Угорці в Україні. Проблема подвійного громадянства та мови

Угорська меншина відчуває постійні втрати: виїжджає молодь, виїжджає інтелігенція, виїжджають кваліфіковані працівники. Навіть пенсіонери і ті втрачають українські паспорти. Реальної кількості угорської громади на Закарпатті нині вам не скаже ніхто.

Угорці в Україні. Проблема подвійного громадянства та мови

Останніми місяцями на Закарпатті відчутно зріс градус угорської активності. І йдеться вже не тільки про фінанси, якими Будапешт щедро посипає (чи обіцяє це зробити) угорськомовні садочки чи угорськомовних підприємців, для чого навіть прийняті спеціальні урядові програми. До підгодівлі угорськими форинтами закарпатці за останні роки вже звикли. Але гроші – це завжди перший дипломат, за яким ідуть наступні персонажі, вже не такі приємні. Так само Будапешт пророкував закарпатцям білий пшеничний хліб та райське життя у листівках та газетах, щедро поширюваних у 1938–39 роках, що в реальності обернулося найжорстокішою окупацією за всю історію краю.

Тому слід затямити, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Про що красномовно засвідчила нещодавня заява віце-прем’єра Угорщини, що закордонні угорці повинні домагатися автономій у країнах проживання. Тобто, політика у любові до ближніх усе-таки присутня, хоча й буцімто на задньому плані.

Зайвих грошей ніхто не має. Навіть Угорщина, де чи не половина молоді бажає виїхати на роботу за кордон, бо вдома її економічна ситуація не задовольняє. (Попри те, що в самій Угорщині бракує сотні тисяч кваліфікованих кадрів, через що чимало виробництв можуть згорнутися)

Але зі збільшенням фінансових потуг Будапешта підвищується голос і місцевого угорського лобі на Закарпатті. Часом він уже зривається на крик. Тутешні угорські політики розпочали справжню інформаційну війну проти законопроектів про державну мову. Угорцям не подобається, що українська мова займатиме дедалі міцніше становище. Вони не бажають її знати досконало. Живучи в державі Україна, вони хочуть вивчати українську як іноземну (!). Вони би заперечили і свою належність до України, але нинішні кордони визнані світовою спільнотою та міжнародним правом, і проти цього угорці безсилі. Поки що. Так думають найгарячіші голови в Будапешті.

Небажання інтегруватися в українське суспільство тільки пришвидшує виїзд угорців за кордон

Угорці не хочуть інтегруватися в українське суспільство. В цьому вони вбачають лише «асиміляційні зусилля». Тож не дивно, що більшість випускників угорськомовних шкіл не склали іспити зі ЗНО. «Україна сама винна, що ми погано знаємо українську», – нарікають угорці. Коли ж Міністерство освіти України збільшує кількість годин на вивчення державної мови, угорські політики починають кричати про асиміляцію. Просто їх влаштовує така ситуація, коли закарпатські мадяри стають абсолютно відрубним тілом у незалежній Україні. І тут постає головне питання: а чи врятує це угорців від асиміляції, якої вони так бояться? (Асиміляція менших етнічних спільнот – незворотній процес у цілому світі).

Так-от, страусина позиція угорських політиків, які цураються культури і мови держави, в якій живуть, тільки пришвидшує асиміляцію угорської меншини. І переконливі дані наводять самі угорські політики. Бо небажання й неможливість інтегруватися вдома автоматично призводить до пришвидшеної еміграції з України. За словами редактора закарпатської угорськомовної газети «Карпаті ігаз со» Елемира Кевсегі, близько 45-50 тисяч закарпатських угорців перебувають за кордоном. Значна частина з них там і залишається. Залишаються, зауважмо, як правило, найбільш перспективні та завзяті.

Якщо взяти до уваги, що за переписом 2001 року на Закарпатті проживало близько 150 тисяч угорців, то виходить що майже половина всього дорослого угорського населення нині за межами області. Хтось тимчасово, а хтось і назавжди. До речі, угорці виїжджають не тільки в Угорщину. Є значно багатші країни, де можна працювати і жити з угорським паспортом, котрих на Закарпатті уже роздано 94 тисяч (за даними держсекретаря Угорщини Арпада Яноші Потапі на лютий 2015 року).

Очільник угорського політичного життя на Закарпатті, депутат Верховної Ради Василь Брензович в інтерв’ю заявляє, що через трудову міграцію угорська меншина в області «на порозі справжньої катастрофи». До речі, стимулює угорську еміграцію сам Будапешт, роздаючи направо і наліво угорські паспорти, за якими угорці легко можуть жити і працювати в інших країнах.

Ще одна цікава цифра із оприлюднених у сусідній країні: близько десяти тисяч пенсіонерів Закарпаття стали отримувати угорську пенсію. За міжурядовими угодами вони мусять позбутися іншого громадянства, аби унеможливити отримання одночасно двох пенсій. Таким чином тільки закарпатських пенсіонерів-угорців в області поменшало на десять тисяч. Хай велика частина з них і продовжує жити на Закарпатті (тут значно дешевше проживати), але нині вони вже не є громадянами України, зокрема не мають права брати участь у виборах.

Таким чином угорська меншина відчуває постійні втрати: виїжджає молодь, виїжджає інтелігенція, виїжджають кваліфіковані працівники. Навіть пенсіонери і ті втрачають українські паспорти. Реальної кількості угорської громади на Закарпатті нині вам не скаже ніхто.

Розуміючи катастрофу, яка насувається, угорці стараються залучити до свого кола тих закарпатців, які їм близькі по духу (так звані мадярони) чи бодай прагнуть отримати преференції у вигляді паспорта країни Євросоюзу чи додаткових фінансових вливань. (Подейкують, що значна частина депутатів Закарпатської обласної ради має угорські паспорти). Саме такі люди додали голосів угорським партіям на місцевих виборах, що подарувало угорським політикам «золоту акцію» під час суперництва Москаля і Балоги. Нинішній голова ОДА мусить всіляко підігравати угорським партіям, аби не втратити контроль в обласній раді.

Тепер Угорщина намагається схилити Україну до визнання другого громадянства. Але чи розумно це у ситуації, коли сотні тисяч людей із чужим громадянством проживають у прикордонних районах і, будьмо відвертими, не зовсім лояльно ставляться до української ідеї? Якщо на таке погодитись, то завтра їхнім захистом вже офіційно буде опікуватися Будапешт і законно апелювати до всіх міжнародних інституцій. Україні слід взяти приклад зі Словаччини, яка має майже півмільйона угорців і заборонила подвійне громадянство, хоча є членом Євросоюзу. Бо добре пам’ятає наслідки 1938–1939 років, коли від Словаччини були відкраяні значні території, де проживали мадяри.

Угорці на Закарпатті мають все, що потрібно для їхнього розвитку. Але в останній рік зчинили такий лемент, начебто їх тут дискримінують, хоча жодного такого реального кроку не зроблено. Навпаки: газети повідомляють, що днями відкрили нову угорськомовну групу в дитячому садочку в Ужгороді, досягнуто угоди про створення угорськомовного греко-католицького центру в Берегові та розширення угорськомовної присутності в освітянській мережі Мукачева.

Показовим є факт, що лист із проханням надати інформацію про рівень володіння угорськими педагогами державною мовою, викликав обурення в угорських місцевих політиків. Тут зчинилася ледь не істерія з петиціями на захист людських прав і таке інше. Цікаво, а якби департамент освіти Закарпатської ОДА поцікавився рівнем володіння місцевих педагогів англійською мовою, в цьому теж би вбачали «асиміляційні зусилля»?

Угорцям не цікаве прагнення українців розбудовувати власну державу. Їм байдужий чужий біль за рідну мову, культуру, історію. Їм болить лише своє, угорське. Але 0,3% населення (частка угорців в Україні за переписом 2001 року) не може диктувати свою волю українській більшості. Бо українська мова для українців така ж цінність, як для угорців – угорська.

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

15 квітня 2017р.

Теги: угорці, громадянство, Угорщина

Коментарі

Марко 2017-10-29 / 16:48:36
Зверніть увагу на слова дописувача Михайла ''З однієї сторони мені шкода угорців, бо вони втрачають свою Батькіщину. А з іншої, думаєш шо майже є справедливість на цьому світі, бо ... сучасні угорці - це здебільшого насильно мадяризовані слов"яни.''

Марко 2017-10-29 / 16:41:44
Треба не забалакувати подвійне громадянство, а боротися з ним. Як зробити це? Дуже просто. При перетині кордону робити обшук. Знайшли угорський чи польський,румунський паспорт поряд з українським, позбавити українського громадянства. Всі незручности- то проблеми людей з неукраїнськими паспортами.

555 2017-05-03 / 00:51:00
Що тут розбудовується, про що Ви пишете люди....
Словакія і так дальше країни, де вони були...
Мову знати, та і українці самі його не знають, як хочуть вчити других.

123 2017-04-27 / 06:27:52
Проблем нiяких немаэ!Правильно пише Пiтьо! Xиба в головах псевдопатрiотiв!

Pityu 2017-04-26 / 19:12:18
угорщина втратила закарпаття , словакію 4астіну румунії взагалом 70 % території після 1 світової війни.
Угорці були не на тому боці-з німцями.
закарпаттям володіли чехи, СРСР, тепер україна.
питання до всіх, трактористів і інших: чому вас так біс бере?
в угорщині не всі упали на голову і ясно розуміють шо назад нічого не отрімаюt.
ви їх ненавидите а вони вам допоможуть сміття переробляти, меценатством та інше.
Най вас усіх Бог благословит на добрі діла.

роман 2017-04-20 / 13:10:13
тракторист,ти пеніс дурний...

Byby 2017-04-19 / 09:02:52


1.розписуйся за себе а не за всіх . 2.а ми так і робимо ... Ми розбудовуємо наші крайіну і залучаємо всіх хто підримує украйінську ідею і виступає проти різних сепаратизмів ... автономій ... різних політичних спекуляцій в тому числі національних , етнічних , мовних, культурних, релігійних. 3.не всі представники твоєйі національності будуть згодні із твойіми думками ... Можеш бути певним.



Попередні коментарі коментатора Tibor видалені. Адмін


Tibor 2017-04-19 / 08:27:23


Не беріть на себе повноваження говорити від імені всіх угорців сепаратистськими гаслами російської пропаганди. Коментар видалено. Адмін


Ужгород 2017-04-18 / 15:34:18
Угорці ніяк не можуть зрозуміти, що вони живуть не в Угорщині. Зрештою, ніхто їх насильно в Україні не тримає. Світ великий, але всюди слід поважати господарів. 0,3% населення -- це лише 0,3%. Не більше і не менше.

Ххх 2017-04-18 / 11:47:47
Як тобі скучно сходи під воінську часть.

АНЦЯ 2017-04-18 / 09:28:46
"Скучно девочки" (О. Бендер і Пуцкін)!!!

Tibor 2017-04-17 / 18:34:35


Хамство, тролінг і перехід на особистості. Аргументуйте, а не обзивайтеся. Коментар видалено. Адмін


Tibor 2017-04-17 / 16:09:28


Хамство, тролінг і перехід на особистості. Аргументуйте, а не обзивайтеся. Коментар видалено. Адмін


Byby for traktorust 2017-04-16 / 02:03:48
Началисьме (як за столом), як за воздравіє , а закінчити можеме (уже під столом), ... Як за упокой.
Айбо ми льди куртульні та не будеме опускатися до такого небіровочного состоянія. Бо як би не було ... А в церковий світлий празник в
Мусиме виглядати рендешно.

Byby for krutuk 2017-04-16 / 01:53:16
А давайте питання розглядати під іншим кутом зору.Від 1991р. Вже давно можна і потрібно було зрозуміти і усвідомити ...що сталось і де (в якій крайіні) живемо. Вихдячи з цьго і вирішувати мовне питання. Бо якщо ук.мова для хунів така проблема ... То це проблема самих хунів а не украйінців... І не потрібно йійі перекладати на нас...т.б.т.украйінців.
А за 26 років ... Відколи ми отримали незалежність це питання взагалі навіть не тема для обговорення чи дискусій.
А постійне пересипання з пустого в поржнє ... Насправді починає дратувати суспільство... Тому що в нормальних людей складається враження якойісь хунськойі неадекватності...зрештою ...украйінська мова це не корейська чи японська...ваша мова вона теж дуже складна ...алеж украйінці йійі якось вчать і то цілком незле. При цьму ніхто не скаржиться на якісь методики на якісь невідповідні умови . Хочуть і вчать .То чому тоді ви не можете вивчати укрвйінську ?коли вчити нехочуть то буть шукати 1001 причину ... Але вкінцевому результаті. ..то не є вирішення вашойі проблеми.

Тракторист 2017-04-16 / 01:34:42
ей брате вадь сестро бібі мушу вповісти аттакое. кидь файну децу упити, то мож у каждому оболокови пуціна увідіти. авадь орбону. у кого яка фобія - у того така білочка. май біда, коли така білочка надовго ся лишать чилядникови. тогди пак ищи довго му не треба ся чесатися коло зиркала.

Тракторитові 2017-04-16 / 01:27:57
От тут і вилізла твоя мадяронська суть :) Перше ти говорив, що ніякої війни між мадярами і словаками не було, а тепер вже, кли тебе мордою у факт тицьнули, називаєш словаків, державності яких було 7 днів, окупантами, а мадярів, які тоді пролили моря крові в Карпатській Україні і зазіхнули, в азарті, як прислужники Гітлера, і на територію Словаччини, постраждалими.

Спробуй виправдати ще й звірства мадярів по відношенню до євреїв, яких мадяри тисячами відправляли на смерть у нацистські концтабори.

Тракторист 2017-04-16 / 01:19:04
што ти мені сим небораку танкістьо хотюв уповісти ? мадярщина претендовала на свойі територийі, які уд нейі забрали гет опослі первойі мировойі. а словачини и в помині ищи тогди не боло. а в 1939 тому році словачина исновала лишень 7 днюв, тай хотюла уд ньимцьов упросити собі мало май бульш зимиль пуд тот шумок. так што словаки боли окупантами, но ни мадяри.

Критик 2017-04-16 / 00:55:56


Усі коментарі дописувача PATRIOT (Критик) видаляються. Адмін


Byby for traktorust 2017-04-16 / 00:49:27
Каждий собі думає як муся нравить а такой як хоче ...тим більше кить упє та і не одну децу.А пак дальше мож говорити што і галичани туй понайіхали та рулюуть ....та тоді запитай у свогосусіда што він на тото вшитко думає ... айбо звідайго на тверезу голову ... Бо кеть забагато упити , так ото тогди мож самому уцапіпи ... Не то што галичанам... Тай і сусід хун буде на тя позирати даяк ішак.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини