У селі Ратівці на Закарпатті відкрився черговий дитбудинок сімейного типу (ДОПОВНЕНО)

У 12-річної Мирослави Борок та її двох братів — шестирічного Руслана Борока та восьмирічного Євгена Кута — свято: діти уже два тижні мають маму і тата!

До цього вони виховувалися у Чинадіївському дитячому будинку і неохоче про це згадують. Тепер же у сім’ї Сільвії та Арпада Югасів, мешканців села Ратівці, що на Ужгородщині, разом зі своїми вже п’ятеро дітей. Відтак родина мешкатиме у просторому будинку – у Ратівецькому дитячому будинку сімейного типу, який урочисто відкрили минулої суботи. На урочистостях побували всі, хто долучився до благородної справи.

Заступник голови облдержадміністрації — керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович у своєму виступі зауважив, що сьогоднішнє свято — не лише в сім’ї Югасів, а у всіх, бо ж в краї відкрито вже 24 дитбудинків сімейного типу, маємо 22 прийомні сім’ї. У цьому плані Закарпаття у лідерах в державі — за усиновленням і таким, сімейним, вихованням діточок. Хоча ще 1660 дітей в області не мають батьків або позбавлені батьківського піклування.

Михайло Попович подякував  Югасам за благородний вчинок, висловив упевненість, що їхні діти виростуть добропорядними людьми, адже мають з кого брати приклад.  Михайло Попович на свято прийшов не з пустими руками — вручив холодильник родині Югасів від імені голови облдержадміністрації Олега Гаваші. „Облдержадміністрація ніколи не залишить вас наодинці з проблемами. Ми допомагатимемо самі, але якщо у вас будуть якісь проблеми, то наші двері завжди відчинені”, — наголосив Михайло Андрійович.

До речі, у Ратівцях заплановано відкриття чотирьох дитячих будинків сімейного типу. Торік тут відкрився перший такий дитбудинок — сім’я Лелекачів тоді взяла на виховання 3 дітей. Зараз у цій сім’ї вже виховуються шестеро діток.

Будівлю цього нового дитбудинку сімейного типу надано родині Югасів в довгострокову безкоштовну оренду об’єднанням громадян „Будинок соціального захисту дітей імені Святого Михайла”. За рахунок коштів, зібраних  під час проведення благодійної акції „Кожній дитині – родину”, дитбудинку сім’ї  Югасів  придбано меблі на загальну суму 28 тис. 540   грн. Проте, за словами начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Світлани Якімеліної, допомога виражається не лише в матеріальних цінностях. Це і підготовка батьків, соціальний супровід дитячого будинку сімейного типу тощо. Коли діти влаштовані, вони не залишаються нашою увагою державних служб. Безкоштовне оздоровлення, організація свят — неповний перелік заходів. „Те, чого вдалося досягти, –  поєднання зусиль державної виконавчої влади, громадськості, релігійних і благодійних громад. У центрі уваги – дитина. Аби їй було добре, до цього долучаються ті, хто наскільки може допомогти”, — стверджує Світлана Степанівна. На думку начальника служби у справах дітей облдержадміністрації, мусимо відходити від слова „сиротинець”. Наразі в області є 24 дитячих будинків сімейного типу, але уже є й такі, що переформатовуються у прийомну сім’ю. В краї є 22 прийомні сім’ї, в яких виховується 193 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також Світлана Якімеліна пояснює різницю: прийомна сім’я – коли родина бере на виховання до 4-х дітей. Дитячий будинок сімейного типу –  коли в родині виховуються разом зі своїми від 5-х до 10-х дітей. Як правило, тут живуть брати-сестри. Їх не розділяють, на відміну від  інтернатів, де малечу роз’єднують за віковим принципом.

12-річна Мирослава Борок мріє в майбутньому стати перукарем, а також допомагати іншим — слабшим. Із останнім дівчинка не заволікає. Радо допомагає молодшим братам у навчанні. Каже, шкільна наука дається їй легко. Опановує угорську. Молодшій сестрі — шестирічній Бернадет Югас, що спілкується мовою Шандора Петефі, — перекладає з української на угорську. „Ми одна сім’я, батьки дуже хороші, в них дуже добра душа. Дякую всім, що я потрапила саме у цю родину, навіть не чекала, що трапиться така добра сім’я”, — радіє Мирослава.

Її мати, Сільвія Югас, каже, поки що виховуватимуть трьох діток. А потім, можливо, візьмуть ще трьох, якщо будуть братики-сестрички, аби не розбивати. На запитання, як з чоловіком зважилися на такий відповідальний крок, розповідає, що довго думали перед тим, як взяти на виховання трьох неповнолітніх дітей. Адже мають двох своїх — майже 18-річного сина Роберта та маленьку донечку Бернадет. „Але коли провідували цих дітей у Чинадієві, вирішили, що хочемо їм допомогти, і моя маленька дочка разом з ними виросте. Бачили й інших діточок. Коли приходиш, вони усі просяться на руки. Звісно, їм тепленько, є меблі, іграшки — все, що треба. Проте вони потребують, аби їх частіше брали на руки, врешті, батьківської любові, тепла... — посеред розмови на пані Сільвію нахлинули емоції, й далі розказує плачучи. — Поки що діти з нами живуть два тижні. Проте, що хотіла би виховувати ще трьох дітей, першому сказала своєму старшому синові. Він відповів, що буде поряд й допомагатиме”, — ділиться Сільвія Федорівна.

 Радіє новим сусідам і Георгіна Лелекач. Буде веселіше. Адже у цьому комплексі Лелекачі були першою сім’єю. Узагалі, про такі заклади як дитячий будинок сімейного типу пані Георгіна каже, що це набагато ліпше, бо ж діти звикають до двох людей – матері і батька.  „Я за фахом психолог і це дуже допомагає вправлятися з малечою. Торік вийшла заміж, пожили сімейним життям три місяці й вирішили з чоловіком взяти на виховання діток. Їх у нас уже шестеро. Поки що своїх не маємо, але найближчим часом плануємо”, — запевняє Георгіна Лелекач.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
17 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини