В Ужгороді художник Аттіла Коприва двомовно читав угорськомовним школярам вірші Лесі Українки (ФОТО, ВІДЕО)

До Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів №10 з угорською мовою навчання ім.Дойко Габора завітав соціокультурний проект "Все Закарпаття читає дітям". Не випадково саме у вівторок, бо ж 21 лютого – Міжнародний день рідної мови.

В Ужгороді художник Аттіла Коприва двомовно читав угорськомовним школярам вірші Лесі Українки (ФОТО, ВІДЕО)

Як розповіла модератор зустрічі, заступник директора Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Інна Хмара, за даними ЮНЕСКО нині в світі налічується близько 6 тисяч розмовних мов, однак майже половині з них загрожує зникнення. Із метою привернення уваги до підтримки мови як ознаки культурної приналежності особи і було засноване це молоде (2000 р.), проте вкрай необхідне свято. Його своєрідне гасло: "Вивчення іноземних мов і багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги".

З огляду на особливість нинішньої зустрічі, за сприяння управління культури облдержадміністрації в подарунок школярам від проекту "Все Закарпаття читає дітям" були придбані й відповідні видання – білінгвальні (українсько-угорські) збірки творів класиків української літератури, зокрема, Лесі Українки, Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського, що побачили світ у Всеукраїнському державному багатопрофільному видавництві "Карпати".

Цього разу дітям читав знаний у краї образотворець, член Національної спілки художників України, кандидат мистецтвознавства, викладач Закарпатської академії мистецтв Аттіла Коприва. Гість озвучив вибрані поезії Лесі Українки українською та угорською мовами, залучаючи до читання і самих школярів.

"Зважаючи на нинішнє свято, скажу, що поки є таке поняття, як рідна мова, доти і ми є – чи угорці, чи українці, чи люди іншої національності. Історично склалося так, що багато ваших дідів-прадідів мешкали, не виїжджаючи з Закарпаття, в різних державах: в один час були в Угорщині, в інший – були при чехах, у Радянському Союзі, а зараз – в Україні. І дуже важливо те, що ми зберігаємо свою мову та культуру, незважаючи на те, до якої держави зараз належимо, – поділився Аттіла Коприва. – З іншого боку, не менш важливо виявляти повагу та цікавість до країни, в якій ти живеш, до мови й культури, в осередку яких ти формуєшся. І це – тільки на користь, адже не дарма кажуть, що чим більше мов ми знаємо – ти ми багатші, чим більше культур ми в себе вбираємо – тим ми інтелігентніші".

Гість наголосив і на необхідності читання – на прикладі власної професії. За словами художника, саме перші книги – казки – змалку вчать бачити світ по-особливому, уявляти, мислити образами, а це ж – основа творчості. Відповідаючи допитливим семикласникам, Аттіла Коприва також розповів про улюблені теми в живописі, про цікавих людей, яких доводилось писати, про власні книжкові вподобання й ін.

Наостанок гість доповнив книжкові подарунки власним презентом – збіркою творів двох національних велетів слова – Тараса Шевченка в перекладі угорською та Шандора Петефі – українською,повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

Відео - УжІнформ

22 лютого 2017р.

Теги: мова, читання, Аттіла Коприва, Шевченко, Кобзар, Петефі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини