В Україні назріває ще одна, після ДНР і ЛНР, проблемна територія — Закарпаття

Письменниця і громадська діячка Лариса Ніцой закликає владу звернути увагу на українізацію не лише на сході, а й на заході України. Якщо ситуацію пустити на самотік, уже за три роки може постати питання про відділення Закарпаття, де дві третини випускників угорських шкіл володіють не українською, а угорською мовою. Суспільство починає бити на сполох, тоді як влада бездіяльна — каже письменниця.

В Україні назріває ще одна, після ДНР і ЛНР, проблемна територія — Закарпаття

За три роки в Україні з'явилося сильне громадянське суспільство?

Люди не просто стали патріотами. Змінилася свідомість. Ми почали розуміти якісь глибинні речі, реальні причини зла в державі. І що мені дуже цікаво спостерігати — наше суспільство випереджає у своєму розвитку владу. Таке враження, що громадяни не йдуть за своїми лідерами, а навпаки підштовхують їх, як воза під гору.

Законопроекти про мову, які були подані у Верховну Раду, теж ініціатива суспільства.

Якби на те воля політиків, вони б і досі не піднімали мовного питання. Два роки нова Верховна рада мовчала і не вирішувала проблеми, наче її не існує. Однак проблема мови існує, особливо в освіті та у сфері обслуговування. Зачастили випадки сварок в магазинах та ресторанах, до бійок доходить через відмову обслуговувати україномовних громадян українською. Батьки стали вимагати викладати у школах українською мовою предмети, які раніше викладалися російською. Почалися хвилі незадоволення у соціальних мережах. А законодавча база така, ще не вирішує питання. То ж суспільство взяло депутатів за шкірку: та сідайте вже і пишіть нарешті цей закон. Останнім часом питання в суспільстві назрівають швидше, ніж встигають на це реагувати політики.

Чому ми бачимо досі катастрофічну ситуацію в країні?

Не тільки тому, що в цьому зацікавлена Росія. Ми самі винні. Ми не можемо дійти згоди між собою та навести лад у своїй країні. Як той рак, лебідь і щука в одній упряжці.

Є й така думка, що це хтось нам прийде і зробить порядок, наприклад, Європа. Але не варто мати ілюзії щодо європейських країн. Так, з одного боку їм потрібна спокійна Україна. Для чого їм війна по сусідству? Це страшно. З іншого боку, для чого їм ще один міцний розвинений сусід у нашій особі? Їм треба, щоб ми приїжджали, мили унітази, робили ремонти. Вони зацікавлені у тому, щоб ми й далі на них працювали.

Європейські країни мають і свої територіальні інтереси в Україні?

Я зараз з великим переживанням прочитала геополітичний прогноз Американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. В інтернеті зустрічається критика цих прогнозів, однак вони збуваються. Ці прогнози замовляють президенти інших країн, великі бізнес-корпорації, щоб розуміти, куди і як їм рухатися, як будувати внутрішню і зовнішню політику у зв'язку з процесами у світовій політиці. Мені дали почитати такий прогноз про геополітичні процеси у світі на ближчі роки. У ньому стратфорці передбачають у 2020 році початок фрагментації Росії, що послабить її позиції. У зв'язку з цим зміститься геополітичний вектор і особливої ваги набудуть Польща, Румунія та Угорщина. В прогнозі говориться, що ці країни захочуть поставити перед Україною питання про повернення їхніх територій, які відійшли до України в результаті перерозподілу після ІІ Світової війни.

Почитавши це, можна, звісно, сказати: маячня. Але давайте про всяк випадок перевіримо, а що ж у нас там з тими територіями, про які говориться в прогнозі. Візьмемо, наприклад, населені пункти, які на Закарпатті межують з Угорщиною. На Закарпатті частина дітей вчиться у школах з угорською мовою навчання. За сьогоднішніми офіційними даними Міністерства освіти 68 відсотків випускників шкіл з угорською мовою навчання не володіють українською мовою, а це значить, що навчатися далі і опановувати професію в Україні ці діти не зможуть. Приїжджаємо в те саме Берегове і бачимо багато угорських вивісок, культурологічні заходи, які фінансує Угорщина. Нещодавно показали сюжет про ТБ про ремонт доріг на Закарпатті за кошт Угорщини. В одній з газет вийшла стаття про те, як в школах з угорською мовою навчання угорський уряд платить допомогу українським батькам на кожного учня приблизно дві тисячі гривень і українці надають перевагу цим школам. Подруга нещодавно розповіла, як побувала на Закарпатті і хотіла поселитися в готелі, то українською мовою її уже й не зрозуміли. А тепер оці дані накладімо на стратфорський прогноз.

Сценарій можливого відділення цих територій реальний?

Уявімо собі, що через кілька років у тому ж Закарпатті хтось захоче провести референдум, як провели в Криму і на сході України, то я і не знаю, яке приймуть рішення місцеві меншини, які уже сьогодні сплять і бачать себе в Угорщині. А тепер до цього всього запитаємо себе, зовсім недавно які країни в ПАРЄ виступили проти нашого мовного законопроекту, який підсилює українську мову в Україні? Як не дивно, це Угорщина, Румунія і Польща, згадані в прогнозі. У нас насправді назріває ще одна, а то й не одна, проблемна точка, така, як на Сході.

Ми з активістами писали листа президенту України з проханням скликати нараду РНБО з розроблення плану дій, як себе убезпечити від подібної ситуації на західному кордоні. Стратфор її вже передбачає. На жаль, ми відбулися відпискою і це питання зависло.

Яких заходів варто вжити?

Чому б Міністерству освіти не забити в усі дзвони про те, що є така проблема. Не вистачає на Закарпатті вчителів української мови? Стимулюйте їх, щоб вони туди поїхали: дайте доплату, забезпечте їх житлом. Міністерство культури може свої культорологічні заходи провести, вистави, фестивалі, кінопокази, книжкові форуми, та що завгодно. Кажуть, у деяких селах і містечках два прапори висять — один український, а другий угорський. Населення готове інтегруватися в угорське суспільство в будь-яку хвилину. А що Україна робить для того, щоб посилити там наші позиції?

У деяких селах і містечках Закарпаття два прапори висять — один український, а другий угорський. Населення готове інтегруватися в угорське суспільство в будь-яку хвилину

Через байдужість влади ми втратили Крим і Донецьк з Луганськом. Кажуть, що населення Криму і сходу були проти жорсткої українізації, яку проводила влада. Хочу запитати, і де ж та українізація, та ще й жорстка? В Криму була лише одна українська школа на весь півострів. Може там звучали українські радіохвилі? Жодної. Насправді ми маємо результат відсутності української політики.

Ви місяць відстежуєте, якою мовою у нас обслуговують у магазинах?

Уже скоро 30 років, як я прошу в магазинах обслуговувати мене українською мовою. Раніше я лояльніше до цього ставилася: попросила, мені відмовили, "облизалася" та й пішла. Загострилося питання у зв'язку з війною проти нас Росії. А от місяць тому я вже просто не витримала. Мене так дістала продавчиня. Я її запитала, чи знає вона українську, вона відповіла ствердно, але продовжувала обслуговувати мене російською, не звертаючи уваги на мої неодноразові чемні прохання. Ну Ви уявляєте, щоб німця в Німеччині відмовлялися обслуговувати німецькою, чи італійцю в Італії відмовили в обслуговуванні італійською? Дістали мене такі відмови в Україні. В результаті я швергицьнула рештою, яку поклала на стіл касирка. Так, я проявила агресію. Але почекайте, скільки українці будуть ангелами? Не можна ж по нас їздить все життя. Три дні ходила і думала, писати чи не писати про це у Фейсбуці. Соромилася. Виставляти себе непривабливо ніхто не хоче. Але я відважилася обговорити ситуацію. Звісно, полилось дуже багато бруду. Але й почалася хвиля обговорень — люди стали розповідати про подібні випадки: як вони вимагали українською, як їм відмовляли, як ледве до бійок не доходило. Просто люди раніше замовчували. А це прорвало.

Повний текст розмови з Ларисою Ніцой читайте у № 360 журналу "Країна" від 23 лютого 2017 року.

Валерія Радзієвська, Gazeta.ua

23 лютого 2017р.

Теги: мова, Закарпаття, Угорщина

Коментарі

Політикант 2017-03-09 / 21:43:40
Шановні дописувачі!Чому у всіх розвинених(демократичних)країнах не стоїть питання закордонного паспорту. А тому щоб отримати громадянство наприклад США, потрібно здати два екзамени -мова держави та конституція.От коли приймуть такий закон наші "Недоторкані" та будуть економічні передумови(краще життя простого трудового народу), тоді ні "русская" ні "англійская" мови не будуть у бренді.І поки програма "Україна має таланти"під керівництвом Оксани Марченко(Медветчук) буде співати цими мовами-толку не буде!

Tibor 2017-03-01 / 17:37:21


Будете хамити і обзивати людей, які брали участь в Революції Гідності, а дехто розплатився за це своїми життями, підете в бан. Попередження. Адмін


форестер 2017-03-01 / 17:31:29
Казав вам я і казали інші, що ви дискутуєте з тараканами в своїй голові, а не зі співрозмовниками. Вкидуєте "факти" або "тези", а коли вам відповідають по темі, висмикуєте або й придумовуєте щось наступне, розвертаючи розмову у свій бік.

Де я щось писав про "велетня"?

Люксембург був суб'єктом зазіхань у далекому минулому. А ми ж говоримо про реалії сьогодення, чи не так?

Tibor 2017-03-01 / 17:15:16
форестеру
Дай Бог "велетню" Україні, правда не відомо в чому вона велетень... добробуту як у клаптиків Швейцарії та Люксембургу. До речі Люксембург набагато більше раз завойовували ніж Україну, але до речі вони виступили, що врятує світ пацифізм і потрібно жити без кордонів. Шенген до речі в Люксембурзі, той ген про який мріють переважна більшість населення України і ніяк не дочекаються...

Олег 2017-03-01 / 17:15:14


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


форестер 2017-03-01 / 17:04:09
Швейцарія як "штучна", клаптикова держава, симбіоз громад кількох націй, які мають свої материнські держави, склалася історично раніше. Права ретророманської мови, носіями яких є 1% швейцарців, були визнані значно пізніше.

Досвід Швейцарії не можна переносити на Україну, бо він історично і геополітично цілковито інший. Жодна з сусідніх країн Європи не зазіхає на Швейцарію територіально (навіть Гітлер не наважився).

Натомість Україна століттями перебуває під загрозою мовної і мілітарної анексії з боку дикої, агресивної і велетенської Росії.

Різницю вловлюєте?

vasyl'ko 2017-03-01 / 16:35:17
Пану форестеру,
Ретороманська мова є четверта офіціальна мова Швейцарії, попри німецькій, французській і італіанській мовах. Яку материкову державу мають реторомани Швейцарії? Факт є, що ВВП Швейцарії=$59,400 і є друге майвисше в Европі за Луксенбургом, а ВВП України є $8,200.
Окрем того, англійська мова є мовою бізнису і науки во Швейцарії, а в "німецьких" кантонах Швейцарії стандартно вживайить, ай в ТБ "свіс діч", яка од "гох дойч" різнитсья мабуть більше, як українська мова від російської.

Tibor 2017-03-01 / 07:43:07


Коментар видалено. Адмін


сорри 2017-03-01 / 02:02:27


Приєднаннями марю не я, а політики в Будапешті і їх васали з КМКС.

Угорщина "обділана" через свої власні дії. І я вже про це сто разів писав. Бо коли весь цивілізований світ протистояв Гітлеру і нацистській Німеччині, Угорщина була їх союзником. Тепер, коли весь світ ставить на місце Путіна, що зарвався, ви знову не з цивілізованим світом. А тому, у підсумку, з Угорщини угорцям можуть залишити лише Margit-sziget. І то - в кращому випадку.

Щодо решти того, що ви вивалили в купу зі своєї голови в однму коменті, то це треба сортувати по різних смітниках, як роблять у Європі. Бо тема протиставлення загрозі з боку Росії і Угорщини не має жодного стосунку до тем олігархів, кредитів, вивезення лісу і продажу землі.


Олег 2017-02-28 / 23:16:49
До Сорри....Перестанте марити якимось приєднанням ,такі речі не рішаются в Будапешті .А рішаются в Вашингтоні та Москві а насамперед в Києві,поки будуть красти безбожно ваші керманичі,брати кредити ітд ,тим раніше то ваше приєднання буде можливо,там і Польша та Румунія залишатся необділані....Але том ваші страшилки я думаю можете будь які мовні закони придумовувати якщо країна розпиляєтся олігархами, кредити берутся мілярдами, ліс вивозится ешелонами і скоро мабуть і земля буде продаватися квадратними кілометрами то мова вас не врятує

сорри 2017-02-28 / 21:15:13
Олегу

Ця версія тут озвучувалася з протилежного боку. Тому не претендуйте на авторство :)

Інша річ, що офіційний Будапешт посилено працює проти цих тенденцій. Бо якщо активна молодь виїде, то ні з кого буде організовувати терористів "рондьош гардо", які би підтримали мадярських "зелених чоловічків". Відповідно, ревізіоністські плани Будапешта будуть нездійсненними, а всі всі інвестиції в інфраструктуру Берегівщини з прицілом на майбутнє приєднання - марними.

Про це й мова :)

Олег 2017-02-28 / 19:53:23
Пане Форестер ,Угорська молодь массово виїждає з України тому Угорське питання вирішится сама собою і не варте ваших нервів.Закарпаття залишится на 100% Україномовне і тутешня титульна нація буде жити в злагоді і в мирі розмовляючи виключно між собою Українськоюі ваша с побратимам споконвічна мрія дійснится куди не гойкнете Слава Україні у відповідь почуєте Героям слава!

Tibor 2017-02-28 / 19:08:41
форестеру
Я Вам згадував Люксембург, у якої не має материкової нації, але державними є французька та німецька, а люксембуржську так, третя мова і мають найвищий рівень валового національного продукту та доходів. Їх абсолютно не бентежить, що в країні більше людей розмовляють не їх мовою.

форестер 2017-02-28 / 18:28:02
Олег, ви так вважаєте, а значить і не розкручуйте. Тут говорять ті, котрі вважають це питання важливим. І важливим воно є передусім для українців, які не можуть спілкуватися своєю мовою у своїй країні, дивитися своєю мовою фільми, отримувати українською послуги в сфері обслуговування і т.д.

Ви взагалі таку ситуацію у вашій Угорщині з угорською мовою уявляєте?

Олег 2017-02-28 / 18:14:37
Думаю в Україні вистачає проблем яких треба вирішувати насамперед ,а не розкручувати мовну тематику яка на рівень життя не впливаэ.Україна за останні 3 роки стаала найбіднішою країною Європи от де проблема а не мова та мова.

форестер 2017-02-28 / 18:04:27
Ні, українці не є в Росії державотворчою нацією. Вони там є національною меншиною, як росіяни в україні.
Можете бути незгодні скільки завгодно, але в міжнародних праві та практиці є усталені терміни і поняття, а тому, якщо ви виріштили придумати свої власні, то дискутуйте самі з собою.
Бо мова, слова, поняття, терміни існують саме для того, аби люди розумілися між собою.

Щодо подальших ваших фантазій, то тут вже вам пояснювали, що приклади зі Швейцарією і Бельгією є недоречними, бо в кожного з народів, які населяють ці країни, є "материкові" країни, в яких застережено існування цих націй і мов. А отже, існуванню відповідних етносів нічого не загрожує.

Для українців такою державою є Україна. Як для угорців - Угорщина, для німців - Німеччина, французів - Франція і т.д.

Зп вашою логікою в Угорщині державними треба зробити мови всіх національних меншин, що живуть в цій країні, зокрема і української.

Скільки разів вам ще пояснювати абсолютно очевидні і зрозумілі для інших речі?

Tibor 2017-02-28 / 17:30:19
форестеру

Ну я не згоден з Вами, хіба в Росії українцї не є державотворчою, титульною нацією? Я вважаю що як в Росії українці є державотворчою, так і в Україні росіяни є державотворчими. Це є факт.
Стосовно інших країн, в Бельгії тридержавних мов (німецька, валлонська, та фламандська), в Люксембурзі теж три (францюзька, німецька та люксембуржська), причому в Люксембурзі навчання починається з... англійської мови, потім все вивчається францюзькою, потім німецькою, а люксембуржська вивчається в останню чергу і знаєте в них на сьогодні найвищий рівень добробуту, ВНП на душу населення. От від кого треба брати приклад пані Ніцой, але їй напевно ближче азіатська модель, а не європейська.

форестер 2017-02-28 / 16:50:43
Ns,jh? dи - Тібор, ви...

форестер 2017-02-28 / 16:49:35
Ns,jh? dи знову не чуєте нікого, крім самого себе.

Використання української мови як державної і англійської як мови міжнародного спілкування не лежать в одній площині. Ніхто не заперечує потребу володіння англійською, але який це має стосунок до української? Якби це була одна тема, то в школах викладання цих мов було би за принципом або/або. Як зараз є з викладанням іноземних - або англійська, або німецька, або французька.

Натомість, йдеться про надання українській мові того рівня і тих функцій. якими наділені державні мови в інших країнах ЄС.

Росіяни не є державотворчою нацією в Україні. Вони є державотворчою нацією в Росії. В Україні

В Україні державотворчою нацією є виключно українці. І в Криму, як частині України, державотворчою (титульною) нацією є ще кримські татари. Тому ні на який державний статус російській мові розраховувати не варто.

Tibor 2017-02-28 / 15:54:06
форестеру
Справа в тім що українська мова нікуди не дінеться в Україні. Я сам її вивчив ще в Радянські часи (хоч багато кажуть, що тоді подавляли навчання українською, що є повна брехня), будучи чистим угорцем в угорськомовному середовищі, тому ті хто захочуть, ті і вивчать і цього більш ніж достатньо. А кокурентоспроможність без англійської мови не буде ні у українців ні у угорців. Росіяни теж є державотворчою нацією, тоді виходить і російська мова повинна мати державний статус. З власного досвіду знаю, що Україна втрачає багато грошей, траншів на розвиток своєї інфраструктури, по тій причині, що потрібно працювати, складати документи виключно англійською мовою, а більшість компаній в Україні до цього не готові. Європейські, Американські, Швейцарські банки не працюють українською мовою...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини