Угорські медіа збурюють населення, переповідаючи нісенітниці про заборону угорської мови – Бідзіля

Про реакцію на мовний закон на Закарпатті "Громадському радіо" розповів доктор соціальних комунікацій, завкафедри журналістики Ужгородського національного університету Юрій Бідзіля

Угорські медіа збурюють населення, переповідаючи нісенітниці про заборону угорської мови – Бідзіля

Андрій Куликов: Наскільки поширеним на Закарпатті є несприйняття законопроекту про мову?

Юрій Бідзіля: Закарпаття достатньо етнотолерантний регіон, адже багато закарпатців є білінгвами чи й трилінгвами. Ситуація з мовним питанням значною мірою політизована. Питання, що піднімаються, частково фінансуються окремими представниками політичних сил угорської спільноти, дещо це збурюють громадські угорські організації.

Проте людей набагато більше цікавлять економічні питання. Ті, хто виїхав в Угорщину і стали угорськими громадянами, залишаються українськими угорцями, тому їх не сприймають.

Достатньо високим є інтерес до мовного питання угорських медіа. Часто вони не володіють інформацією і переповідають нісенітниці, що угорську мову буде заборонено, і таким чином вони збурюють населення.

Сергій Стуканов: Законопроект про телебачення передбачає, що регіональні мовники мають заповнити ефір державною мовою лише на 50%, і 50% може бути іншою мовою. Ця інформація донесена до широкого загалу?

Юрій Бідзіля: Якраз ця інформація етнонаціональним спільнотам невідома, при чому не тільки угорським, а й румунським і словацьким.

Не дуже добре, що в загальнонаціональних медіа Закарпаття часто представляють регіоном сепаратизму. Його немає, в тому числі серед етнонаціональних спільнот.

Із проведених нами опитувань, що стосувалися питання, де б ви хотіли бути і громадянином якої країни, серед етнонаціональних спільнот Закарпаття немає тих, хто хотів би змінити громадянство. На цьому дуже часто спекулюють.

Андрій Куликов: Які наслідки несе законопроект про мову для філологічного факультету Ужгородського університету?

Юрій Бідзіля: Ніяких загрозливих наслідків не буде. В Ужгородському університеті існує гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання, який був створений на підставі міждержавної угоди між Україною та Угорщиною. 50% предметів і надалі будуть вести угорською мовою.

Це все пахне виборами і набиранням політичних дивідендів лідерами громадських рухів, зокрема угорських, але серед угорськомовного населення паніки, що вони не будуть вивчати материнську мову, немає.

Інша проблема ― викладання української мови. Його піднімали на рівні Міносвіти. В угорських школах було обурення, пов’язане з тим, що люди, які не володіють ситуацією, коментують знання чи незнання української мови в угорському середовищі.

З іншого боку, підручники з методики викладання української мови абсолютно не є адаптованими для дітей, які виросли в угорських родинах. Угорська й українська ― це різні групи мов. Якщо підручник для 5 класу передбачає, що дитина в угорській школі має володіти всім тим, чим володіє дитина, що навчалась в українській школі ― це неправильний підхід.

Українську мову в угорських школах мають вивчати як іноземну, тоді буде результат.

Гуляє міф, що учням угорських шкіл легше вивчати українську мову, ніж російську. Це неправда, бо українська і російська належать до східнослов’янської групи мов. Єдине ― викладання російської як іноземної було добре виробленим, а методика викладання української подається як викладання рідної мови, хоча вона такою не є.

Аудіоверсію цієї розмови можна прослухати тут

21 березня 2017р.

Теги: мова, угорці, законопроект

Коментарі

Вікторія Надь 2017-03-27 / 00:50:28
Як для раптового інтерв'ю телефоном, а я чула цю програму в прямому ефірі, то воно більш, ніж добре. Бідзіля сказав і про економічну ситуацію, і про потребу її покращення в країні. Про угорців та інші національні меншини говорив дуже виважено й доброзичливо. Про опитування сказав, що вони не репрезентативні, але я теж думаю, що люди хочуть виїхати з України не через мовне питання, а через економічну скруту. Про методику викладання укрмови в угорських школах - це взагалі бомба. Всці бояться про це говорити, а Бідзіля сказав. І не треба його поливати брудом, він розумний чоловік. Багато тут диванних мудрогеликів, які ховаються під ніками, самі нічого не зробили, а інших поливають брудом, а людина сказала свою думку про проблему відкрито, прямо і чесно. І не треба про всіх писати одне й ьрехати, особливо, коли нічого не знаєш про людину. Завдяки Бідзілі УжНУ має телерадіостудію, якраз на таких людях і тримається наука. І він не виїхав за кордон, хоч, думаю, що, мабуть, міг би, бо наскільки я знаю, то його дружина вже десятки років працює за кордоном в одній із країн ЄС.

Мигаль Правді 2017-03-23 / 14:20:04
Правдо! Айбо ты штось дуже по-комунистичиськы брешеш

István 2017-03-21 / 10:49:07
То що казав Бідзіля в останніх 4-х абзацах - абсолютно він прав. І вся угорська спільнота Закарпаття про це говорить, але ніхто не слухає нас.
Нарешті український фахівець зрозумів цю проблему, та підтримує її вирішення

Місцевий 2017-03-21 / 10:16:06


Нецензурна лексика. Опануйте себе. Коментар видалено. Адмін


Byby 2017-03-21 / 09:36:50
Tak що Миколо Ти вже передумав ...так рєзко ?

Byby 2017-03-21 / 09:30:23
Нажаль вони " недоступні ",але якби вони написали ....о це булаб "бомба ".

Дід Микола 2017-03-21 / 09:09:14
да бібі, твоєму інтелекту якраз доступні януковичі і порошенки, саме завдяки таким як ти, ніколи українці не будуть жити достойно, вітаю)

Byby 2017-03-21 / 08:45:36
Ну то в такому разі Тобі Миколо треба перейізджати до чукчів (На чукотку),і все вийде як ти хочеш ....і Закарпатська зима там буде як літо ,і рахунків платити ніяких нетреба ...і мнєса буде багато....так що збирайся Миколо в дорогу далеку....видно така твоя долі.

Дід Микола 2017-03-21 / 08:22:51
Byby, чукчі то лиш для прикладу, ті ж самі угорці будуть з задоволенням вчити українську, бо будуть бачити свої перспективи в Україні, країні з нормальним рівнем життя, де громадяни ситі, обуті і одягнені, а не думають лише про те, як би пережити зиму і найвищі в Європі тарифи, при рабських пенсіях і зарплатах

Byby 2017-03-21 / 08:19:30
Ну так ....варягів ми вже колись мали...тепер треба поробувати з чукчами...і рівень життя стане так як в польщі ....а може як у норвеГійі...в них там на півночі тоже є тоті що називаються Лапланди....не чукчі но майже родичі.

Byby 2017-03-21 / 08:10:00
Який клас ,яка свіжа думка...я не проти якщо чукчі почнуть перейізджати в закарпаття , тільки одна біда що йіх мало , тай і клімат йім не дуже тойво...а як там тих оленів перевозити , чи може йім самим вже на тих оленях сюди йіхати ....чи як?

Дід Микола 2017-03-21 / 07:59:00
http://biz.censor.net.ua/events/3022931/ahmetov_stal_bogateyishim_ukraintsem
А поки безмозглі ідіоти будуть продавати свої голоса за 500 грн, або 35 коп/день, то багатіти будуть лише такі товаріщі, і такі товаріщі завжди скуплять лохів оптом і в розніцу.

Дід Микола 2017-03-21 / 07:48:53
Byby, як я вже писав, для початку треба зібрати залишки мозгів в кучу і обрати собі нормальну владу, а не горлопанів в вишиванках, потім перестати красти, і коли рівень життя буде на рівні з Польщею, то навіть чукча з Чукотки радісно сюди переїде, вивчить українську мову, буде тут розводити оленів і співати українських пісень.

Byby 2017-03-21 / 07:37:12
От постійно птшуть і акцентують ....вийіхали вийіхали ......так от ,ластівка яка маленька як далеко відлітає , а все одно вертається тільки до свого гнізда....кожен має свою долю , в житті всяке може бути алі вертаються до отчого порогу .

Byby 2017-03-21 / 07:28:44
Гей миколо...а що Ти пропонуєш ...які шляхи вирішення : мовного , економічного ,......ну там всіх решта....Ну от Ти постійно пишеш і нікуди не втікаєш , вже подаєш хороший приклад.

Byby 2017-03-21 / 07:23:32
Ну нехай....і бідзіля і садовий і ніцой і нетой ... а чому ви так сприймаєте (Ви)рішення мовного питання так однобоко...перечитайте уважжно ще раз...

Дід Микола 2017-03-21 / 07:15:11
Із проведених нами опитувань, що стосувалися питання, де б ви хотіли бути і громадянином якої країни, серед етнонаціональних спільнот Закарпаття немає тих, хто хотів би змінити громадянство. На цьому дуже часто спекулюють.(с)
Банальна брехня бідзілі. Україна займає 132-е місце по рівню життя, поруч з Угандою, від вас навіть українці масово тікають куди очі бачать, а не те що угорці. Окрім як красти і брехати, більше нич не знаєте робити.

Правда 2017-03-21 / 06:12:45
самі ж бідзілі, джемільови, садові, ніцої і розхитують цю ситуацію із угорськомовним населенням. це як дітям-даунам дати в руки сірники.

студент 2017-03-21 / 05:47:41


Хамство і флуд. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини