ВР не призначила аудитором для НАБУ ні "кишенькового" Брауна, ні незалежного Сторча

Верховна Рада не змогла призначити одного з трьох аудиторів для Національного антикорупційного бюро.

У рейтинговому голосуванні кандидатуру американця Роберта Сторча підтримали 178 депутатів, а Найджела Брауна – 202 депутати.

Відповідно до результатів рейтингового голосування голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив на голосування питання про призначення Брауна, але це рішення підтримали лише 200 нардепів.

Під час першого розгляду в парламенті цього питання 23 лютого Браун з'явився раптово, хоча комісія відібрала як кандидата від Верховної Ради Сторча.

Тепер за визначення Брауна як представника Верховної Ради у комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ віддали голоси 107 депутатів від БПП, 54 члени "Народного фронту", 14 представників "Опозиційного блоку", 10 депутатів із групи "Воля народу" і 9 – із групи "Відродження", 1 соратник Олега Ляшка та 5 позафракційних. А фракції "Самопоміч" та "Батьківщина" не дали жодного голосу.

Після цього спікер попросив комітет з питань запобігання корупції доопрацювати пропозиції.

Під час розгляду цього питання трибуну заблокували з десяток депутатів, які були проти висування Брауна. Серед них був Єгор Соболєв, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук.

Доповідав від профільного комітету Ігор Артюшенко, хоча голова комітету Єгор Соболєв намагався протестувати проти цього.

Попри блокування трибуни Артюшенко з місця заявив, що комітет повторно призначив голосування щодо призначення аудитора НАБУ і 16 березня розглянув дві кандидатури – Найджела Брауна і Роберта Сторча, які раніше набрали в сесійній залі відповідно 205 голосів і 76 голосів нардепів.

За словами Артюшенка, комітет компромісно запропонував знову винести на розгляд Верховної Ради дві кандидатури і поставити їх на рейтингове голосування: "Я вважаю, що це – найдемократичніша процедура".

Іван Крулько заявив, що "Батьківщина" буде підтримувати кандидатуру Сторча, який посідає посаду заступника генерального інспектора Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки, – професійного аудитора, якого початково пропонував профільний комітет.

"НАБУ будуть інспектувати три аудитори, яких призначають по одному президент, Кабінет міністрів і Верховна Рада. І навіть зараз Адміністрація президента (Петра Порошенка) не дає можливість, щоб парламент призначив хоч одного незалежного аудитора", – сказав він.

За словами Крулька, Сторч "однаково незалежно здійснює роботу як для демократичної адміністрації (президента США), так і республіканської, але цей кандидат не підходить для Адміністрації президента (Порошенка), бо він буде здатен здійснити незалежний аудит".

"Для чого вчергове ганьбитися, вносячи кандидатуру, яка викликала скандал?", – сказав він і нагадав, що Браун минулого разу не зміг відповісти на запитання, хто його запросив і чим він буде займатися як аудитор НАБУ.

Крулько також закликав припинити "нижче плінтуса опускати Верховну Раду".

Парубій сказав, що можливість вибрати – "це і є принцип демократії".

Єгор Соболєв попередив, що "до парламенту вже їду Автомайдан".

"Вас втягують в оборудку. Не було рішення комітету", – заявив він і додав, що "навіть та купка людей", які зібралася, попросили Савчука доповідати, а він не прийшов: "Інколи, коли на людину тиснуть, краще не прийти і не взяти участь у гріхопадінні".  

Соболєв заявив про "шахрайство" і "маніпулювання процедурами".

"Я готовий знову збирати наш комітет із протидії корупції – щоб із самого початку обговорити і винести рекомендацію Верховній Раді. У мене прохання до всіх політичних сил: зустрітися з кандидатами на посаду аудитора НАБУ. Але не руйнуйте її незалежність ", – заявив він.

Іван Мельничук від БПП на це заявив про "зомбування" і сказав: "Комітет не є Вашою приватною структурою…".

"Від Блоку Петра Порошенка, побратимів із "Народного фронту" і інших притомних депутатів… була внесена кандидатура Найджела Брауна. Ми все зробили для того, щоб зняти штучний розбрат – і тому ми винесли дві кандидатури… Прошу підтримати Найджела Брауна. Голосуйте так, як кожному велить його серце", – сказав він.

Максим Бурбак від "Народного фронту" заявив, що для роботи НАБУ важливо дотриматися процедури при виборі аудитора: "Зал має право визначатися. І ми не будемо вестися на політиканів, які нав'язують одну кандидатуру, яка їм сподобалася".

"Не може бути диктат однієї політичної сили, яка перебирає на себе все в цій країні, а потім ховається у сміття… У мене було кілька бесід із членами комітету – перестаньте людей шантажувати та лякати. Нас уже лякали", – заявив він.

Олег Ляшко сказав, що його фракція "у цих іграх" участі не братиме, бо "ми не бачили ні одного, ні другого кандидата".  

Він нагадав, що лише негативний висновок аудиту є підставою для звільнення керівництва НАБУ. "Можна знайти трьох українців, а не Сторчів і Браунів", – вважає він.

Сергій Мельничук від "Волі народу" обурився, що "багато репортерів, а не депутатів тут з'явилося", і попередив: "Ми будемо голосувати за дві кандидатури, аби процес зсунувся".

Антикорупційний комітет Верховної Ради 22 березня має намір повторно рекомендувати парламенту обрати заступника генінспектора Мін’юсту США Роберта Сторча аудитором НАБУ або оголосити новий конкурс на посаду аудитора.

Про це журналістам повідомив голова комітету, депутат Ради від фракції "Об'єднання "Самопоміч" Єгор Соболєв.

"Є два виходи із ситуації, які я бачу: голосуванням комітету підтвердити рекомендацію парламенту призначити Роберта Сторча... Якщо на це не вистачить сили волі, то я запропоную заново оголосити конкурс - будемо шукати таких, як Роберт, по всьому світу", - сказав він.

При цьому Соболєв наголосив, що обрання аудитором НАБУ українця є малоймовірним, оскільки така людина повинна мати досвід роботи в міжнародних судах, прокуратурах або міжнародних антикорупційних організаціях.

Соболєв зазначив, що засідання комітету, на якому буде розглянуто це питання, відбудеться в середу, 22 березня.

ДО ТЕМИ:

Війна з(а) НАБУ, або Кишеньковий аудитор Банкової

21 березня 2017р.

Теги: НАБУ, аудитор, Браун, Сторч

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини