Влада Закарпаття взялася за створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями

20 грудня голова облдержадміністрації Олег Гаваші провів нараду з питань, що стосуються виконання Указів Президента України щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Влада Закарпаття взялася за створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями

На нараді, крім заступників голови, начальників профільних управлінь облдержадміністрації, також були присутні депутат обласної ради, голова обласного благодійного фонду допомоги та реабілітації інвалідів “Суспільство для всіх” Олександр Сухан, голова обласного Товариства інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів України Петро Куцеконь, директор Ужгородського центру „Вибір” Василина Марко.

„Ми такі ж люди, як і всі”, — ці слова Василина Марко якнайповніше передають зміст наради. Сьогодні люди, які потрапили у біду, пораз стають заручниками своєї домівки, бо наші міста не пристосовані до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями. Зробити все можливе для адаптації інвалідів – таке завдання поставив Президент України. Почати ж потрібно хоча б з елементарного: облаштування до всіх державних установ пандусів для людей на інвалідних візках, спеціальних світлофорів – для незрячих, трансляції хоча б випусків новин із сурдоперекладом – для глухих і т. ін.

Щоб почати конкретну роботу, необхідно провести глибокий аналіз по кількості і категоріях інвалідів, по їхніх потребах, а відтак все прорахувати і врахувати у бюджетах всіх рівнів. „Це ті питання, які, вважаю, ми повинні раз і назавжди спланувати і повністю їх виконати. Але виконати якісно”, — підкреслив голова облдержадміністрації. А працювати є над чим. Передусім йшлося про доступ людей з фізичними вадами до установ соціального захисту та інших державних закладів, міліції, судів, прокуратури, навчальних закладів, у тому числі вищих. Не пристосовані до потреб інвалідів заклади охорони здоров’я, нерідко – навіть санаторії, аптеки. Для таких людей проблемою стає зателефонувати з вуличного автомата, зняти гроші у банкоматі...

Всі ці питання потрібно суворо контролювати. Передусім це стосується здачі в експлуатацію нових об’єктів – всі вони повинні бути обладнані пандусами. Проте нерідко будівельники здешевляють проект. Здали, до слова, супермаркет, а місць для паркування транспорту інвалідів не передбачили.

Депутат облради Олександр Сухан задав дуже слушне запитання: „Чому для нас роблять без нас?” Як не дивно, досі не у всіх районах створені комітети забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення, в які мають входити як представники державних структур, так і люди з обмеженими фізичними можливостями. Взагалі, керівник області поставив питання про ефективність роботи цих комітетів – вони дійсно мають працювати так, аби інваліди відчували турботу про себе. Щоб, як-то кажуть, з перших вуст знати проблеми людей з обмеженими можливостями, Олег Гаваші запропонував Олександру Сухану стати його радником. Адже так він безпосередньо зможе контролювати і впливати на ситуацію. Василина Марко порушила питання забезпечення інвалідів області так званими активними інвалідними візками, слуховими апаратами, а також спеціального облаштування туалетів на вокзалах тощо.

24 січня наступного року буде проведена розширена колегія ОДА, на якій вже представлять повну інформацію з цього питання і конкретні заходи. „Мене цікавить робота, яку можна виконувати уже. Є ще час. Треба подумати, що можна зробити у першу чергу. І працювати поетапно. Визначити конкретні джерела фінансування. Я не допущу, щоб жодне питання, яке сьогодні порушили учасники наради, було не виконано”, — підкреслив голова облдержадміністрації.

За підсумками наради буде видано окреме розпорядження голови облдержадміністрації щодо внесення змін та доповнень в обласну Програму забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення, яку буде подано на розгляд сесії обласної ради.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
21 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини