Програш Пацкана. Як БПП і НФ не поділили Рахункову палату

У вівторок увечері депутати Верховної Ради мали проголосувати за зміни в склад Рахункової палати. Незважаючи на те, що конкурс до відомства відбувся ще рік тому, керівництво Ради не поспішало виносити питання на розгляд. Причина банальна – президент та його партнери по коаліції не могли домовитися, кому ж відійде цей орган.

Програш Пацкана. Як БПП і НФ не поділили Рахункову палату

Від БПП очолити Рахункову палату хотів Валерій Пацкан, а Народний фронт бачив на цій посаді близького соратника Олександра Турчинова Руслана Лук’янчука.

За словами однопартійців Пацкана, його на посаду голови палати могли підтримати до 260 депутатів. Але "Народний фронт" запустив той сценарій, який узгодив на фракції ще 2 тижні тому.

В результаті РП залишиться непрацюючою, з керівництвом, що ходить під кримінальною справою.

В чому інтрига боротьби за Рахункову палату, розбирався INSIDER.

Яка така палата

-   Я взагалі не розумію,  навіщо комусь та палата, - сказав представник БПП Іван Вінник вже після проваленого голосування.

Втім його колега по фракції Оксана Продан з такою позицією не погоджується.

"Насправді Рахункова палата – це орган контролю Верховної Ради за всіма органами влади. І якщо раніше вона проводила перевірку лише в частині витрат, то після ухвалення нової редакції вона може контролювати і доходи цих органів. Це насправді величезний механізм, який давав би підстави для правоохоронців – для НАБУ, для прокуратури – про відкриття кримінальних прав. Ми всі розуміємо, що в правоохоронних органах не так багато аудиторів, а всі питання з коштами – це аудиторські питання і вміння знайти порушення. І в усьому світі рахункові палати існують для того, щоб давати приводи  для відкриття кримінальних справ. А у нас цей орган не працює", - зазначила Продан.

Зараз же, за словами депутата, цей орган залежить від прокуратури і МВС, оскільки його керівництву оголошено підозру через неправомірні дії з майном.

У листопаді минулого року силовики вручили повідомлення про підозру щодо махінацій з квартирою голові Рахункової палати Роману Магуті, за те що допоміг своєму підлеглому приватизувати житло в центрі Києва.

Валерій Пацкан

Дійсно після ухвалення влітку 2015 нового закону про Рахункову палату її функції суттєво розширились. Повний перелік нових повноважень РП можна прочитати тут. Але незважаючи на те, що комісія тоді досить оперативно провела конкурс внесення питання в Раду було заблоковане майже на рік. Не допомагали навіть звернення з боку європарламентарів.

Минулого пленарного тижня питання таки поставили до порядку денного, але одразу ж і зняли.

Нині вже представник президента в парламенті Ірина Луценко тоді пояснила  журналістам це тим, що виявилось, що з 28 відібраних кандидатур лише 6 знають іноземну мову. Тому питання відклали з вівторка на четвер. Чи вистачило б цих днів, щоб хтось з кандидатів ще підтягнув мовний рівень, журналісти так і не зрозуміли.

"Та я готовий виступати з трибуни хоч англійською, хоч угорською, хоч чеською", - сказав тоді в розпачі журналістам Валерій Пацкан. Але навряд чи в той момент депутат підозрював, чим історія закінчиться.

Як розповіли INSIDER  його колеги з групи УДАР, кандидат зустрічався перед тим з президентом і на словах отримав його підтримку. Але джерела на Банковій розповіли тоді ж INSIDER, що підтримки насправді нема, бо Порошенко не вважає ударівця своїм.

Втім за підрахунками тих таки ударівців Пацкан міг справді зібрати в Раді 260 голосів. Підтримку пообіцяла як Юлія Тимошенко (їх кандидат Олександра Кужель знялася, бо не мала достатньо підтримки стати головою), так і депутати більшості фракцій і груп.

В рейтинговому голосуванні він навіть набрав 291 голос.

Але отримати посаду все одно не вийшло.

Тонкий розрахунок

Ще позаминулого понеділка фракція "Народний фронт" вирішила, що підтримуватиме на посаду голови Рахункової палати Руслана Лук’янчука.

Останній близький соратник Олександра Турчинова. Він завжди фігурує в повідомленнях про бізнес-операції секретаря РНБО – від володіння офісом на Турівський до обвинувачень одіозного бізнесмена Олександра Шепелєва у виведенні мільйонних коштів.

Але, вочевидь, на Банковій хоч і не вважали Пацкана своїм, але колегам по коаліції РП віддавати не захотіли.

Станом на вечір цього понеділка фракція Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова знали, що посаду голови їм не віддадуть, бо Ігор Кононенко оголосив, що БПП підтримає Пацкана. Тоді "фронтовики" придумали як красиво прокинути колег – вони вирішили, що дадуть голоси за 9 кандидатур, але у голосуванні за затвердження 9-ки участі не братимуть.

В результаті при голосуванні за кандидатури членів РП фракція "Народного фронту" давала десь 56 голосів, але коли справа дійшла до фінального голосування, то від фракції на табло висвітилось аж 7 клітинок.

Руслан Лук'янчук

Це викликало хвилю обурення в залі в дискусію втрутився навііть представник Опоблоку Нестор Шуфрич, який вимагав таки проголосувати за палату і запустити зміни, але НФ позицію не змінив.

"Давайте знизимо градус напруги і тверезо на  холодну голову будем розбиратися, що Рахункова палата – це незалежний парламентський орган для контролю. І, певно, там повинні бути представлені всі фракції, всі групи для того, щоб це був незалежний орган.

Я хочу повернутися до незалежного органу НАЗК, який теж був незалежний. Чим це закінчилось по е-декларуванню?

Давайте європейськими гаслами не перекривати власну недолугість! Вважаю, що треба провести ретельний відбір, і представництво  повинно бути всіх фракцій і груп для того, щоб це був дієвий, а не внутрішньопартійний орган. Тому закликаю всіх утриматися від голосування", - заявив лідер фракції Максим Бурбак.

Що не задовольнило Бурбака у відібраних кандидатах і чиї вони?

Віктор Богун – помічник депутата від НФ Олега Кришина;

*Тарас Герула – за даними центру Ейдос, партнер юридичної компанії "Мoris Group", клієнтом якої протягом останніх років, у т.ч. 2014-2015 рр, є російська компанія "Лукойл". В об’єктивці експерти віднесли його до наближених до БПП;

Любомир Дроздовський – юрист наближений до "Батьківщини", захищав тестя Юлії Тимошенко по справі ЄЕСУ;

Руслан Лук'янчук – депутат НФ;

Андрій  Майснер – експерти не визначили його політичної належності, але кандидат працює в НАУ;

*Василь Невідомий – чинний член РП, в органах контролю з 2004 року;

*Цезарь Огонь – заступник департаменту Рахункової палати з питань бюджету;

*Валерій Пацкан – депутат БПП;

*Ярослав Сидорович – керівник департаменту адміністрації президента, називали людиною екс-глави АП Бориса Ложкіна.

В принципі серед тих 9, які були проголосовані – 5* були від БПП, 2 – від НФ, решта незалежні. Тому депутат від Радикальної партії Ігор Попов і припустив, що саме це було причиною відмови голосувати.  Але насправді НФ так би проголосував за будь-якої версії відбору.

Та ж Оксана Продан наголосила, що при рейтинговому голосуванні за кожну кандидатуру окремо "Народний фронт" підтримав всіх кандидатів, які увійшли до фінального списку. "Вони голосували за кожного окремо. Але не готові голосувати за повне оновлення Рахункової палати. Їх влаштовує ситуація, яка є нині, коли Рахункова палата не виконує свої функції", - додала "ударівка". 

Водночас слід зауважити, що фракція БПП при голосуванні кандидатур стабільно давала 100 голосів. Але при голосуванні за керівника департамента реформ адміністрації президента Ярослава Сидоровича витисла з себе аж 120 голосів.

Якби фракція зробила те саме і у фіналі, їй би не потрібен був "Народний фронт".

До речі, зранку INSIDER якраз говорив з новим головою фракції БПП Артуром Герасимовим і той одним зі своїх завдань назвав голосування фракції у 120 голосів. При тому, що зараз вона зазвичай дає не більше 105.

Правда, тепер у нього буде ще одне завдання – заспокоїти групу УДАР і якось пояснити, чому їх вчергове кинули.

 

Тетяна Ніколаєко, головний редактор "Інсайдер"

06 квітня 2017р.

Теги: Пацкан, Рахукова палата, БПП

Коментарі

Надія 2017-04-07 / 18:15:54
Точно.Той би нарахував, з часом або сів би, або втік би в Угорщину з нарахованим.

Василь із Ізи 2017-04-06 / 07:59:16
Се добре шо цього Золотарьовського барригу Пацкуна кинули як шмаркатого дітвака бо уже дуже великим фешаком став був

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини