"Зниклий світ Підкарпатської Русі на фотографіях Рудольфа Гульки" покажуть в Ужгороді

11 травня о 18:00 у мистецькому центрі "Галерея Ілько" відбудеться вернісаж виставки «Зниклий світ Підкарпатської Русі на фотографіях Рудольфа Гульки».

"Зниклий світ Підкарпатської Русі на фотографіях Рудольфа Гульки" покажуть в Ужгороді

Виставка «Зниклий світ Підкарпатської Русі на фотографіях Рудольфа Гульки» представляє збірку унікальних історичних фотографій з теренів сучасної Закарпатської області України. Збірка зберігається у фондах празької Слов’янської бібліотеки (відділення Національної бібліотеки Чеської Республіки). Знімки походять з першої половини двадцятих років ХХ століття, тобто з періоду, коли цей регіон у 1919‒1939 рр. під назвою Підкарпатська Русь входив до складу Чехословаччини. Автором знімків є фотограф-любитель Рудольф Гулька (1887‒1961). 

У двадцятих роках минулого століття у тодішній найсхіднішій частині Чехословаччини відбувались динамічні зміни. З одного боку, тут ще зберігались столітні звичаї і ритуали, люди дотримувались традиційного способу життя, пов’язаного з важкою працею в складних соціальних і санітарних умовах. Разом з тим, Чехословацька держава почала активно інвестувати в цей регіон. Модернізовувались інститути державного управління, розбудовувались дороги і інфраструктура, було необхідно підтримувати підприємництво, розвивати освіту, медицину, покращувати умови життя мешканців. Цей процес і був відтворений на фотографіях.

Представлені кольорові та монохромні світлини показують сюжети щоденного життя, роботу селян і мешканців міст, їхні традиції, сільську і міську архітектуру, рукодільні вироби і мистецькі предмети, промислові будівлі і шляхи, природні мотиви. Задокументовані також місцеві варіанти народного вбрання і унікальні церковні пам’ятки: переважно дерев’яні церкви безцінного культурного та історичного значення. Фотографії показують широкий етнічний і релігійний спектр місцевого населення (русини-українці, угорці, євреї, роми, словаки і чехи). Всі ці мотиви творили разом унікальний колорит, genius loci підкарпатського суспільства, переважна частина якого у наступних десятиліттях драматичного ХХ століття безповоротно зникла.

Метою виставки є представити репрезентативну вибірку з колекції фотографій Гульки, а саме як з географічного, тематичного боку, так і з боку технічного та художнього. Джерелом експонатів є вручну колоризовані, кольорові і чорно-білі скляні діапозитиви, чорно-білі негативи та плівки. 

Виставка триватиме до 31 травня 2017 року. 

Рудольф Гулька (15. 11. 1887, Ласеніце ‒ 18. 9. 1961, Прага) все професійне життя (1911‒ приблизно 1945) він працював чиновником Центрального товариства господарських кооперативів в Празі. Та надавала фінансові кредити сільськогосподарським та промисловим товариствам та підтримувало їхній розвиток. Гульку, як фінансового контролера, невдовзі після виникнення Чехословаччини (вже на початку двадцятих років) відрядили у найсхіднішу частину республіки, куди прямувала значна частина допомоги від Центрального товариства. Впродовж свого перебування на теренах тодішньої Підкарпатської Русі і численних відряджень по регіону Рудольф Гулька знаходив час і для свого основного хобі – фотографії.

До сьогодні збереглося приблизно 1450 фотографій і 3 плівки з мотивами Підкарпатської Русі. Вся збірка Гульки містить приблизно 4400 світлин на склі та великоформатних пластинах та 158 плівок. На них містяться знімки Підкарпатської Русі, Словаччини, Моравської Словаччини, Чехії, Хорватії та інших областей Центральної та Південної Європи та Африки. В збірці є також фотокопії малюнків, які ілюструють художній талант Рудольфа Гульки. Слов’янська бібліотека отримала цю унікальну колекцію імовірно як дар після смерті автора. 

Гулька займався також перекладами української літератури на чеську мову. Від двадцятих років він публікував переклади оповідань Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського та інших авторів. Головним періодом перекладацької творчості Рудольфа Гульки стало десятиліття після виходу на пенсію у половині сорокових років, коли він видав щонайменше 18 книжних перекладів. Гулька цікавився переважно тими західноукраїнськими авторами, які часто писали про гуцулів та карпатський регіон, зокрема Іваном Франком, Ольгою Кобилянською, Лесем Мартиновичем, Олесем Гончаром, Марком Черемшиною та іншими. Окрім цього Гулька листувався багато років з представниками західноукраїнського культурного та суспільнохо життя: Володимиром Гнатюком, Оленою Кульчицькою, Василем Касіяном та іншими.

15. 11. 1887 р. – Рудольф Гулька народився у с. Ласеніце на півдні Чехії;

1909 р. – закінчив Гімназію Й. В. Їрсіка у м. Чеське Будєйовіце;

лютий 1921 р. – перша робоча поїздка на Підкарпатську Русь;

1921–1923 рр. – довгострокові робочі поїздки на територію Підкарпатської Русі та Словаччини; активне фотографування регіону;

1922 р. – перші переклади української літератури;

1927 р. – одружується з Руженою Долежаловою (25. 5. 1901 – 15. 10. 1973);

від 1927 р. – працює редактором тижневика Zemědělské družstevní listy [Сільськогосподарська кооперативна газета], від 1928 р. – також його додатку Přástky [Вечорниці];

приблизно у 1945 р. – виходить на пенсію, після чого десятиліття інтенсивно перекладає твори української літератури;

18. 9. 1961 р. – Рудольф Гулька помирає в Празі.

27 квітня 2017р.

Теги: світ, Підкарпатська Русь, фотографії, Рудольф Гулька

Коментарі

Пращур 2017-05-05 / 23:49:58
Стаття Миколи Мишанича "рудольф Гулька: фото ромив Пидкарпатськои Руси початку ххст." Була на цьому ж сайти на початку 2016 року.

Вуву 2017-04-27 / 18:31:35
А ми навіть про нього і гічого незнали.
Хоч би назвали його іменем якийсь сквер або провулок. Людина так багато зробила для всіх гас ...нашого крайу .

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини