Ужгород торік мав чи не найнижчий в області показник охоплення БЦЖ новонароджених – близько 60% (ФОТО)

В Ужгороді зменшується кількість тих, хто проходить флюорографічне обстеження легень. Дозволяють собі нехтувати цим навіть окремі громадяни, які повинні це робити з огляду на місце і характер роботи.

Ужгород торік мав чи не найнижчий в області показник охоплення БЦЖ новонароджених – близько 60%  (ФОТО)

Зокрема, торік показник обстежень був 470 на 1000 мешканців, тоді як протягом 2015 року – 580, а в 2014-му ще вищий. Про це йшлося днями в Ужгородській міській раді під час «круглого столу» до Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Як повідомила міський фтизіатр Вікторія Берестовська, протягом 2016-го в Ужгороді захворіли 56 осіб, цей показник тримається на рівні попереднього року, у першому кварталі 2017-го виявлено вже 14 хворих. На жаль, зростає кількість мультирезистентних форм, тобто стійких до лікування. Хоча, зазначалося, можливо, це пов’язано з поліпшенням лабораторної бази – у місті діють дві лабораторії, де можна швидко, протягом 45 хвилин, встановити діагноз.

Дещо знизилася торік і смертність від туберкульозу, хоча загалом вона все ще досить висока. Однак в Ужгороді, як і на Закарпатті загалом, є значне зростання дитячої і підліткової захворюваності. Це пов’язано насамперед із перебоями в попередні роки постачання вакцини БЦЖ, яка вводиться ще в пологовому будинку.

В Ужгороді в 2016-му захворів один підліток (у нього ще й мультирезистентна форма), а решта діти – до року. Всі вони – ромської народності, тоді як по області серед захворілих дітей роми складають 33%. Зазначалося, що БЦЖ – це 80% захисту, але якщо і виникне захворювання після щеплення – воно пройде у більш легкій формі. Зараз вакцина є, але батьки дуже часто відмовляються від щеплень, торік Ужгород мав майже найнижчий в області показник охоплення БЦЖ новонароджених – близько 60%.

Чимало батьків в Ужгороді відмовляються і від туберкулінодіагностики, яка проводиться реакцією Манту.

Відзначалося, що з медичною реформою буде більше навантаження на сімейних лікарів і потрібно провести навчання щодо їх настороженості до туберкульозу, необхідності слідкувати за вчасним рентген-обстеженням, проведенням щеплень і діагностики. Домовилися вивчити можливість запровадження соціального пакету для хворих із певним набором харчів та гігієнічних засобів і талонів для перевезення до медичного закладу та у зворотному напрямку. Це могло б стати суттєвим чинником, аби ті, хто проходить лікування, не переривали його, бо це призводить до мультирезистентних, тобто стійких до медикаментів форм, відтак лікування таких хворих обходиться значно дорожче. Більшість пацієнтів, які переривають лікування – роми.

Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак подякував медикам за роботу, у тому числі працівникам амбулаторій загальної практики сімейної медицини, які, коли була нестача БЦЖ, проводили щеплення з вакциною, закупленою батьками. Також Олександр Павлович відзначив роботу працівників Червоного Хреста, які ведуть супровід хворих із мультирезистентними формами, слідкують, аби ті все ж проходили лікування. Заступник міського голови доручив провести навчання медиків у школах щодо туберкулінодіагностики, організувати роз’яснення батькам, наскільки важливо проводити і щеплення, і вчасно виявляти недугу.

Підсумовуючи засідання «круглого столу», начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар наголосив: першочергове завдання медикам, які працюють з дітьми – переглянути всі випадки протипоказів, провести роз’яснювальну роботу з батьками, які відмовлялися від щеплень, бо уникнути поширення туберкульозу серед діток можна, лише якщо кількість вакцинованих складатиме не менше 95%.

27 березня 2017р.

Теги: новонароджені, вакцинація

Коментарі

анонiм 2018-11-10 / 18:28:42
Скiльки вам платять за вакцинацию ? Медики продадуть душу за грoшi

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини