сійярто заявив, що вважає нормальним наявність подвійного громадянства у угорців, які проживають в Україні. Глава МЗС України Павло Клімкін у відповідь на це сказав, що в умовах війни з Росією це неприйнятно і він не бажає відкривати ящик Пандори.

Дипломатичні ігри двох сусідів тривають.

Роман Губа, "Фокус"

10 травня 2017р.

Теги: сепаратизм, Угорщина, угорці, автономія

Коментарі

Адмін 2017-05-10 / 19:47:47


Виправили. На жаль, спершу випадково було розміщено неправлений варіант тексту. Дякуємо


вуву 2017-05-10 / 19:02:39
Зробіть редакторську правку цього матеріалу ...відміки так і " плавають"

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини