Учасники війни на Донбасі просять владу Ужгорода і прокуратуру Закарпаття перевірити земельні афери екс-депутата Маєрчика

На їх думку, повернення земельних ділянок, які незаконно перейшли у власність родини колишнього депутата, могло б компенсувати гостру нестачу земельних ділянок в обласному центрі Закарпаття для потреб учасників бойових дій на сході України

Учасники війни на Донбасі просять владу Ужгорода і прокуратуру Закарпаття перевірити земельні афери екс-депутата Маєрчика

На адресу Закарпаття онлайн надійшло колективне звернення закаратців-учасників російсько-української війни на сході України щодо повернення земельних ділянок, які незаконно перейшли у власність родини депутата Ужгородської міськради 5-го скликання Павла Маєрчика та несплачених в бюджет м. Ужгород за оренду землі понад 2 млн грн.

На думку його авторів, 15 земельних ділянок, отриманих П.Маєрчиком від Ужгородської міської ради в період 2005-2010 роки (за каденції Ратушняка С. М.), коли він був депутатом цієї ради та займав посаду секретаря депутатської земельної комісії, могли б компенсувати гостру нестачу земельних ділянок в обласному центрі Закарпаття для потреб учасників бойових дій на сході України.

Також, на думку підписантів, варто забезпечити повернення ВАТ ГТК«ІНТУРИСТ ЗАКАРПАТТЯ» в бюджет м.Ужгород коштів, не сплачених за орендну плату земельної ділянки площею майже 1,5 га на площі Кирила і Мефодія, 5,  в сумі понад 2 млн грн.

Листа надіслано на ім'я Ужгородського міського голови Богдана Андріїва, прокурора Закарпатської області В.Гаврилюка, а копію - Генеральному прокурору України Юрію Луценку.

Детальніше про це - у тексті звернення.

Ужгородському міському голові

Андріїву Б.Є.

Прокурору Закарпатської області

Гаврилюку В.О.

 

КОПІЯ:      Генеральному прокурору України

Луценко Ю.В.

 

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

учасників російсько-української війни на Сході України із Закарпатської області

щодо повернення земельних ділянок, які незаконно перейшли у власність родини депутата Ужгородської міськради 5-го скликання Маєрчика Павла Степановича

та несплачених в бюджет м. Ужгород понад 2 млн. грн. за оренду землі

 

В зв’язку із гострою нестачею земельних ділянок в обласному центрі Закарпаття для потреб учасників бойових дій на Сході України, ми починаємо вивчення законності їх виділення за останні роки. Одним із найгучніших випадків в ЗМІ за кількістю ділянок, що перейшли у власність однієї родини, є випадок із сумновідомим різними рейдерськими схемами екс-депутатом Маєрчиком Павлом Степановичем. Відповідно до публікації на сайті «Закарпаття онлайн», його родина отримала що найменше 15 земельних ділянок від Ужгородської міської ради в період 2005-2010 роки (за каденції Ратушняка С. М.), коли Павло Степанович був депутатом цієї ради та займав посаду секретаря депутатської земельної комісії (Додаток 1)

Скоріш за все через корупційні домовленості з керівництвом тодішньої міськради, Маєрчик Павло Степанович, використовуючи свою посаду секретаря земельної комісії, організовував виділення в приватну власність земельні ділянки на підставних осіб, так званих «піджаків», а потім переоформляв їх як на себе, так і на членів своєї родини (Маєрчик Маріанну Василівну, Маєрчик Наталію Михайлівну). Земельні ділянки оформлялись «піджакам» під будівництво індивідуального житлового будинку площею до 10 соток на одну людину, саме з метою їх безоплатного отримання, із грубим порушенням генплану міста і Земельного кодексу України, а посадовці міськради за «домовленістю» в свою чергу приймали незаконні рішення. В подальшому ці переоформлені на себе земельні ділянки, родина Маєрчиків продавала по ринковим цінам, хоча в договорах купівлі-продажу вказували значно занижену ціну напевно з метою недоплати відповідних податків.

Так, для прикладу, згідно з тією ж публікацією, Маєрчик Наталія Михайлівна  у липні 2014 року продала Голубка Василю Івановичу, що проживає в с. Угля Тячівського району,  дві земельні  ділянки в м.Ужгород по вул. Баб'яка, б/н (біля заводу «Модуль-М») площею 8,8 соток кожна, тобто 17,6 соток  за майже 300 тис. грн., згідно договору купівлі-продажу. Це при тому, що ринкова вартість такої ділянки в тому районі на той час сягала не менше 1 млн. грн. Ще раніше безоплатну передачу у власність цих же земельних ділянок, які до того ж були частиною зеленої зони міста, «лобіював» особисто Маєрчик Павло Степанович. Він, як секретар земельної комісії, організував включення в порядок денний сесії з порушенням регламенту, генплану міста, без обговорення відповідного проекту в депутатських комісіях, з подальшим голосуванням за виділення цих ділянок «своїм піджакам» на прізвище Пап Роберт Робертинович та Горняк Павло Федорович, які в подальшому переоформили ці ділянки на Маєрчик Наталію Михайлівну. Тому тут очевидно присутня корупційна складова.

http://zakarpattya.net.ua/News/161453-V-Uzhhorodi-sud-rozhliane-cherhovyi-zemelnyi-kryminal-eks-deputatata-Maierchyka

Також даний «персонаж» вже встиг прославитися раніше спробами «віджати» рейдерським шляхом прибудинкову територію 4500 тис. мешканців багатоквартирних будинків на вулицях Можайського, Генерала Свободи, 8-го Березня, магазину «Взуття» на вулиці Корзо та перешкоджанням журналістській діяльності телеканалу «М-Студіо».

http://zakarpattya.net.ua/News/140223-Eks-deputat-shcho-namahaietsia-zabuduvaty-dvir-tysiach-uzhhorodtsiv-prykhvatyzuvav-za-svoiei-kadentsii-shchonaimenshe-15-zemelnykh-dilianok--DOKUMENTY

http://zakarpattya.net.ua/News/154674-Vlasnytsi-mahazynu-Korzo-u-Vyshchomu-hospodarskomu-sudi-Kyieva-vyhraly-spravu-u-reidera-Maierchyka

http://zakarpattya.net.ua/News/154804-U-spravi-pro-pereshkodzhannia-Maierchykom-zhurnalistskii-diialnosti-sud-pryiniav-vidvid-suddi-Lemisha

Нещодавно із місцевих ЗМІ нам стало відомо про ще один ганебний факт за участі цього одіозного екс-депутата. А саме, після того як ПАТ "Закарпаттяобленерго" звинуватило ВАТ «Готельно-Туристичний Комплекс» Інтурист-Закарпаття» в крадіжці електроенергії, на перевірку даного готелю був відправлений їх працівник. При спробі проведення перевірки показників лічильників на даного працівника здійснив фізичний напад Павло Маєрчик, який за наявною інформацією займає посаду голови наглядової ради даного готелю, а відтак в такий злочинний спосіб скоріш за все намагався приховати таку крадіжку. Наразі по даному факту триває кримінальне провадження.

http://zakarpattya.net.ua/News/165840-Zakarpattiaoblenerho-zvynuvatylo-Inturyst-Zakarpattia-v-kradizhtsi-elektroenerhii-a-skandalnoho-eks-deputata-Maierchyka-%E2%80%93-v-pobytti-pratsivnyka

http://zakarpattya.net.ua/News/166045-Pobyttia-pratsivnyka-Zakarpattiaoblenerho-eks-deputatom-Maierchykom-v-Uzhhorodi-v-politsii-otsinyly-iak-zavdannia-lehkykh-tilesnykh-ushkodzhen

Окрім того, за наявною інформацією, це не єдина спроба уникнути від сплати обов’язкових платежів даним готельним комплексом. Зокрема, як стало нам відомо, до бюджету м. Ужгород тривалий період цим готелем не сплачуються орендна плата у великих розмірах за користування земельною ділянкою площею майже 1,5 га на площі Кирила і Мефодія, 5. Скоріш за все старі зв’язки з міською радою як екс-депутата, а зараз співвласника даного готелю, забезпечило  Павлу Маєрчику можливість застосувати чергову корупційну схему.

Суть схеми полягає в наступному: в 2011 році ВАТ «Готельно-Туристичний Комплекс» Інтурист-Закарпаття» переукладає договір оренди з Ужгородською міськрадою на новий із значно заниженим коефіцієнтом 0,5, який можливо надати лише для земель де ведеться нове будівництво.Хоча при цьому жодних  дозвільних документів даним готелем на таке будівництво надано не було, оскільки воно і не проводилось. Попередній же договір оренди землі від 31.12.2004 р. був укладений із розрахунку коефіцієнта реального функціонального використання (землі комерційного використання) в розмірі 2,5. Це в свою чергу привело до зменшення платежів орендної плати в Ужгородську міську раду в 5 разів, тобто замість реальної суми в 25 тис. грн. щомісяця сплачувалось по «новій схемі» 5 тис. грн. Тобто, з 2011 року по сьогоднішній день з врахуванням щорічного подорожчання землі (індексації), готелем недоплачена місту  орендна плата за 6 років в сумі понад 2 млн. грн. Окрім того, наскільки відомо останні 2 роки оренда плата взагалі не сплачується (Додаток 2).

Відтак виникає логічне питання: чому посадовці Ужгородської міської ради, які мали б діяти виключно в інтересах громади щодо наповнення бюджету міста, не отримавши за тривалий період значні кошти від орендної плати, не вжили заходи щодо розірвання договору оренди?

Можливо такі аналогічні корупційні схеми із обкраданням місцевого бюджету присутні і з іншими підприємствами: «САТУ», «ОФІС-ЦЕНТР-1», «ОФІС-ЦЕНТР-2», «ОФІС-ЦЕНТР-3», «ОФІС-ЦЕНТР-4», «ОЛЕСЯ», «ЗАКАРПАТІНВЕСТБУД», які також орендують в міста земельні ділянки, засновником, керівником чи бенефіціаром яких є Павло Маєрчик або члени його родини.

При таких підходах в роботі Ужгородська міська рада ніколи не вирішить гострої проблеми виділення земельних ділянок та надання грошової допомоги учасникам бойових дій на Сході України, а тому просимо:

1) перевірити правомірність одержання родиною Маєрчика Павла Степановича зазначених у зверненні 15 земельних ділянок. У разі підтвердження незаконного відчуження повернути їх у власність  громади Ужгорода для подальшого виділення їх у встановленому порядку учасникам російсько-української війни, згідно обліку черговості в Ужгородській міській раді;

2) забезпечити повернення ВАТ ГТК«ІНТУРИСТ ЗАКАРПАТТЯ» в бюджет м.Ужгород несплачених коштів за орендну плату земельної ділянки площею майже 1,5 га на площі Кирила і Мефодія, 5,  в сумі понад 2 млн. грн.

3) скасувати незаконний договір оренди земельної ділянки на площі Кирила і Мефодія, 5, укладеного по заниженій орендній платі в 2011 році між ВАТ ГТК«ІНТУРИСТ ЗАКАРПАТТЯ» та Ужгородською міською радою, що завдав значні збитки місцевому бюджету.

4) перевірити на предмет своєчасного надходження до місцевого бюджету коштів за орендовані земельні ділянки приватними підприємствами: «САТУ», «ОФІС-ЦЕНТР-1», «ОФІС-ЦЕНТР-2», «ОФІС-ЦЕНТР-3», «ОФІС-ЦЕНТР-4», «ОЛЕСЯ», «ЗАКАРПАТІНВЕСТБУД», засновником, керівником чи бенефіціаром яких є Павло Маєрчик або члени його родини.

5) листування просимо проводити через Громадську спілку «Ліга ветеранів АТО та бойових дій «Карпатська Земля»» за адресою: м. Ужгород, вул. Гойди, 8, каб.309.          

ДОДАТКИ:

1)      публікація із сайту «Закарпаття-онлайн» із переліком земельних ділянок, що перейшли у власність родини Маєрчика Павла Степановича – 12 арк.;

2)      документи щодо обрахунку орендної плати ВАТ ГТК «ІНТУРИСТ-ЗАКАРПАПТТЯ» на земельну ділянку площею 1,492 га на  пл. Кирила і Мефодія №5:

-          копія договору оренди між Ужгородською міськрадою та ВАТ ГТК «ІНТУРИСТ-ЗАКАРПАТТЯ» від 2011 р. за заниженою нормативно-грошовою оцінкою – 3 арк.

-          копія витягу з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки від 14.03.2011року з коефіцієнтом функціонального використання 0,5 ( що укладається для земель де ведеться нове будівництво) - на 1 арк. 

-          копія витягу з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки від 06.02.2009 року з коефіцієнтом функціонального використання 2,5 (що передбачає комерційну діяльність), по якій був оформлений попередній договір оренди у березні 2009 року - 1арк.

-          копія листа Головного Управління Держкомзему у Закарпатській області №03/01-07/87 щодо роз’яснення застосування функціонального коефіцієнту 0.5 при проведенні розрахунку нормативно-грошової оцінки виключно для земельних  ділянок у стадії будівництва – 1 арк.

 

ПІДПИСИ:

 

_________________     ______________________        _______________________

         Підпис                      Прізвище та ініціали                 № посвідчення УБД

07 березня 2017р.

Теги: Маєрчик, рейдер, піджаки

Коментарі

Василь Петрович 2017-03-07 / 21:35:41
Барига і в Африці барига, коктейль "подяки" йому в подарунок передати треба

Іван 2017-03-07 / 11:02:42
Ще прошу провірити як він віджав за безцінь землю і обєкт готелю "Дружба " разом із своім тестєм Ваською Макарою старим КГБістом

Дід Микола 2017-03-07 / 10:56:04
З безпредєльщиками треба боротися безпредєльними методами, вони всі дуже сикливі і сруть а труси, як лиш їх за яйця взяти.

Ужгородець 2017-03-07 / 10:03:16
Я думаю 15 раз лінчувати цю скотину депутата треба

Гентеш 2017-03-07 / 07:06:21
Сюди ще треба добавити розкрадені землі і порізані на металолом майно трьох кірпічних заводів що цей Хряк украв на Закарпатській , на Минайській і в Геєвцях !!!!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини