В Ужгороді говорили про "українсько-словацьку" міграцію (ФОТО)

Міжнародна науково-практична конференція «Міграція між Словаччиною і Україною: сучасний стан, ризики та прогнози» проходила в Ужгороді 2-3 березня.

В Ужгороді говорили про "українсько-словацьку" міграцію (ФОТО)

Науковці, які у рамках проекту «Обмін ноу-хау для більш ефективного управління Шенгенським кордоном між Словаччиною-Україною та Норвегією-Росією» вивчали проблематику українсько-словацького прикордоння та презентували результати своїх досліджень.

Як поінформував координатор проекту, декан факультету суспільних наук УжНУ Юрій Остапець, на конференції розглянули питання соціально-економічного розвитку прикордонних регіонів, малого прикордонного руху, міграційних процесів, особливостей перетину кордону так званими «пересічниками», міграційних настроїв переселенців із зони АТО, менеджменту на кордоні та інші.

Конференція підсумувала реальні результати праці науковців України та Словаччини, зокрема, Пряшівського університету, Братиславського університету ім. Я. Коменського (Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики) та Ужгородського національного університету в партнерстві із Державною прикордонною службою щодо вивчення основних проблем менеджменту кордонів.

Також на конференції були представлені попередні результати досліджень. Вони руйнують багато міфів, які науковці, політики чи прості громадяни вигадують на основі певних власних суджень та стереотипів, стверджує проректор УжНУ Мирослава Лендьєл: "Наприклад, в ході досліджень з’ясували, що внутрішньо переміщені особи, які проживають на Заході України, є менш мотивовані мігрувати за кордон, аніж жителі Закарпатської області. Чому? Бо у культурі громадян сходу України не існує такого явища, як заробітчанство чи сезонна міграція. Під час фокус-групи і жінки, і чоловіки говорили, що вони не залишать Україну, хіба що в крайньому випадку".

Окремо під час конференції науковці аналізували мотивації «пересічників», досліджували, якою є вага політичної та маніпуляційної складової, і шукали справжні мотиви, що рухають власниками автомобілів з іноземною реєстрацією.

Вчені також розробили певні сценарії, як розвиватиметься міграційна ситуація у зв’язку з подіями на сході України. Але основний висновок чіткий: як до Революції Гідності, так і тепер, у період українсько-російського конфлікту, основним мотивом виїзду за кордон є пошук кращого джерела доходу для сім’ї мігранта, а не бажання уникнути нестабільності в Україні. Тому якщо в Україні покращуватиметься соціально-економічна ситуація, якщо проводитимуться реформи у сфері управління державою, то рівень міграції буде знижуватися. Війна з Росією насправді є другорядним чинником для міграції з України.

Під час конференції, серед іншого, обмінялися інформацією про ситуацію на словацько-українських прикордонних переходах. Також словацькі науковці вважають важливим подальше поліпшення інфраструктури прикордонних переходів. Та чи не найбільше їх цікавить тема міграції. Окремо наголошувалося на важливості вирішення кадрової проблеми, яка стосується прикордонної служби, митниці, а також словацької поліції, повідомляє прес-служба УжНУ.

04 березня 2017р.

Теги: конференція, Словаччина, міграція

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини