Закарпатські кардіологи обговорили проблемні питання лікування гострого інфаркту міокарду (ФОТО, ВІДЕО)

Про ефективне лікування інфаркту міокарду та гострих серцевих станів говорили під час науково-практичної конференції кардіологи з усієї Закарпатської області.

Закарпатські кардіологи обговорили проблемні питання лікування гострого інфаркту міокарду (ФОТО, ВІДЕО)

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) залишаються головною причиною госпіталізації, інвалідизації та смертності населення як в Україні , так і в усьому світі. Дві третини населення області хворіють на ССЗ, відтак і дві третини всіх смертей стається саме через цю патологію. Одним з найбільших чинників ризику ССЗ є підвищений артеріальний тиск.  

Як зазначив головний лікар обласного кардіологічного диспансеру Роман Соскида, на артеріальну гіпертензію в області хворий кожен третій дорослий закарпатець (309 911 осіб). Зверталась увага на те, що за останній рік зросла захворюваність на ішемічну хворобу серця, однак зменшилась кількість інфарктів до 1069 випадків (у 2015р. – 1077).  Показовим є те, що 325 пацієнтам,  які захворіли на гострий інфаркт міокарду проведено ургентне стентування коронарної артерії. 

Відзначалось, що протягом 2016 року в Закарпатському обласному клінічному кардіологічному диспансері проведено 2 716 ангіографічних досліджень; 122 оперативних  втручань, з приводу імплантації штучних водіїв ритму та 96 оперативних втручань на відкритому серці.

Окрім підбиття підсумків роботи за минулий рік фахівці вирішували і проблемні питання. Серед яких: оптимізація логістики та співпраця з екстреною допомогою і стаціонарами області. Адже при інфаркті міокарду час доставки пацієнта до медзакладу є вирішальним при наданні допомоги. І часто цей дорогоцінний час втрачається через причини, які не залежать від медиків. Старий автотранспорт, розбиті шляхи та пізнє звернення пацієнтів по меддопомогу ускладнюють, а подеколи зводять нанівець всі зусилля лікарів… Фахівці акцентували увагу на необхідності проведення освітньо-профілактичної роботи серед населення та роз’ясненні  основних ознак інфаркту.   

Наразі на Закарпатті тільки в обласному кардіологічному диспансері проводять стентування (малоінвазивна процедура, яка зупиняє розвиток інфаркту та запобігає його руйнівним наслідкам). Але вже у вересні, з відкриттям сателітного відділення ЗОККД в м. Хуст, медична допомога хворим з інфарктом міокарду та іншими гострими серцевими станами буде надаватися на якісно вищому, європейському рівні.   Відомо що при гострому коронарному синдромі потрібно встигнути доставити хворого до медзакладу у т.зв. «терапевтичне вікно» - за 2-3 години. Якщо за цей час хворого доставити до лабораторії – його можна врятувати від інфаркту В Ужгороді таку допомогу вже успішно надають, але ж із деяких гірських районів встигнути доправити пацієнта до обласного центру – проблемно.  Тому саме в Хуст оптимально транспортувати хворих із  Рахівщини, Тячівщини та самої Хустщини – він розташований у межах 100 км від них.

Довідка

Відкриття відділення в Хусті відбудеться в рамках реалізації проекту Світового Банку «Покращення охорони здоров’я на службі у людей». З метою покращення медицини області кошти в загальній сумі понад 7,2 млн доларів будуть інвестовані в придбання обладнання,  проведення семінарів та тренінгів для медичного та адміністративного персоналу,  комп’ютерну техніку та програмне забезпечення для ведення  електронного реєстру пацієнтів, закупку 22 автомобілів «швидкої допомоги», тощо. 

29 березня 2017р.

Теги: конференція, кардіологи, інфаркт

НОВИНИ: Соціо

11:28
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини