Закарпатській школі з фізики напівпровідників – 50 років!

Досягнення науки в значній мірі впливають на загальний рівень культурного життя людей, а в другій половині ХХ ст. наукові здобутки фізики напівпровідників такі вагомі , що їх використання стали діяти в глобальному масштабі на структуру суспільства. Еволюційний розвиток твердотільної електроніки, який розпочався в 50-ті роки минулого століття, здійснив „тиху” науково-технічну революцію в електронній промисловості, про що свідчать Нобелівські премії в галузі мікро- і наноелектроніки, і привів до того, що зараз не можна розглядати проблему навчання молоді у відриві від тих соціальних змін, які спонукав технічний прогрес.

Професори Довгошей М.І., Туряниця І.Д., Чепур Д.В. та Семак Д.Г., 1969 р.
Професори Довгошей М.І., Туряниця І.Д., Чепур Д.В. та Семак Д.Г., 1969 р.

В Закарпатті, де університет був відкритий тільки у післявоєнні роки, ця проблема стала надзвичайно актуальною. І не випадково, що саме на Закарпатті університет за досить короткий час здобув славу ведучого вузу країни. Провідна роль в науково-технічних здобутках університету належала молодим фізикам-науковцям, які закінчивши столичні вузи, перейшли працювати в новостворений університет і очолили його науково-педагогічні підрозділи.

Серед них був і Д.В.Чепур, який закінчив Київський університет і здобув у ньому певний досвід викладача. У 1957 році набрав групу студентів (С.Меломуд, Ю.Прокопович, О.Рябова, Д.Семак), з якими і розпочав спеціалізацію „Фізика напівпровідників” в Ужгородському університеті. Д.В.Чепур розумів, що підготовка фахівців високої кваліфікації без належної науки практично не можлива. На основі досвіду Київського університету він відчував, що потрібно шукати свої власні форми організації наукової роботи на кафедрі. Приїхавши в університет більш-менш сформованим вченим, тим не менше створювати науковий підрозділ, не маючи відповідної школи та підготовлених кваліфікованих співробітників, було важко. Тому ріст наукового підрозділу ішов значно повільніше, ніж якщо б він відпочкувався від якого-небудь іншого наукового закладу і на цій основі продовжував розвиватися і рости самостійно. Додаткові труднощі в підборі кадрів були зв”язані з особливостями цієї роботи, що відносилася до області фізики напівпровідників – області наукової роботи, мало розвинутої в той час у нас в країні.

Перші роки, коли Д.В.Чепур очолив кафедру загальної фізики, були зайняті формуванням і навчанням основних кадрів наукового і обслуговуючого персоналу. На кафедру були запрошені випускники фізичного факультету Київського університету Довгошей М.І., Ужгородського університету Копинець І.Ф., Шеверя М.А., Туряниця І.Д., а також випускники першої спеціалізації Ю.Прокопович, О.Рябова, Д.Семак. Тільки післі того, як робоче ядро було сформовано, науковий осередок зміг розпочати нормально рости і розширюватися. Згодом були запрошені на кафедру Ю.Попик, В.Бенца, П.Герзанич, А.Фантич, випускник кафедри оптики О.Герзанич, а з Ленінградського університету кандидат фіз.-мат.наук Роєв Л.М. Цим і пояснюється , що науковий осередок розвивався повільніше, ніж це стало з часом. В 1961 році була створена наукова група з фізики напівпровідників, дано старт запрошенням ведучих вчених країни для читання лекцій в галузі фізики напівпровідників.Одним із перших розпочав цю почесну місію проф Ф.Ф.Волькінштейн. Запрошувалися відомі вчені Московського і Київського університетів, науковці академічних закладів Москви, Києва, Ленінграда, Новосибірська, Львова, Чернівців, Харкова. Це сприяло росту освітнього рівня співробітників і студентів в галузі напівпровідників.

Підготувавши кадри певної кваліфікації, а також створивши відповідну матеріально-технічну базу, кафедра поставила перед собою першочерговее завдання –це зайнятися „великою наукою” – наукою що вивчає основні явища, необхідні для глибокого пізнання природи напівпровідників. Задача великої науки – дати необхідні знання, щоб перетворити природу напівпровідників так, щоб вони служили людині в її культурному розвитку. Тому надзвичайно суттєвим являється вибір тематики кафедри і вибір областей, в які направляється її робота. Ця тематика кафедри повинна була відповідати тому напрямку в розвитку фізики напівпровідників, який в даний момент являється найбільш багатообіцяючим і при даному стані науки, враховуючи методичні можливості, найбільш швидко і плідно рухатися вперед.

В 1963 році відкрита кафедра фізики напівпровідників. Враховуючи демократичний стиль керівництва кафедрою, була надана можливість молодим науковцям самим вибирати певні наукові напрямки і формувати навколо себе робочі осередки. Цей принцип єдино вірний і повністю оправданий, оскільки вносить в колектив кафедри елементи змагання і поважності.

На кафедрі, яка обрала свій науковий профіль – напівпровідникове матеріалознавство, згодом викристалізувалися три наукові напрямки: складні напівпровідникові кристали, некристалічні халькогенідні матеріали та тонкоплівкова технологія. Потрібно відмітити, що в останні роки ці напрямки – одні із таких, що найбільш швидко розвиваються в фізиці напівпровідників і в них можна очікувати розв”язку багатьох нових науково-технічних проблем.

Наукова робота виконувалась невеликим колективом ведучих кадрів. Це надавало роботі кафедри ціленаправленості, зосереджуваності навколо невеликої кількості наукових тем.

Наступне по важливості питання після відбору загального напрямку роботи – це підбір наукових працівників. У великій науці значних успіхів може досягти тільки талановита людина, яка творчо відноситься до своєї роботи. Таких працівників в науці небагато, та їх і не може бути багато, як не може бути багато великих письменників, композиторів і художників. Тому наукове ядро кафедри поповнювалось із числа випускників кафедри, які проявили нахил до творчої наукової роботи. Суттєвим кадровим поповненням, а також поповненням науковими ідеями став „десант” Чернівецького університету. На кафедру влаштувалися працювати канд.фіз.-мат.наук О.Борець, канд. фіз.-мат.наук Д.Берча, М.Заячківський, В.Заячківський, Н.Заячківська, Ю.Наконечний, доц. О.Гриценко. Маючи здібне наукове поповнення кафедра повинна була поставити його в такі умови, щоб використати ці наукові сили для розвитку науки найбільш повно і цілеспрямовано. Тому і виникла потреба створення такого наукового підрозділу, в якому би міг проявитися талант кожного молодого науковця. Так, в 1972 р. була створена Проблемна науково-дослідна лабораторія синтезу і комплексного дослідження властивостей нових напівпровідників складної сполуки, завідувачем якої став професор В.Ю. Сливка. У формуванні наукової проблематики лабораторії активну співучасть взяли на себе хіміки нашого університету на чолі з проф. М.І.Головеєм. Молодим ініціативним науковцям була надана можливість очолити певні напрямки в рамках загальної тематики Проблемної лабораторії і таким чином створилися невеликі наукові групи, які працювали на загальне завдання лабораторії. Згодом, для вирішення технічних завдань, були відкриті дослідно-конструкторські та технологічно-конструкторські підрозділи в університеті та за його межами.

Проблемна науково-дослідна лабораторія, з часом по якості своїх наукових сил і по якості своєї продукції стала центром наукових досліджень по напівпровідниковому матеріалознавству в країні і змогла задовільняти ті вимоги, які найбільш ефективно впливають на науку і культуру всієї країни.

Перш за все, вона використала для цього сучасне технологічне оснащення, підбір кваліфікованих кадрів, дякуючи чому була можливість виконувати деякі наукові роботи, які недоступно здійснити в інших наукових осередках. В Проблемній лабораторії, наприклад, наявність технологічних установок по одержанню значної кількості різнопланових кристалів і стекол відкрила виключні можливості ведення дослідів, яких були позбавлені інші вузи і наукові заклади країни. І ось користуючись цим, Проблемна лабораторія представляє працівникам інших наукових закладів можливість одержати відповідні напівпровідникові матеріали для дослідження або для вирішення складних технічних завдань.

Бажаючих одержати напівпровідникові матеріали до цього часу виявляється більше, ніж можливостей всіх їх задовільнити. Це добрий показник того, що наш заклад являється передовим, так як тільки в цьому випадку інші наукові заклади будуть зацікавлені в роботах закарпатського наукового закладу і будуть домагатися спілкуватися з ним.

Постійне перебування у нас працівників із інших наукових центрів дозволило здійснити один із видів живого зв”язку з зовнішнім науковим світом. Від”їжджаючи від нас після наукового спілкування, виступу на семінарі або прочитання циклу лекцій, наукові співробітники помітно збагачували нас досвідом, знайомили свої заклади з нашими роботами і наш досвід все далі і далі проникав в інші наукові заклади країни. Таким чином, через них встановлювався живий контакт в іншими закладами і ми, в свою чергу, дізнавалися, що робиться в них. Живий зв”язок – це найбільш сильний зв”язок. Використання його – активний метод дії на розвиток науки в цілому.

Враховуючи значимість наукових досліджень в 1992 році, Проблемна лабораторія одержала статус Науково-дослідного інституту фізики і хімії твердого тіла. Враховуючи політичні зміни в

Україні, інститут налагодив тісний живий зв”язок з зарубіжними вченими Франції, Німеччини, Швейцарії, Угорщини, Словаччини, Хорватії, Нідерландів, США, Японії та інш. Його, зрозуміло, треба рахувати нормальною і здоровою умовою роботи всякого наукового закладу, так як вся наука в світі складає одне нерозривне ціле. Це є об”єктивним доказом того, що в Інституті розвивається передова, велика наука.

Є ще одна область впливу на культуру і науку з боку університетів. Це область підготовки науково-педагогічних кадрів. Ніхто, крім кафедри, не може готувати свої майбутні кадри і вона повинна з великою відповідальністю і увагою постійно ростити їх з молоді. Враховуючи той факт, що кафедра фізики напівпровідників і Науково-дослідний інститут фізики і хімії твердого тіла працюють як одне ціле, ряд викладачів є керівниками наукових тем, то їх вимоги до студентів, їх система виховання молоді звичайно направлені на те, щоб виділити найбільш творчо здібну молодь. Тому на кафедрі творчі задатки молоді стараються розвинути. Нашою професурою ціниться той студент, який більше всього розуміє, а не той , який більш всього знає. Для науки потрібні люди, які перш за все розуміють. Тому відбір студентів в аспірантуру проходить уже з третього-четвертого курсу, коли вони зайняті такою роботою, на якій могли би проявити свою творчу жилку, своє вміння самостійно мислити. Такий метод спостереження за молоддю на університетській лавиці, скурпольозна і неперервна перевірка її здібностей представляють поки єдиний вірний шлях для відбору молодих наукових кадрів. На роботу не жаліємо сил і не тільки тому, що молоді наукові кадри є наше майбутнє. Вони наше сучасне. Так, на сьогодні підготовлено 32 доктори наук і понад 100 кандидатів наук. Члени кафедри є лауреатами трьох Державних премій України в галузі науки і техніки.

Випускники кафедри фізики напівпровідників добре зарекомендували себе у різних наукових закладах Закарпаття і за його межами. Значна частина плідно працює в школах Закарпаття. Для прикладу, випускники кафедри М.Бігар та В.Бігар, які працюють у Міжгірському районі учителями фізики, стали відомими своїми роботами в галузі вдосконалення навчального процесу шляхом розробки та впровадження навчального обладнання. Ними опубліковано цікаві роботи, ряд винаходів запантентовано. Їхня робота високо оцінена Міністерством освіти і науки України, а також АПН України. За особистий науковий вклад М.Бігар і В.Бігар нагороджені почесними Дипломами МОН та АПН України.

Одна із важливіших форм впливу наукової роботи на культуру – до питання про вплив її на розвиток передової техніки і промисловості, проявилася на Закарпатті в повній мірі. Кафедра постійно попвнює молодими висококваліфікованими спеціалістами підприємства області. Про це свідчить визнання всесвітньовідомою компанією „Джейбіл” кафедри, як наукового осередка підготовки спеціалістів в галузі мікро - наноелектроніки. Сьогодні на кафедрі разом з компанією „Джейбіл” створений навчальний центр по підготовці спеціалістів, який забезпечений сучасним обладнанням і проводить підготовку студентів по послідньому слову техніки.

Ось з таким доробком кафедра фізики напівпровідників підійшла до свого полудня віку. Колектив кафедри вважає, що це є добрий старт для подальшого фундаментального вивчення складних напівпровідників і їх практичного використання на благо нашої держави.

З нагоди 50-річчя спеціалізації фізики напівпровідників хочеться звернутися до випускників шкіл: – Шановні випускники, ми запрошуємо Вас на фізичний факультет, кафедру фізики напівпровідників, де працюють ентузіасти своєї справи. Кафедра видала десятки підручників і монографій, по яких студенти мають змогу успішно навчатися. Започаткована підготовка по напрямку мікро- та наноелектроніки. Ви здобудете міцні знання, набудете технічні навички і забезпечите собі місце на сучасних підприємствах, які так швидко створюються в нашому краї.

.

Професори Д.Семак, Ю.Височанський, зав.кафедри фізики напівпровідників УжНУ
20 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини