В Ужгороді представили кліп на народну пісню "Під дубиною" у виконанні Мирослави Копинець (ФОТО)

Сьогодні в обласному музеї народної архітектури та побуту відбулася презентація кліпу на народну пісню "Під дубиною" у виконанні відомої закарпатської етно-співачки Мирослави Копинець.

В Ужгороді представили кліп на народну пісню "Під дубиною" у виконанні Мирослави Копинець (ФОТО)

Першими глядачами відеороботи стали всі причетні до її створення, працівники музею, на території якого, власне, знімали кліп, а також шанувальники творчості Мирослави Копинець, журналісти. 

Присутнім представили направду унікальний проект, який об'єднав багатьох талановитих і небайдужих до популяризації традицій та культури Закарпаття людей – починаючи з обдарованої виконавиці, залюбленої у пісенну автентику краю Мирослави Копинець, автора сучасного музичного аранжування до пісні Олександра Соліча, професійної режисерсько-знімальної групи на чолі з В’ячеславом Єгоровим і артистів, які знялися в кліпі, та закінчуючи численними сприятелями. 

Зокрема, Вікторія Фролова – начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації, яке також підтримало проект, відзначила: саме завдяки подібному синтезу – пісенного й акторського мистецтв, народної атрибутики, що зберігається на території ужгородського скансену – маємо якісний продукт, який різнобічно і, водночас, цілісно презентує культуру нашого краю. "Закарпаттю безперечно є що показати, та нам усе ще бракує саме таких чудових, автентичних і, заразом, сучасних культурних візитівок. Залишається побажати цій відеороботі численних та прихильних глядачів, а творчій групі – натхнення для подальших звершень".    

Директор музею Василь Коцан розповів, що кліп знімали впродовж майже двох місяців на території ужгородського скансену, в епіцентрі – хата з села Тибава Свалявського району, що є однією з перлин експозиції. За його словами, співробітники музею теж певною мірою долучилися до знімального процесу, приміром, надавали консультації режисерам щодо традиційних народних костюмів і деяких обрядових дій, притаманних для відповідного регіону. Результат порадував – музейне "старе село" ожило й наче повернулося в часи своєї молодості, первозданності. 

Саме такого ефекту досягти було доволі складно, – зізналися режисер В’ячеслав Єгоров і відеооператори Олексій Артем'єв та Тимофій Шмайда. По-перше, на території скансену розташовано немало "свідчень сучасності" – технічних пристроїв, туристичних вказівників тощо, які не повинні були потрапити до об'єктиву. По-друге, довелося докласти зусиль, аби втілити у кількох хвилинах отой невловимий дух "старого села", передати весь ліризм сюжету і підкреслити красу самої пісні. "Я дуже люблю етнічну музику, тож коли вперше почув цю пісню – вона здалася мені цікавою, драматичною, про справжні, вартісні життєві істини. Захотілося попрацювати як режисер саме з таким матеріалом, адже, як бачимо, кліпмейкерів, котрі цікавляться розважальними піснями, нині більш ніж достатньо". 

Переконливо вжилися в ролі провідні актори Закарпатського академічного обласного театру ляльок Микола Карпенко та Дмитро Малий, чарівна ужгородка Катерина Левкулич, а також артисти заслуженого академічного Закарпатського народного хору, солісткою якого є Мирослава Копинець. Співачка, до слова, теж присутня у відеороботі.

"Після перегляду кліпу я дуже схвильована, здається, режисерові таки вдалося передати щось невимовно щире, щемливе. Вважаю, що дуже потрібно народну пісню нести, насамперед, до молоді, адже наш народ настільки мудрий, душа його – настільки глибока в цих піснях, кожна з них чомусь навчає: робити добро, любити життя, насолоджуватися нашою казковою природою, шанувати вікові традиції, без яких ми сьогодні не були б собою. Сподіваюся, що це не остання наша спроба по-сучасному звеличити красу народної пісні", – поділилася Мирослава Копинець.

Друга, масштабніша прем'єра кліпу відбудеться 5 квітня в рамках концерту Мирослави Копинець "Neo-автентика", що розпочнеться о 18.30 у Закарпатській обласній філармонії. А вже після відеороботу можна буде побачити і в телеефірі та мережі Інтернет, повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

31 березня 2017р.

Теги: Копинець, кліп, Під дубиною

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини